Ungaria, dupa dezastrul ecologic. Dunarea si Marea Neagra, poluate?
UPDATE: Creste ingrijorarea, iar autoritatile din Romania analizeaza probe in laborator, dupa deversarea de metale grele din vestul Ungariei soldata cu 4 morti, si peste 120 de raniti. Dunarea si chiar Marea Neagra ar putea fi poluate.
Insa atat Budapesta, cat si Bucurestiul sustin in acest moment ca nu avem de ce sa ne temem. Exista totusi informatii, neconfirmate oficial, care dau ca sigur faptul ca unda de poluare a ajuns macar in parte in apele fluviului.
Tibor Mattyasovsky, corespondent Markiza TV Slovacia, a declarat: "Situatia din satul Kolontar este extrem de grava. Localitatea a fost lovita prima de valul toxic".
Intre timp, efectele contaminarii cu metalele grele scapate din rezevorul uzinei de aluminiu se vad peste tot.
Din cauza concentratiei ridicate de plumb, noroiul rosu afecteaza functionarea rinichilor si a sistemului nervos, in special la copii. In plus, namolul rosiatic mai contine si metale grele cancerigene, ca mercurul si arsenicul.
Intre timp, este greu de spus daca la Budapesta domneste confuzia sau secretomania.
Prudente, autoritatile romane sustin ca au incredere in masurile de decontaminare ale maghiarilor. Si cei de la Apele Romane tin sa ne linisteasca, pe motiv ca si in cazul contaminarii Dunarii avem timp sa preintampinam efectele poluarii.
Reprezentantii Apelor Romane sustin ca au trimis inca echipe speciale la Bazias, unde Dunarea intra pe teritorul Romaniei, si pe sectiunea Bazias-Portile de Fier 1, cea mai expusa la o eventuala contaminare. Apele fluviului sunt monitorizate din 3 in 3 ore, iar primele probe au ajuns intr-un laborator din judetul Mehedinti si sunt analizate pentru detectarea metalelor grele, in caz ca exista.