Helen, "romanca" ce va merge in spatiu!
Romania lanseaza, in octombrie, prima sa racheta spatiala. "Helen" este un proiect al Asociatiei Romane pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA) si ar trebui sa deschida drumul spre un obiectiv mult mai indraznet: zborul catre luna.
Initiatorii proiectului spun ca operatiunea de lansare este una fara precedent. Vor contribui Marina Militara, Aviatia Militara si ROMATSA (Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian).
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Marina Militara va transporta ansamblul de lansare, format din racheta Helen si balonul purtator. Pe parcursul desfasurarii operatiunilor, traficul aerian din zona litoralului Marii Negre va fi intrerupt.
Racheta va fi transportata in stratosfera, la 14.000 m altitudine, cu ajutorul celui mai mare balon solar din lume, realizat tot la ARCA. Toate elementele sistemului vor fi urmarite prin telemetrie radio si prin sateliti de telecomunicatie.
Helen, o "usurica" de doua tone, va "calatori" cu o viteza de 1200 km/h si va sta mai putin de 60 de minute in spatiu. In tot acest timp, va transmite imagini de acolo cu cele trei camere video atasate. Va cadea, apoi, in Marea Neagra, urmand sa fie recuperata de Marina Militara si echipa ARCA.
De fapt, spun initiatorii proiectului, racheta va deschide drumul catre perfectionarea si trimiterea primei sonde romanesti pe Luna. Teoretic, acest lucru ar trebui sa se intample pana in 2012.
Cine plateste lansarea?
Racheta Helen a fost proiectata si construita de catre ARCA folosind fonduri exclusiv private, obtinute din sponsorizari si donatii. Statul roman nu a participat financiar la realizarea acestui proiect sau la operatiunile de lansare.
Ce se obtine prin aceasta lansare?
ARCA doreste sa atinga doua obiective majore:
1. Realizarea primului zbor spatial romanesc.
2. ARCA participa la Google Lunar X Prize, o competitie astronautica in valoare de 30 milioane de dolari, iar lansarea este repetitia finala pentru castigarea acestui premiu.