Fenomenul "plane spotting" a aparut si la noi. Cum sa castigi 100 de euro pentru o poza cu un avion
Ati auzit desigur, de cei care urmaresc si fotografiaza pasari, sau infrunta valurile uriase ca sa vada balene. In aceeasi echipa intra si "vanatorii" de avioane.
Pasionatii de "plane spotting" stau ascunsi in apropierea pistelor si surprind sute de instantanee cu aeronavele. Pozele facute sunt postate pe internet si vandute pe bani frumosi.
Spre deosebire de colegii lor, pasionati de "bird watching"- privitul pasarilor adevarate - acesti oameni stau in apropierea celor de otel.
Fotografiaza avioane, detalii de pe fuselaj si chiar cabina pilotilor.
Un hobby costisitor, daca tinem seama ca trebuie sa investesti mii de euro in obiective si aparate de fotografiat performante.
Alexandru Botyan are 22 de ani si este student la agronomie. Pasiunea lui l-a facut sa colinde cele mai mari aerogari din Europa.
Acum a reusit sa-i convinga pe cei din Timisoara, dupa o gramada de cereri, sa-i dea voie ca impreuna cu alti prieteni sa poata fotografia avioanele.
Momentul de maxima intensitate - si cel mai vanat - este decolarea, atunci cand rotile musca din pista aeroportului.
Pasiunea pentru avioane nu tine cont de varsta si nici de meserie.
Alexandru Dozsa este manager al unui magazin de mobila. In timpul liber este insa innebunit sa surprinda instantanee cu avioanele in zbor.
Totusi, o fotografie bine cotata poate ajunge si la 100 de euro. Si daca va ganditi ca totul se termina cu fotografia mult visata va inselati.
Un pasionat de "plane watching" - asa cum il numesc englezii - noteaza cu minutiozitate toate detaliile: tipul de avion, marimea, culoarea, tara de origine si... zgomotul produs de motoare.