David Cameron: "Raidurile rusilor il ajuta pe „macelarul” Bashar al-Assad". Scrisoarea trimisa de Putin Angelei Merkel

×
Codul embed a fost copiat

Premierul britanic David Cameron s-a alaturat celor care critica raidurile aeriene ale Rusiei in Siria, declarand ca rusii inrautatesc lucrurile si-l ajuta pe presedintele sirian Bashar al-Assad sa ramana la putere, informeaza DPA.

Citeste in aceasta stire:
-► Oficial britanic: Numai 5% din loviturile Rusiei in Siria vizeaza Statul Islamic
-► Siria: Noi raiduri nocturne ale Rusiei la Raqa, fief al jihadistilor
-► Oficial rus: Aviatia rusa a distrus un centru de comanda al Statului Islamic, precum si un buncar subteran

David Cameron: Raidurile rusilor il ajuta pe „macelarul” Bashar al-Assad

Premierul britanic David Cameron s-a alaturat sambata celor care critica raidurile aeriene ale Rusiei in Siria, declarand ca rusii inrautatesc lucrurile si-l ajuta pe presedintele sirian Bashar al-Assad sa ramana la putere, informeaza DPA.

"Este cat se poate de clar ca Rusia nu face distinctie intre ISIL (Statul Islamic) si grupurile legitime ale opozitiei siriene si, drept rezultat, il sprijina de fapt pe macelarul Al-Assad, il ajuta, si nu face decat sa inrautateasca situatia. Pe buna dreptate, (rusii) au fost condamnati in intreaga lume araba pentru ceea ce au facut si cred ca lumea araba are dreptate in aceasta privinta", a spus Cameron.

Citește și
Vladimir Putin
Reuters: Aliatii lui Assad, inclusiv Iranul, pregatesc o ofensiva terestra impotriva rebelilor sirieni, sustinuta de Rusia
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Totodata, premierul britanic a apreciat ca trebuie sa se profite de momentul actual, pentru "a impune un plan atotcuprinzator care sa aduca tranzitia politica in Siria, deoarece acesta este raspunsul pentru revenirea pacii in regiune".

Ca si in alte ocazii, Cameron a insistat ca Bashar al-Assad nu trebuie sa joace vreun rol intr-o viitoare administratie siriana.

Cel putin 39 de civili si 14 jihadisti, ucisi de la inceputul raidurilor aeriene ruse in Siria

Cel putin 39 de civili, printre care opt copii si opt femei, au fost ucisi in raidurile aeriene ruse din Siria in ultimele patru zile, a informat sambata Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), citat de Reuters.

Organizatia neguvernamentala a mai informat ca au fost ucisi 14 jihadisti - 12 din gruparea jihadista Statul Islamic, in apropiere de orasul Raqqa (est), si doi din Frontul Al-Nusra, aripa siriana a gruparii teroriste Al-Qaida. Directorul OSDO, Rami Abdul Rahman, a spus ca datele includ doar victimele care au fost verificate.

Ministerul Apararii din Rusia a anuntat ca fortele aeriene ruse au realizat peste 20 de raiduri aeriene deasupra Siriei in ultimele 24 de ore si au lovit noua pozitii ale Statului Islamic. Un oficial din Ministerul Apararii rus, Igor Konasenkov, a declarat ca la raiduri au participat avioane de tip Su-34 si Su-24M. Konasenkov a anuntat ca un avion Su-34 a distrus un post de comanda terorist si un buncar subteran in care se aflau explozibili si arme, in zona Raqqa. El a mai spus ca un bombardier al fortelor aeriene ruse a lovit o tabara a gruparii Statul Islamic si a distrus cu o bomba de tip KAB-500 sapte piese de echipament militar greu, un depozit de arme si o fortificatie terorista.

"Acestea si alte mijloace extrem de precise de atac au fost folosite in ultimele zile pentru a lovi pozitii ale teroristilor din Statul Islamic: posturi de comanda, depozite de armament si produse petroliere, ateliere in care se produc armele teroristilor sinucigasi", a spus Konasenkov.

Vladimir Putin i-a scris Angelei Merkel, avertizand-o cu privire la riscurile „instrainarii reciproce”

Germania si Rusia trebuie sa se asigure ca vor avea si pe viitor o relatie apropiata, in conditiile "actualei situatii internationale complicate", a avertizat presedintele rus Vladimir Putin, intr-o telegrama de felicitare adresata cancelarului german Angela Merkel si presedintelui Joachim Gauck, cu ocazia implinirii a 25 de ani de la reunificarea Germaniei, transmite sambata DPA.

Fara sa se refere la "puncte fierbinti" precum Ucraina si Siria - unde cele doua tari au avut adesea abordari diferite, pe fondul intensificarii tensiunilor - liderul de la Kremlin a spus ca Rusia si Germania trebuie sa se fereasca de o "instrainare reciproca". In schimb, cele doua state trebuie "sa apere potentialul pozitiv" dintre ele, scrie Putin in telegrama citata.

"Unificarea Germaniei, acum un sfert de veac, a insemnat sfarsitul razboiului rece in Europa si a deschis un nou capitol in istoria relatiilor noastre", a mai scris Putin.

Medvedev: Operatiunea fortelor ruse in Siria, menita sa-i protejeze pe rusi de terorism

Operatiunea fortelor ruse in Siria are drept scop sa-i protejeze pe cetatenii rusi de amenintarea terorista, a declarat sambata premierul rus Dmitri Medvedev, citat de agentia de presa iordaniana Petra.

"Protejam poporul rus de amenintarea terorista, pentru ca este mai bine sa facem acest lucru peste hotare, decat sa combatem terorismul in interiorul propriei tari", a declarat Medvedev, intr-un interviu acordat postului de televiziune Rossiya-24.

"Din nefericire, (Rusia) are o experienta foarte dificila in combaterea terorismului", a adaugat el.

Comentand pe tema diverselor posibilitati de a pune capat conflictului din Siria, Medvedev a insistat ca in primul rand este nevoie de negocieri intre guvernul sirian si opozitie.

"(...) Totul se rezolva prin negocieri, sa reusim sa asezam la aceeasi masa opozitia si autoritatile siriene pentru ca ele sa faca propuneri pentru viitorul Siriei", a adaugat Medvedev

Barack Obama l-a pus in garda pe Vladimir Putin. L-a avertizat ca "Strategia Rusiei in Siria duce la o catastrofa sigura".

Presedintele american a respins pozitia Moscovei care considera ca toti cei care i se opun lui Bashar al-Assad sunt teroristi. "Raidurile aeriene in sprijinul regimului sirian nu fac decat sa slabeasca si mai mult opozitia moderata si sa intareasca Statul Islamic", a insistat Obama.

Pe aceeasi lungime de unda sunt presedintele Frantei si cancelarul Germaniei. "I-am spus presedintelui Putin: tinta bombardamentelor trebuies a fie Daesh si numai Daesh", a declarat Francois Hollande, folosind acronimul arab pentru "Statul Islamic".

"Dumnezeu e mare", repeta cativa salvatori, in timp ce scot copii afara dintr-o cladire care pare surpata partial, la Douma, langa Damasc. Insa atunci cand cei mici erau trecuti in brate, de la un voluntar la altul, se aude un sunet lugubru care se apropie amenintator. O racheta explodeaza chiar acolo.

Oamenii ingroziti sunt acoperiti de praf si fum. Imaginile socante au fost filmate de grupul de voluntari intitulat "Apararea civila siriana". Totusi, nu se poate spune cine a lansat rachetele.

In schimb, martorii sustin ca imaginile au fost filmate pe 1 octombrie, dupa unul dintre primele bombardamente ale aviatiei ruse, intr-o periferie a Damascului.

Aviatia rusa continuta sustinut raidurile, care ar putea dura cateva luni, dupa cum spun oficiali de la Moscova. Rachetele rusesti au cazut, in sfarsit, la Raqqa, fieful Statului Islamic, dar si provincii ca Alepp, Hama si Idlib, unde sunt mai degraba pozitii ale rebelilor care se opun regimului Bashar al-Assad, decat ale jihadistilor din Statul Islamic.

Barack Obama, presedintele SUA: "Privitor la cea spus domnul Putin, presedintele rus nu face nicio distinctie intre Statul Islamic si opozitia moderata sunita, care vrea indepartarea regimului Assad. Din perspectiva rusa, toti sunt teroristi si asta este o reteta pentru dezastru."

Francois Hollande, presedintele Frantei: "I-am spus presedintelui Putin ca loviturile aeriene trebuie sa vizeze Daesh si numai Daesh. Nu avem alte tinte"

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: "Am spus foarte clar ca Daesh este dusmanul cu care trebuie sa luptam".

Totusi, Statele Unite si Rusia nu se vor angaja intr-un razboi prin procura in Siria, din cauza abordarii diferite, a tinut sa sublinieze presedintele Obama, in ultima sa conferinta de presa.

Oficial britanic: Numai 5% din loviturile Rusiei in Siria vizeaza Statul Islamic

Numai o lovitura din 20 ale fortelor aeriene ruse in Siria vizeaza combatanti ai gruparii Statul Islamic (SI), a deplans sambata ministrul britanic al apararii Michael Fallon, informeaza AFP. Serviciile secrete britanice au observat ca 5% din loviturile rusesti ar fi vizat combatanti ai organizatiei jihadiste si ca majoritatea raidurilor au facut "civili ucisi" si au vizat opozitia moderata fata de regimul presedintelui Bashar al-Assad, a declarat Fallon pentru cotidianul The Sun. El a estimat ca interventia rusa "a complicat" mai mult situatia.

"Analizam unde au loc loviturile in fiecare dimineata", a spus Fallon. "Marea majoritate nu sunt deloc impotriva SI". "Elementele noastre indica faptul ca ei lanseaza munitie neghidata asupra sectoarelor frecventate de civili, omorand civili, si ca ei lanseaza aceasta munitie impotriva fortelor Armatei Siriene Libere ce lupta contra lui Assad".

Rusia "il sprijina pe Assad si perpetueaza suferintele", a adaugat el. Ministrul a declarat de asemenea ca guvernul ar pleda pentru o extindere a participarii Marii Britanii la campania aeriana contra SI, considerand "moral eronat" sa nu fie lovita organizatia in Siria. Londra bombardeaza in prezent doar pozitii ale SI in Irak.

Potrivit lui Michael Fallon, loviturile contra SI permit sa se previna posibile atentate pe teritoriul britanic si "noi nu putem lasa aceasta aviatiei franceze, australiene si americane".

Siria: Noi raiduri nocturne ale Rusiei la Raqa, fief al jihadistilor

Rusia a lansat noi raiduri in noaptea de vineri spre sambata asupra pozitiilor gruparii jihadiste Statul Islamic in zona orasului sirian Raqa, fief al organizatiei teroriste in nord-estul Siriei, a anuntat Observatorul sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). "Mai multe atacuri ruse au vizat pozitii ale Statului Islamic la vest de Raqa si au fost auzite explozii pana in oras", a indicat directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane, citat de AFP.

Statul Islamic controleaza in intregime provincia Raqa, fiind principalul sau bastion din anul 2013. Aviatia rusa a lansat miercuri primele sale atacuri aeriene impotriva pozitiilor Statului Islamic din Siria, dupa ce Consiliul Federatiei (camera superioara a parlamentului federal rus) a aprobat cererea presedintelui Vladimir Putin privind utilizarea fortelor ruse in sprijinul armatei siriene care lupta impotriva jihadistilor. Joi, armata rusa a efectuat, pentru prima data, raiduri aeriene asupra orasului Raqa, in timpul unor bombardamente care au vizat si provinciile Alep si Idleb.

Potrivit Observatorului sirian pentru Drepturile Omului, cel putin 12 militanti jihadisti au fost ucisi in urma acestor prime raiduri ale aviatiei ruse la Raqa.

Oficial rus: Aviatia rusa a distrus un centru de comanda al Statului Islamic, precum si un buncar subteran

Ministerul rus al Apararii a anuntat sambata ca aviatia rusa a distrus un centru de comanda al Statului Islamic in apropiere de orasul Raqa, bastion al gruparii jihadiste in nord-estul Siriei, precum si un buncar subteran.  "In ultimele 24 de ore, avioanele SU-34 si SU-24M au efectuat peste 20 de misiuni vizand noua obiective ale gruparii teroriste Staul Islamic. A fost distrus un centru de comanda in zona orasului Raqa si un buncar subteran unde erau stocate explozibili si munitii'', a precizat ministerul, potrivit RIA Novosti. 

Anterior, Observatorul sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a indicat, potrivit AFP, ca Rusia a lansat noi raiduri in noaptea de vineri spre sambata asupra pozitiilor gruparii jihadiste din jurul orasului Raqa.  'Mai multe atacuri ruse au vizat pozitii ale Statului Islamic la vest de Raqa si au fost auzite explozii pana in oras', a declarat directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane.  Aviatia rusa a lansat miercuri primele sale atacuri aeriene impotriva pozitiilor Statului Islamic din Siria, dupa ce Consiliul Federatiei (camera superioara a parlamentului federal rus) a aprobat cererea presedintelui Vladimir Putin privind utilizarea fortelor ruse in sprijinul armatei siriene care lupta impotriva jihadistilor.

Articol recomandat de sport.ro
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Citește și...
SUA si alte 6 state cer Rusiei sa puna capat loviturilor aeriene in Siria. Raspunsul oferit de Ministerul rus de Externe
SUA si alte 6 state cer Rusiei sa puna capat loviturilor aeriene in Siria. Raspunsul oferit de Ministerul rus de Externe

SUA si alte sase state au facut apel la Rusia sa puna capat atacurilor asupra opozitiei siriene si civililor, exprimand 'profunda ingrijorare' asupra operatiunii militare ruse in Siria, relateaza Reuters

Reuters: Aliatii lui Assad, inclusiv Iranul, pregatesc o ofensiva terestra impotriva rebelilor sirieni, sustinuta de Rusia
Reuters: Aliatii lui Assad, inclusiv Iranul, pregatesc o ofensiva terestra impotriva rebelilor sirieni, sustinuta de Rusia

Sute de trupe iraniene au intrat in Siria in ultimele 10 zile si se vor alatura fortelor guvernamentale si aliatilor libanezi Hezbollah pentru o ofensiva terestra majora sustinuta de raiduri aeriene ruse, au declarat pentru Reuters 2 surse libaneze.

Bombardamente in Siria. SUA acuza Rusia ca a atacat tinte ale opozitiei, nu obiective ISIS. Replica dura a Kremlinului
Bombardamente in Siria. SUA acuza Rusia ca a atacat tinte ale opozitiei, nu obiective ISIS. Replica dura a Kremlinului

In timp ce occidentalii inca rumegau sprijinul declarat al Moscovei pentru regimul Al-Assad, Putin a ordonat miercuri bombardarea unor pozitii jihadiste, din Siria. 

Recomandări
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja

Medicul Cătălin Cîrstoiu nu va mai fi candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei. Decizia a fost luată de Coaliție după o ședință maraton, care a durat peste 14 ore. 

Kievul se mai și refuză. Statele NATO care nu vor să furnizeze Ucrainei arma pe care o cere cu insistență
Kievul se mai și refuză. Statele NATO care nu vor să furnizeze Ucrainei arma pe care o cere cu insistență

În așteptarea ajutorului american, Kievul face presiuni la nivel european pentru a obține sisteme de apărare anti-rachetă. Ucraina are nevoie urgentă de șapte astfel de baterii și, până acum, a obținut un angajament și multe promisiuni.

Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund
Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund

Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna aprilie, la comanda News.ro.