Cum văd responsabilii cultelor discursul „mesianic” al lui Călin Georgescu: Speculează fără bun simț, fără jenă, fără rușine
Teologii ortodocși analizează cu atenție cele spuse în spațiul public de Călin Georgescu, prin discursul său de tip mesianic. Acesta se promovează drept salvatorul poporului, pe care-l va pregăti pentru coborârea lui Iisus pe pământ.
Potrivit declarațiilor, se consideră un creștin ortodox autentic, însă a mers cu același mesaj și în fața alegătorilor penticostali.
„A venit vremea să pregătim țara pentru venirea lui Hristos” - asta spune Călin Georgescu de câțiva ani. Intervențiile sale publice au tot timpul trimiteri religioase și citate biblice. Și în discursul ținut după aflarea rezultatelor din primul tur, Georgescu a invocat direct un sprijin divin. Mai mult, a citat o secvență din Biblie. În Noul Testament, Mântuitorul hrănește o mulțime, făcând o minune... pe care candidatul sugerează că a făcut-o și el.
Călin Georgescu: „A fost legea înmulțirii minunate a lui Iisus Hristos. Cinci pâini și doi pești care s-au înmulțit în 2,1 milioane. Le mulțumim și celor care nu ne-au votat, dar pe care îi așteptăm să ne fie alături. Ne unește ca oameni iubirea.”
Georgescu are însă tonul unui predicator – un tempo lent, cu pauze teatrale.
Călin Georgescu: „Eu nu sunt în campanie politică, sunt la nivelul unei chemări, toți pentru unul și noi toți cu Dumnezeu.”
Candidatul sugerează chiar că ar avea o misiune apostolică: „Sf. Apostol Pavel asta spunea: „Dacă dragoste nu am, nimic nu sunt.”
Asocierea directă cu trimisul lui Dumnezeu a stârnit stupoare printre clerici, dar și printre laicii cu istoric în interiorul Bisericii.
Vasile Bănescu: „Toți am fost surprinși că cineva despre care nu știam a apărut în mod foarte strident la suprafață. Întotdeauna discursurile lungi și stufoase ascund un vid. De acest vid trebuie să ne fie frică. Pentru că niciun populist nu are o soluție la realitatea pe care o critică, o amendează.”
De fapt, înainte să candideze, Călin Georgescu vedea poporul român dezbinat de religie. Și indica Biserica Ortodoxă Română drept sursă a lipsei de coeziune civilă.
Călin Georgescu: „Poporul român este, în primul rând, distrus sufletește. Aici este partea mică și elementar de neimportantă a ineficienței bisericii. Despre Patriarh... mda... Era înainte așa, la cruce de lemn, inimă de aur. Acum e cruce de aur și inimă de lemn. Cam asta este legat de patriarh.”
Vasile Bănescu: „Speculează fără bun simț, fără jenă, fără rușine, pentru că e foarte ușor să debitezi cuvinte când nimic nu ai a spune. Se folosesc doar de religie și de biserică pentru a căpăta vizibilitate în spațiul oamenilor credincioși. Doar pentru a agăța naivi și oameni evident nepregătiți de această remorcă pe care eu o numesc pregătiți.”
Tot Călin Georgescu a povestit, cu altă ocazie, despre cum vede el esența bisericii – într-o bătrână întâlnită în piață: „Pentru mine, ea era Patriarhul României, așa, nespălată pe picioare și cu colbul... o zeitate imensă a lumii! Pentru că țăranul român nu vindea ca să aibă bani, vindea că vedea bucuria din ochii tăi!”
Totuși, mediul online păstrează și discursul ținut, acum doi ani, într-o biserică penticostală, cult care numără, în România, în jur de 400.000 de adepți.
Călin Georgescu: „Născut din istorie, ivit din lumină, neamul românesc are nevoie astăzi ca fiii și fiicele lui să aibă forță precum strămoșii să stăpânească destinul în ceas de cumpănă grea. A venit vremea! A venit vremea să ne slujim neamul din care am răsărit și ne-am ridicat. A venit vremea să pregătim țara pentru venirea lui Hristos.”
Președintele Cultului Creștin Penticostal din România, Filip Nelu, spune că nu știe în ce context a vorbit Călin Georgescu într-o biserică a cultului dintr-o comună din Timiș. Dar subliniază că, în perioada campaniei electorale, în instituțiile bisericii pe care o reprezintă nu s-a făcut politică.
În fine, Călin Georgescu spune că Dumnezeu e singura știință, așadar asociază un substrat religios oricărei realități tehnologice sau medicale.
Călin Georgescu: „Nu poți să naști decât prin cezariană, cum nasc astăzi în România peste 90%, este o tragedie, pentru că se rupe firul divin.”
Sursa: Pro TV
Etichete: biserica, BOR, calin georgescu, penticostal,
Dată publicare:
26-11-2024 19:52