Andrei Chiliman, plasat sub control judiciar. Cum s-ar fi impartit spaga la Primaria Sectorului 1

×
Codul embed a fost copiat

Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a fost retinut joi seara de procurorii anticoruptie si si-a petrecut noaptea in arestul IPJ Prahova.

UPDATE 00:03 Andrei Chiliman a fost plasat sub control judiciar. Instanta a decis ca primarul sectorului 1 poate fi cercetat in stare de libertate, potrivit Gandul.

UPDATE 21:05 Ordonanta de retinere in cazul lui Chiliman a expirat, astfel ca primarul sectorului 1 a plecat acasa. Magistratii judeca in aceste momente cererea de arestare facuta de procurorii DNA, astfel ca edilul s-ar putea intoarce in spatele gratiilor in aceasta noapte. La iesirea din sala de judecata, Andrei Chiliman a declarat ca se considera nevinovat, potrivit Agerpres.
 

Anchetatorii il acuza de complicitate la trafic de influenta si consituirea unui grup infractional organizat. Chiliman si complicii sai, sustin procurorii, ar fi incasat ilegal aproape 10 milioane de euro, din atribuirea unor contracte de reabilitare a blocurilor din sectorul 1 unor firme agreate.

Primaria sectorului 1 Bucuresti a fost generoasa cu locuitorii ei. A facut reabilitarea blocurilor gtratuit. Oamenii nu au dat bani. Generozitatea avea legatura de fapt cu marimea contractelor acordate la doua firme.

Citește și
mormant
Barbatul retinut pentru ca a profanat mormantul lui Arsenie Boca si-a premeditat gestul. Ce explicatie a dat politistilor
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Procurorii descriu un mecanism extrem de profitabil pentru cei care il puneau in miscare. Societatile Romair Consulting si Straco sunt printre castigatoarele acestor contracte de reabilitare a blocurilor de locuinte din sectorul 1. 10 la suta din valoarea contractelor s-ar fi intors la cei care le-au avizat, aprobat si sustinut.

Cea mai mare spaga din acest caz, peste 10 milioane de dolari ar fi fost platita edilului de sector si gruparii sale de unul din regii asfaltului, nimeni altul decat Alexandru Horpos.

Comisionul, afirma anchetatorii, se impartea astfel: 30% ar fi incasat primarul Andrei Chiliman, 15% Vlad Moisescu; 15% Ioana Costescu; 15% Brad Ion, si 10% ar fi ajuns la PNL - Sectorul 1. Ce mai ramanea, adica 15%, ajungea la functionarii din primarie, care ajutau la acte. De exemplu doar PNL filiala sector 1 ar fi beneficiat dintr-un singur contract de fonduri ilegale in valoare de 45 de mii de lei.

Vlad Moisescu este descris de anchetatori ca fiind creierul acestor fapte de coruptie din sectorul 1. El ar fi cel care a impus in fata lui Andrei Chiliman, firma Straco, societate care a primit direct sau a castigat la licitatii contracte cu primaria. Tot el ar fi primit mita, personal, chiar in sediul PNL sector 1 si tot el ar fi impartit comisionul tututor celor implicati, spun procurorii.

Uneori Vlad Moisescu solicita ca o parte din comisionul pretins sa fie platit prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate. Vlad Moisescu pretindea ca aceste contracte de publicitate sa fie încheiate cu Ghita Sebastian, prin firma care ii apartine acestuia.

Interceptari telefonice:
Ghita Sebstian: "Ai vazut ca mi-am bagat nitel coada in sectorul 1? Cred ca m-ai simtit!
Moisescu Vlad: "Cu ce?"
Ghita Sebstian: "Un pic, aaa, cu campania! Si eu, acolo, un om-doi, o de-aia, o convingere, o door-to-door, o..."
Moisescu Vlad: "Aaa, da! Nu e...Foarte bine, ce..!"

Ghita Sebastian: Dar nu exagerat! Ca si voi ati facut. Nici sa nu fac acolo fara sa... (n.n. - nu continua) Cat vezi scorul? Ca, eu am alea de la exit poll-uri si e 41 - 29.
Moisescu Vlad: Da. Exact.
Ghita Sebastian: Deci, asa ne-au iesit.. Tu ai facut cu aia ai tai, cu GSS-ul sau...?
Moisescu Vlad: Da, da, da. Si national si... (n.n. - vorbesc simultan)
Ghita Sebastian: Si noi la fel. Am facut calibrarile la exit poll.
Moisescu Vlad: Da, asa e.

***

Convorbire din data de 11.11.2014:
"Moisescu Vlad: Da, ma, da. Ce?
Ghita Sebastian: Hai, ma, ia-ti prostu' si da-l in...(cuvant obscen)! Hai, ca ma enervezi!
Moisescu Vlad: 15 minute am... acuma... (n.n. - vorbesc simultan) Urmatoarele 80... s-a dus dracu'.
Ghita Sebastian: Auzi, ma? Auzi, ma? stii ala cu... aia doi de se culca in pat unul langa altul si ala ii zice: ba... (cuvant obscen), nu mie!
Moisescu Vlad: Ba, ba, sa vii nepregatit in halul asta, in (cuvant obscen)!
Ghita Sebastian: Ba, omule, pai asta a stat patru ore si s-a pregatit. Vlade, s-a pregatit, ma, omul! Iti dau cuvantul meu! Dar, ma enervezi! Am mers la el acasa, am stat, suntem prieteni toti... Da' mai du-te-n (cuvant obscen) cu sectorul 1 al tau, ca ma enervezi! O sun pe Ioana! Oricum nu vreau sa vorbesc cu tine!
Moisescu Vlad: Hai, ba! E de mandrie, ba!
Ghita Sebastian: E de mandrie, pe dracu' sa te pieptene! O sun pe Ioana si te torn la ea. O sa-i zic: "Ioano, uite ce face nesimtitul de Moisescu, fir-ar al dracului sa fie!".
Moisescu Vlad: Da, bine, toarna! ... Auzi? Mai sunt doua de-astea, stam acasa, in (cuvant obscen)! Doua emisiuni... imi (cuvant obscen)!
Ghita Sebastian: Pai, daca au facut aia misto - tineret, mandria tarii - au facut misto de voi cu gainile si l-ati trimis pe asta la emisiune! (n.n. - rade).
Moisescu Vlad: Da, pe bune, nene! Sinistru!
Ghita Sebastian: Da... Ma enervezi! Maine sa dai un whisky, ca sa negociem!
Moisescu Vlad: Bine!
Ghita Sebastian: Hai! Pa!
Moisescu Vlad: Pa!"

Convorbire din data de 8.12.2014:
"Ghita Sebastian: Azi m-am vazut cu Atanasiu. I-am zambit asa... I-am zambit sagalnic, asa, c-a zis ca daca vrea sa pierd alegerile, apeleaza la mine.
Moisescu Vlad: Eh, un dobitoc! Stai linistit, ca nu mai are nici el mult!
Ghita Sebastian: Eu, iti dai seama! Eu ce sa zic? Am vrut sa-i zic: "si domnu' Bijboaca e la comisie?". Ha, ha, ha!
Moisescu Vlad: He, he, he!
Ghita Sebastian: Dar eu nu...(neinteligibil - n.n.) ca stii ca eu nu sunt razbunator.
Moisescu Vlad: Da, da, da!"

Andrei Chiliman este primarul sectorului 1 din anul 2004. A castigat 3 mandate in cel mai bogat sector. Inainte sa fie primar, Chiliman a avut doua mandate de deputat din partea PNL. Partid din care a fost exclus in 2013 pentru abateri grave insa dupa doar un an a fost reales presedinte PNL pentru sectorul 1.

In declaratia sa de avere de anul trecut, Andrei Chiliman a scris ca are mai multe terenuri in Bucuresti, Ilfov, Brasov, Constanta si Gorj majoritatea primite mostenire, la fel si 11 hectare de padure in judetul Buzau.

Mostenire de la mama sunt si casa si 2 apartamente din Bucuresti cu suprafete cuprinse intre 83 si 800 de metri patrati. Sotia sa are si ea doua case in Bucuresti una de 1800 de metri patrati si alta de 660 de metri patrati. Andrei Chiliman are un audi A6, iar bijuteriile si obiectele de arta detinute depasesc 160.000 de euro.

Veniturile sale insumeaza peste 50 de mii de lei anual , salariul de primar si inca 3 mii de lei din chirii. Tot din chirii sotia sa obtine aproximativ 150 de mii de lei anual.

Filmul evenimentelor de joi

Dupa multe ore de audieri, primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a fost incatusat joi seara si condus in arestul IPJ Prahova aflat la Campina. Pe drum, Chiliman le-a cerut politistilor sa opreasca pentru cateva momente la o farmacie.

La DNA Ploiesti au fost aduse joi seara inclusiv calculatoare din Primaria Sectorului 1, ridicate in urma perchezitiilor din timpul zilei.

Carmen Popa, avocat: "Nimic din ceea ce este cuprins in actul de invinuire nu este opozabil in opinia dumnealui. Este pacat ca o cariera de aproape peste 10 ani de primar si reusita, foarte reusita, trece prin momente de genul asta, dar, ma rog, o sa le depasim, o sa facem probele."

Primarul sectorului 1 a fost luat la audieri direct de pe aeroportul Henri Coanda. La doar cateva momente dupa ce s-a intors de la Bruxelles, primarul Andrei Chiliman a fost preluat de politistii de la Judiciar, i-a fost prezentat mandatul de aducere la DNA Ploiesti.

Intre timp, anchetatorii perchezitionasera sediul Primariei Sectorului 1 si locuintele celor vizati in dosar. Procurorii au inceput insa investigatia cu cateva luni in urma. Atunci, Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost pus sub acuzare pentru ca ar fi castigat contracte cu statul, prin intermediul unor oameni politici.

Ludovic Orban: "Vom aplica toate prevederile statutare referitoare la colegii care se afla in diverse forme de ancheta."

In acelasi dosar, sunt cercetati si Iulian Hertanu, Sebastian Ghita, Vlad Cosma si tatal sau, Mircea Cosma - presedinte al Consiliului Judetean Prahova.

Andrei Chiliman neaga toate acuzatiile care i se aduc, insa procurorii DNA spun ca au deja suficiente marturii si dovezi, inclusiv documente financiar contabile, din care rezulta ca si Andrei Chiliman, la fel ca alti primari arestati, aplica principiul zeciuielii, adica percepea 10% din valoarea contractelor pe care primaria le incheia cu diferite firme.

Comisioanele ar fi mult mai mari decat cele despre care s-a vorbit initial, fiind de aproximativ 10 milioane de dolari cel pentru reabilitarea blocurilor

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Andrei Chiliman a fost retinut. Cum s-ar fi impartit spaga de sute de mii de lei intre primar si apropiatii sai
Andrei Chiliman a fost retinut. Cum s-ar fi impartit spaga de sute de mii de lei intre primar si apropiatii sai

Directia Nationala Anticoruptie informeaza ca primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a fost retinut de procurori pentru constituire de grup infractional organizat si complicitate la trafic de influenta in forma continuata.

Barbatul retinut pentru ca a profanat mormantul lui Arsenie Boca si-a premeditat gestul. Ce explicatie a dat politistilor
Barbatul retinut pentru ca a profanat mormantul lui Arsenie Boca si-a premeditat gestul. Ce explicatie a dat politistilor

Mormantul parintelui Arsenie Boca a fost profanat. Vestea teribila s-a raspandit ca o unda de soc printre credinciosii crestin-ortdocsi care il invoca adesea pe cel supranumit Sfantul Ardealului.
 

Inca un functionar din Primaria Capitalei a fost prins in flagrant cand lua mita. Pentru ce ar fi cerut 40.000 de euro
Inca un functionar din Primaria Capitalei a fost prins in flagrant cand lua mita. Pentru ce ar fi cerut 40.000 de euro

La nici doua saptamani de cand Solomon Wigler, consilierul personal al primarului general al Capitalei a fost retinut pentru mita, un alt angajat de la primarie a fost prins in aceleasi conditii.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.