Tancuri, TAB-uri, lansatoare de racheta si avioane de vanatoare. Ce intra pe lista de cumparaturi a Armatei Romane
Armata Romana se pregateste sa cumpere tancuri, transportoare blindate, lansatoare de rachete si inca o escadrila de avioane de vanatoare.
Cu o asemenea lista de cumparaturi si multi bani la dispozitie, marii producatori internationali de armament au inceput sa ne dea tarcoale. Unii dintre ei ar fi dispusi sa deschida linii de productie la noi pentru a castiga contractele de sute de milioane de euro. ARO-urile ar putea fi inlocuite cu Jeep-uri , iar TAB-urile cu transportoare de ultima generatie din strainatate.
Peste 1.000 de tancuri au iesit de-a lungul vremii pe portile uzinei mecanice Bucuresti. Acum colosul industrial este in stare critica. Isi cauta salvarea printr-un parteneriat cu americanii de la Chrysler. Jeep-urile 4x4 ar putea fi produse la Bucuresti daca vor fi suficiente comenzi din partea armatei.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Gabor Kaitan, reprezentant Chrysler: "Vindem mult in America Latina si tarilor nord africane. Acestia sunt principalilii nostri clienti."
Americanii au adus in curtea fabricii 2 modele, in speranta ca le vor starni interesul generalilor romani care au la dispozitie bugetele de sute milioane de euro.
Floarea Serban, director general Romarm: "In functie de numarul de vehicule ar putea sa porneasca de la asamblare, dar treptat am putea fabrica anumite componente din acest produs. Nu vine nimeni pentru 13 bucati."
Armata se pregateste sa inlocuiasca si TAB-urile cu transportoare blindate moderne. Un contract de 800 de milioane de euro, pe care se bat 5 producatori din tari NATO. Fiecare dintre ei este dispus sa investeasca in fabrica de la Moreni, ca sa produca masinariile de razboi in Romania.
Neculai Banea, secretar de stat Ministerul Economiei: "Dorim ca la fabrica noastra de la Moreni, specializata in transportoare, sa inceapa fabricatia unui transportor la Moreni , un produs ca cel putin 40% sa fie integrat la Moreni. Noi estimam ca primele transportoare sa intre in dotoarea armatei in 2018 -2019."
Ministerul Apararii a cerut oferte si pentru 270 de tancuri de la producatori de armament din strainatate. Uzina Mecanica Bucuresti spera sa aiba sanse si la acest contract.
Ulise Toader, director General Uzina Mecanica Bucuresti: "Chiar astazi o sa avem discutii cu Kraus Maffai sa dezvoltam impreuna un asemenea produs."
Kraus Maffai sunt producatorii temutului tanc Leopard 2 din dotarea armatei germane. Si lista continua.
Marina va investi 190 de milioane de euro in modernizarea fregatelor Regele Ferdinand si Regina Maria, Fortele aeriene vor sa cumpere inca 12 avioane de vanatoare, probabil tot F16 si au mai fost cerute oferte pentru 54 de sisteme de rachete sol aer si 36 de obuziere. In urmatorii 10 ani Armata va avea pentru prima data un buget echivalent cu 2% din produsul intern brut.