Planul romano-chinez dupa 24 de ani. De la creioane cu guma si tenisi, la autostrazi si hidrocentale

×
Codul embed a fost copiat

Romania poate deveni tigrul Europei, spune unul dintre cei mai puternici oameni ai Planetei. Iar, pentru asta, premierul chinez si Guvernul de la Beijing ofera o linie de credit uriasa de 10 miliarde de euro pe langa investitiile anuntate.

A doua putere economica a lumii a venit la Bucuresti sa ne vanda tehnologie, inclusiv nucleara. Daca acum 20 de ani, chinezii vindeau in Romania creioane cu guma, jucarii si tenisi acum vor sa faca un tren supersonic, pe perna de aer, dar si autostrazi suprapuse, centrale eoliene, sere supra-etajate sau sisteme de comunicatii ultra-rapide.

"Romania si China sunt ca 2 tigri care daca si-ar uni fortele ar moderniza Europa", a spus premierul Chinei, Li Keqiang.

Zece miliarde de euro pune la dispozitie China tarilor din Europa Centrala si de Est. O suma imensa care este disponibila oricarei firme din regiune in conditii preferentiale, promite prim ministrul chinez.

"De asemenea, trebuie sa avem in vedere si canalele de finantare. Impreuna cu statele membre ale Uniunii Europene ne vom asigura ca, in liniile trasate de regulamentele Uniunii Europene, vom putea valorifica cu succes linia speciala de credit de 10 miliarde de dolari americani", a mai spus Li Keqiang.

Citește și
Oi
Ministrul Agriculturii: Romania ar putea exporta 4-5 milioane de oi in China
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

China are rezerve valutare uriase. Cea mai mare banca din lume este in Beijing, iar in topul primelor 10 banci din lume, 4 sunt chinezesti.

"Va invit sa profitam de aceasta sansa acum, pentru ca ori o sa apara alta prea tarziu, ori niciodata", a comentat si Victor Ponta.

China vine la Bucuresti dupa 20 de ani de crestere neintrerupta. Doar anul trecut dragonul chinezesc a crescut cu de 3 ori valoarea PIB-ului Romaniei.

De la creioane cu guma si tenisi, la tehnologie de ultima ora

''Daca in anii 80 chinezii vindeau la noi in tara tenisi si creioane cu guma, acum au schimbat macazul si vin cu tehnologie de ultima ora", crede Cristian Hostiuc, director editorial ZF.

Marea putere din Orientul Indepartat se lauda cu cea mai mare retea de cale ferata de mare viteza din lume, unde trenurile circula cu peste 250 de kilometri pe ora. Anul trecut chinezii au inaugurat cea mai lunga linie de acest fel din lume, intre Beijing si Gouagzhou : aproape 2.300 de kilometri, care se fac in 7 ore. Pe aceasta distanta, trenul romanesc ar calatori doua zile si jumatate. Trenul circula pe perna magnetica, iar interiorul este ca al unui avion, asa ca pasagerii simt ca zboara, la propriu.

Chinezii vor sa faca o linie asemanatoare si in Romania si au prezentat proiectul in cadrul Forumului.

Linia ar trebui sa lege Constanta de Arad. Asa ca am putea traversa tara de la est la vest in doar 3 ore. Cand a aflat vestea, sefa de la transporturi a inceput sa vorbeasca in chineza.

"Romania si China au sansa sa devina parteneri dupa 24 de ani", a precizat si Ramona Manescu.

Autostrazile chinezesti ale Romaniei

Dar chinezii vor, pe langa investitiile de 8 miliarde si jumatate in proiecte nucleare sau in hidrocentrale si eoliene, sa isi treaca in palmares si autostrazi romanesti. S-au inscris initial la licitatia pentru tronsonul Comarnic-Brasov, dar s-au retras. Directorul Companiei chineze de constructii civile, cea mai mare din lume de acest fel, vrea chiar autostrazi suprapuse in marile orase de la noi.

Chinezii au insa o reputatie proasta in Europa pentru ca nu au reusit sa termine o autostrada in Polonia, inainte de campionatul de fotbal. Pentru ca nu au luat in calcul detalii tehnice si de mediu, au renuntat sa mai toarne 50 de kilometri de asfalt.

Centralele eoliene chinezesti

In schimb, centralele eoliene chinezesti sunt marci de prestigiu in toata lumea. Seamana izbitor cu cele norvegiene sau suedeze, dar sunt la jumatate de pret. La forumul de azi s-au anuntat deja cateva parcuri de turbine pentru vant.

Si tot la Palatul Parlamentului, premierul Li Keqiang a testat produsele romanesti la expozitia bio de pe holuri.

Chinezii vor sa ne aduca sisteme de irigatii high-tech, dar si sere suprapuse. Si ne invita sa exportam tot surplusul nostru, pentru ca nevoia de hrana din tara Marelui Zid este fara margini.

Domeniul IT

In proiectele IT de la noi asiaticii sunt prezenti de 10 ani si vorbesc de tot mai multe investitii.

"Vrem sa investim in continuare 200 de milioane de euro pana in 2018", spune si Vlad Doicaru, reprezentant Huawei Romania.

Asiaticii sunt vestiti si pentru rapiditatea ridicarii constructiilor. Au facut un hotel de 15 etaje in 6 zile si au cel mai lung pod suspendat din lume, terminat in cateva luni.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Cand ar putea fi gata autostrada care va lega Vestul de Estul tarii. Sova invita China la licitatii
Cand ar putea fi gata autostrada care va lega Vestul de Estul tarii. Sova invita China la licitatii

Autoritatile sunt interesate de participarea firmelor de constructii din China la proiecte de infrastructura, in special la cele realizate prin concesiune, unde investitia este finantata din fonduri private, a declarat Dan Sova.

Ministrul Agriculturii: Romania ar putea exporta 4-5 milioane de oi in China
Ministrul Agriculturii: Romania ar putea exporta 4-5 milioane de oi in China

Chinezii intentioneaza sa importe oi din Romania, iar autoritatile romane cred ca potentialul de export este de 4-5 milioane de capete, a declarat marti ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Premierul Chinei:Romania va fi tigru al Europei. Daca toti tigrii vor colabora, va fi o piata uriasa
Premierul Chinei:Romania va fi tigru al Europei. Daca toti tigrii vor colabora, va fi o piata uriasa

PROTV NEWS a transmis LIVE! Forumul Economic China - Europa Centrala si de Est a inceput la Parlament, in prezenta unuia dintre cei mai influenti oameni ai lumii: premierul Chinei.

Recomandări
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”

Autorităţile iraniene au avertizat în ultimele ore că vor răspunde "în câteva secunde" cu "arme neutilizate până acum" unor posibile represalii ale Israelului după atacul iranian cu drone şi rachete de sâmbătă asupra statului israelian, informează marţi EFE.

Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ
Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vânt valabil marți și miercuri. În aproape jumătate din țară vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Surse: PSD a propus să îl susțină pe candidatul Piedone la Primăria Capitalei. PNL a refuzat
Surse: PSD a propus să îl susțină pe candidatul Piedone la Primăria Capitalei. PNL a refuzat

Surse din interiorul coaliției de guvernare PSD-PNL afirmă că, în discuția de luni, PSD l-a propus pe Cristian Popescu Piedone candidat comun la Primăria Generală, dar liberalii au refuzat să susțină această variantă.