România este în alertă. Un ciclon care a pus stăpânire pe centrul Europei vine către noi. Avertismentul meteorologilor
Autorităţile de mediu din România sunt în alertă. Un ciclon care a pus stăpânire pe centrul Europei vine către noi.
Meteorologii avertizează că ne aşteaptă două zile de vreme extremă cu coduri portocalii de ploi şi inundaţii şi temperaturi scăzute.
Ciclonul Boris, cum a fost botezat de vestici, a adus deja ninsori bogate în staţiunile montane înalte din Austria şi Italia. În rest, sunt aşteptate inundaţii istorice, de la Viena, până la Praga, şi Varşovia.
În Italia turiştii s-au trezit în faţa ochilor cu un strat de zăpadă de 30 de centimetri. Deja este mult mai mare în Austria.
În schimb în Cehia şi Polonia, ciclonul Boris va aduce ploi torenţiale. Hidrologii se aşteaptă la cantităţi de apă record. Prin acumulare s-ar putea ajunge la 400 de litri pe metru pătrat.
Autorităţile se tem că se vor confrunta cu inundaţii distrugătoare, ca în anul 1997.
Jarosław Garbacz, purtătorul de cuvânt al Departamentului Apelor Poloneze: "În teorie, ar trebui să putem gestiona asemenea val de inundații cu debite de 3600, 3800 de m3 pe secundă care a lovit Wroclaw în 1997. Orașul ar trebui să fie în siguranță.”
În Cehia zeci de voluntari ridică baraje cu nisip.
Acelaşi Boris va înteţi şi vântul care va avea la rafală 90 de km pe oră.
Tomáš Hrdinka, hidrolog al institutului de cercetare T.G.M.: ”Ciclonul se îndreaptă către nord, nord-est, va staţiona o vreme în Estul Europei apoi se întoarce către vest. Această situaţie aduce de regulă ploi torențiale, de proporții catastrofice.”
Autorităţile austriece se tem atât de tare de Ciclonul Boris încât cancelarul Karl Nehammer a cerut mobilizarea a 1000 de soldaţi în caz că Dunărea va inunda Viena.
Debitul Dunării este monitorizat atent şi la noi, iar hidrologii au emis deja un cod portocaliu de inundaţii pe aproape toate râurile din estul ţării. Cele mai mari probleme ar putea apărea în Moldova.
Meteorolog ANM: ”Cantitatle de apă prin acumulare vor fi de 40, 60 de litri pe metru pătrat izolat chiar 80 de litri pe metru pătrat. Ploile vor continua şi mâine şi în zilele următoare şi îşi vor schimba distribuţia de la o zi la alta.”
Nu în ultimul rând, scad temperaturile în toată ţara. În vest şi în centru cu 10 grade Celsius. Vor fi de exemplu doar 13 grade la Timişoara, 18 la Miercurea Ciuc şi Braşov, 21 în Bucureşti şi
minus 1 la staţia meteo de la Vârful Omu.