Cele mai frumoase locuri de vizitat în Irlanda. Obiectivele pe care nu trebuie să le ratezi când ajungi pe insulă

Irlanda
Shutterstock

Irlanda este o națiune insulară situată la extremitatea vestică a Europei și se află pe a doua insulă ca mărime de pe continent (după Marea Britanie). Țara mai este cunoscută și ca Insula de Smarald.

Republica Irlanda ocupă 80 la sută din această masă continentală, în timp ce o mare parte din teritoriul din nord face parte din Regatul Unit. Irlanda este cunoscută pentru întinderile sale largi de câmpuri verzi. De fapt, Dar există și zone mari de peisaje accidentate și stâncoase. În urmă cu aproximativ 15.000 de ani, Irlanda era acoperită de ghețari groși. Mișcarea acestora a dezbrăcat solul, lăsând în urmă suprafețe uriașe de pavaj plat, calcaros.

Curiozități despre Irlanda

Irlanda este o insulă împărțită în două zone politice

Ori de câte ori vorbim despre Irlanda, ne referim la insulă. Dar, în realitate, există două țări pe insulă: Irlanda și Irlanda de Nord (aceasta din urmă aparține Regatului Unit).

Iar restul insulei, cea mai mare parte, aparține Republicii Irlanda, a cărei capitală este Dublin și care este independentă de Regatul Unit.

Irlandezii sunt mari băutori, ceea ce nu este surprinzător

Citește și

Irlanda este cunoscută în mod popular pentru berea și pub-urile sale. Irlandezii sunt al șaselea cel mai mare consumator de bere pe cap de locuitor din lume. Deși, cel mai curios lucru este că nu alcoolul este ceea ce oamenii beau cel mai mult, ci ceaiul. De fapt, doar turcii beau mai mult ceai pe cap de locuitor decât irlandezii.

Există mai mulți irlandezi în străinătate decât în Irlanda

Se estimează că 80 de milioane de oameni din întreaga lume își revendică strămoșii irlandezi. Din cauza marii migrații din cauza foametei irlandeze (1845-1849) și a căutării unor oportunități mai bune în străinătate, mulți au plecat (în special pe continentul american și în Australia).

Datorită ratelor scăzute de impozitare, multe companii multinaționale își stabilesc birourile în Irlanda. Printre acestea se numără Google, Apple, Intel, Booking sau Facebook. Impozitul pe profit este de numai 12,5%, printre alte avantaje. Iar liber-profesioniștii și nomazii digitali trebuie să plătească doar o taxă anuală de mai puțin de 50 de euro și 5% din profiturile lor.

Sfântul Patrick, ocrotitorul spiritual al Irlandei, nu s-a născut în Irlanda

Sfântul ocrotitor al Irlandei este Sfântul Patrick. Cu siguranță îți sună cunoscut pentru că Ziua Sfântului Patrick (17 martie) este sărbătorită aproape în fiecare colț al planetei. Cu toate acestea, Sfântul Patrick nu era irlandez, așa cum mulți ar putea crede. El s-a născut în Țara Galilor.

Irlanda

Irlandezii consideră că toți oamenii născuți pe 17 martie sunt foarte norocoși

Potrivit legendei, Sfântul Patrick a fost răpit de pirați și dus în Irlanda, unde a fost vândut ca sclav și a rămas timp de 6 ani înainte de a auzi o voce care îi spunea că trebuie să se întoarcă acasă. În Marea Britanie a devenit cleric, iar mai târziu s-a întors în Irlanda ca misionar.

Titanicul a fost construit în Irlanda

Titanicul, celebrul vas de croazieră care s-a scufundat în Atlantic după ce s-a ciocnit cu un iceberg, a fost construit în Irlanda. Acesta a fost construit în Belfast, Irlanda de Nord. De altfel, în capitala Irlandei de Nord există un muzeu foarte interesant.

De asemenea, ultima oprire a Titanicului a fost în portul Cobh, un sat de pescari foarte pitoresc de văzut în apropiere de Cork.

Cum ajungi în Irlanda din România

Există zboruri directe din România către Dublin, dar și către alte orașe importante din Irlanda. Zborul durează aproximativ 4 ore.

Drumul cu mașina este extrem de lung și anevoios. Distanța dintre București și Dublin este de 2.948 de km și poate fi parcursă în aproximativ 35 de ore.

Totuși, principala modalitate de a ajunge în Irlanda este cu avionul. Odată ce ai ajuns în Dublin sau Belfast, cu zbor direct, poți să te îndrepți către alte orașe ușor

Aeroporturi în Irlanda

Pentru a facilita călătoria în Republica Irlanda, iată o listă cu cele mai căutate aeroporturi.

Aeroportul Dublin

Aeroportul din Dublin este unul dintre cele mai bine cotate aeroporturi de pe continentul european. Acest aeroport internațional este operat de Dublin Airport Authority și este unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi. Acesta se situează pe locul 12 în topul celor mai aglomerate aeroporturi din Europa și poate suporta până la 32 de milioane de pasageri.

Construcția aeroportului din Dublin a început în 1937, pentru a deschide un aeroport civil. Aeroportul a fost inaugurat în 1940, însă operațiunile au încetat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și au fost reluate abia în 1945. De-a lungul anilor, Aeroportul Dublin a devenit parte a mai multor proiecte de renovare pentru a face aeroportul mai bine echipat.

Aeroportul Cork

Aeroportul Cork se situează pe locul al treilea în topul celor mai aglomerate aeroporturi din Republica Irlanda.

Acesta este situat la o distanță de 7 km de centrul orașului Cork. Aeroportul Cork a fost inaugurat oficial în 1961 și a fost în 1978 când a fost dotat cu zone suplimentare de check-in, zone de sosire și plecare, birou de informații, etc.

Aeroportul Donegal

Aeroportul Donegal este un alt aeroport de pe lista aeroporturilor populare din Republica Irlanda. Este cunoscut și sub numele de Aeroportul Carrickfinn și a fost votat și ca fiind "cel mai pitoresc loc de aterizare din lume" timp de trei ani consecutivi.

Aeroportul Shannon

Aeroportul Shannon deservește regiunea Midwest din Irlanda. De asemenea, a fost recunoscut ca fiind "primul aeroport duty-free din lume", deschis în 1947. Aeroportul este, de asemenea, dotat cu cea mai lungă pistă din Irlanda

Aeroportul Kerry

Ultimul aeroport care trebuie menționat în această listă este Aeroportul Kerry, care se mai numește alternativ și Aeroportul Farranfore. Aeroportul și-a deschis oficial porțile pentru pasageri în 1968, iar prima companie aeriană a oferit zboruri în 1969. Aeroportul are atât zboruri interne, cât și internaționale către diferite destinații, pentru ușurința călătorilor.

Irlanda

10 obiective turistice în Irlanda

Cu peisaje neatinse, o cultură profundă și localnici prietenoși, Irlanda este plină de experiențe interesante și călătorii de neuitat. Poate că este o insulă mică, dar Irlanda este plină de atracții incredibile.

Kinsale

Portul medieval de pescuit Kinsale este plin de bijuterii istorice ascunse. Vechile străduțe întortocheate ale vechiului sat de coastă colorat sunt presărate cu diverse galerii de artă, magazine locale, pub-uri consistente și restaurante excelente - atât de excelente, de fapt, încât orașul găzduiește chiar și propriul său Festival Gourmet anual.

Vizitatorii se adună în oraș din întreaga lume pentru a se bucura de yachting, plimbări și pescuit în împrejurimile pitorești, toate acestea fiind dominate de fortul impunător din secolul al XVII-lea.

Abația Kylemore

Irlanda

Uriașul domeniu Kylemore, care se întinde pe o suprafață mare și divagantă, a fost construit în 1867 de un medic bogat ca un cadou romantic pentru soția sa.

Castelul a fost cumpărat de călugărițele benedictine care, după ce au fugit din Ypres în 1920, au înființat un internat catolic pentru a educa fetele catolice locale și internaționale.

În prezent, clădirea impresionantă, care se află pe malul lacului Kylemore, este deschisă vizitatorilor, care se pot plimba pe coridoarele decorate în mod decadent, pot descoperi interiorul fermecătoarei grădini împrejmuite și se pot plimba pe terenul de 1000 de acri.

Castelul Blarney

Treci capul peste parapetul istoricului Castel Blarney și sărută faimoasa piatră Blarney, așa cum milioane de oameni au făcut-o înaintea ta. Se spune că oamenii care reușesc să sărute misterioasa piatră Blarney sunt înzestrați cu "darul vorbirii".

Această relicvă mistică nu este singura atracție interesantă de la Castelul Blarney - datând din 1446, fortăreața medievală este un labirint de pasaje de piatră și temnițe întunecate.

Trinity College

Cea mai veche universitate din Irlanda este Trinity College din Dublin, fondată de regina Elisabeta I în 1592. Campusul istoric se află în centrul vibrantei capitale irlandeze, dar odată ce treci de porțile colegiului, decorul istoric începe să prindă viață și ai impresia că ai pășit într-o epocă trecută.

Colegiul Trinity a educat unele dintre cele mai influente persoane din Irlanda, inclusiv primul președinte irlandez Theobald Wolfe Tone, alături de figuri literare emblematice Oscar Wilde și Samuel Beckett.

Pasionații de Harry Potter vor fi încântați să afle că extraordinara Long Room a universității a fost sursa de inspirație fiind biblioteca din Harry Potter. De asemenea, universitatea adăpostește câteva comori ascunse, inclusiv Cartea lui Kells, un manuscris miniatural neprețuit din secolul al IX-lea.

Golful Dingle

Irlanda

Marcând cel mai vestic punct al continentului irlandez se află pitorescul golf Dingle Bay. Înconjurat de o întindere largă de natură, golful face parte din Wild Atlantic Way, care are o lungime de 2.500 km: un traseu pitoresc care se întinde de-a lungul coastei de vest a Irlandei.

Aici poți admira priveliștile hipnotizante din albastrul adânc al oceanului și poți explora colibele de piatră strâmbe care au fost construite pe peninsulă de călugări în Evul Mediu. În jurul golfului, cultura și obiceiurile locale sunt protejate, cu ajutorul guvernului irlandez, pentru a păstra tradițiile și limba gaelică.

Newgrange

Irlanda

Structura de piatră inimaginabil de veche a mormântului Newgrange a fost construită în anul 3200 î.Hr. Se estimează că 300 de oameni au avut nevoie de 20 de ani pentru a construi mormântul megalitic cu dom, care se întinde pe o suprafață de peste un acru, dezvăluind pietre interioare decorate cu spirale și curbe ale artei rupestre neolitice.

În timpul Solstițiului de iarnă, pasajul, împreună cu camera interioară, este incredibil de luminat de răsăritul soarelui care se strecoară printr-o cutie de acoperiș de la intrare.

Giant's Causeway

Mergi pe urmele uriașilor la una dintre atracțiile de neratat din Irlanda. Celebrul Giant's Causeway, de renume mondial, este alcătuit din 40.000 de coloane de rocă bazaltică, de formă hexagonală, care se întrepătrund și creează trepte neintenționate.

Stâlpii deosebiți sunt atât de perfecți încât este greu de crezut că nu sunt creați de om - de fapt, neobișnuita formațiune stâncoasă este rezultatul unei activități vulcanice care a avut loc în urmă cu aproximativ 60 de milioane de ani.

Situl monastic Glendalough

În incinta Parcului Național al Munților Wicklow se află rămășițele sinistre ale unui adevărat oraș monastic care datează din secolul al VI-lea.

Pădurile și lacurile străvechi care înconjoară situl sunt, de asemenea, seducătoare.

Stâncile din Moher

Irlanda

La 214 metri deasupra adâncurilor Oceanului Atlantic și întinzându-se pe o distanță impresionantă de 8 km, se află stâncile accidentate de la Moher, în County Clare. Vizitatorii sunt atrași de stânci nu doar pentru dimensiunea lor impresionantă, ci și pentru priveliștea care îți taie respirația - într-o zi senină se pot vedea toate cele 5 comitate din jur, precum și Insulele Aran.

De asemenea, stâncile impresionante adăpostesc cea mai mare colonie de păsări marine de pe continent din Irlanda, care, între aprilie și iulie, include puffins!

Prăbușirea lor abruptă în oceanul Atlantic care se agită este un refugiu bine cunoscut pentru păsările marine. Valurile se sparg dedesubt, păsările marine se învârt deasupra, iar potecile șerpuiesc de-a lungul falezei între sate.

Situate pe Wild Atlantic Way, pe coasta de vest a Irlandei, stâncile Moher reprezintă una dintre cele mai remarcabile caracteristici de coastă din Irlanda.

Ridicându-se încet din satul Doolin, ele urcă la peste 213 metri, oferind unele dintre cele mai impresionante peisaje din Irlanda. Acestea au devenit una dintre principalele atracții turistice ale Irlandei, fiind o destinație obligatorie pentru mulți dintre cei care vizitează Irlanda.

Parcuri in Irlanda

Parcul Național Wild Nephin Ballcroy

Cel mai tânăr parc național irlandez este o locație ideală pentru drumeții, plimbări și pentru a te bucura de frumusețea naturii. Intrarea în parc este gratuită, dar toți vizitatorii - fie că doresc să facă camping sau plimbări - trebuie să se înregistreze la sosire prin intermediul sistemului de înregistrare online al parcului.

Zona este expusă riscului de incendii de vegetație, în special în timpul verii. Cu toate acestea, acest lucru nu ar trebui să te descurajeze să vizitezi acest minunat parc.

Traseele de plimbare și drumeție din parc variază în lungime - de la 2 km până la 40 km - și nivelul de condiție fizică necesar, dar fiecare oferă o priveliște în colțuri diferite ale parcului. Este, de asemenea, important să fii bine pregătit.

Parcul Național Connemara

Parcul Național Connemara este o combinație perfectă între locuri ideale de relaxare și destinații aventuroase pentru drumeți și cei însetați de aventură. La doar o oră distanță de orașul Galway, acest parc național cu intrare gratuită oferă o experiență magnifică și este o opțiune obligatorie de vizitat dacă te afli în regiunea Galway.

Fără îndoială, cele mai faimoase trasee de plimbare sunt cele de pe Diamond Hill. Cucerirea vârfului său este o provocare care merită, deoarece întregul traseu și mai ales priveliștea de sus sunt uimitoare.

Parcul Național Glenveagh

Cel mai mare parc național din Irlanda primește aproximativ 212.000 de vizitatori în fiecare an. Amplasat în inima parcului se află castelul Glenveagh. Castelul din secolul al XIX-lea, o operă a mâinilor omenești, se îmbină în mod egal cu natura sălbatică din jur. Este încarnarea idealurilor romantice din perioada respectivă și un monument bine păstrat al istoriei. Acum un conac deținut de stat, castelul și grădinile sale au fost proprietăți private multe decenii.

Cu toate că intrarea în parc este gratuită, vizitatorii care doresc să exploreze holurile castelului trebuie să cumpere un bilet.

Parcul Național Burren

Numele acestui parc situat în sud-estul regiunii Burren provine din cuvântul irlandez Boíreann, care înseamnă „un loc stâncos”. Este cel mai mic parc național din Irlanda. Intrarea în parc este gratuită, dar vizitatorii trebuie să respecte regulile: să nu lase mizerie și să nu iasă din traseele de plimbare. Peisajul din acest parc național este foarte unic - solul vast de calcar este adesea comparat cu suprafața Lunii. Zona este ideală pentru iubitorii de plimbări, drumeții și fotografie.

Parcul Național Killarney

Irlanda

Scenograficul Parc Național Killarney trebuie să fie pe itinerariul tău în Irlanda. Parcul nu numai că găzduiește un conac întins din secolul al XIX-lea, acoperit de iederă, dar și un peisaj captivant care face parte dintr-o Rezervație a Biosferei.

Cel mai vechi parc național din Irlanda este o destinație pentru peste un milion de turiști în fiecare an, scrie getbybus.

Cu cele trei lacuri magnifice și cea mai mare întindere de pădure indigenă din Irlanda, peisajul frumos al Parcului Național Killarney este captivant. Cel mai bun mod de a experimenta Killarney este să faci o plimbare cu mașina pe un drum de 11 kilometri, prin Gap of Dunloe și printr-un peisaj sculptat de ghețari, scrie touropia.

Parcul Național Wicklow Mountains

Răspândindu-se peste frumoșii munți Wicklow, acest parc național este o comoară care oferă oportunitatea de a te bucura de peisajele impresionante, tururi educaționale și activități recreative. Situat la sud de Dublin, acest parc național este iubit de localnici și turiști deopotrivă.

Parcul este plin de trasee de plimbare de durate și dificultăți diferite, ideal pentru cei care doresc să se plimbe încet prin văi, precum și pentru cei care tânjesc după o plimbare aventuroasă și lungă.

Pâraiele și lacurile de munte nu sunt o raritate, iar poate cel mai faimos dintre ele se află în valea Glendalough. Intrarea în parc este gratuită, dar se aplică tarife de parcare.

Locuri frumoase în Dublin

Irlanda

Dublin este plin de locuri frumoase, inclusiv străduțele mici și tot felul de clădiri care îl împodobesc. Iată cele mai interesante locuri de vizitat aici:

Temple Bar

Un cartier celebru pentru viața de noapte, galerii de artă, restaurante și pub-uri tradiționale. Aici găsești și piața de același nume, cu evenimente culturale și târguri.

Castelul Dublin

O construcție impunătoare în centrul orașului, cu o istorie bogată și legături cu monarhia irlandeză.

Muzeul Național al Irlandei - Artele Decorative și Istoria

Un muzeu ce găzduiește o colecție impresionantă de obiecte istorice și artistice care explorează istoria Irlandei.

Trinity College și Biblioteca veche

Una dintre cele mai vechi universități din Europa, cunoscută pentru Biblioteca Long Room, care adăpostește Book of Kells, un manuscris iluminat din secolul al IX-lea.

Catedrala Christ Church și Catedrala Sfântul Patrick

Două catedrale istorice, fiecare cu arhitectură impresionantă și bogate detalii istorice.

Dublinia

Un muzeu interactiv care explorează istoria orașului Dublin în perioada medievală.

Grădina Botanică a Irlandei

Acesta este un loc minunat pentru iubitorii de natură, cu o varietate de plante și grădini tematice.

Guinness Storehouse

Nu rata acest muzeu dedicat celebrei beri Guinness care oferă informații despre procesul de fabricare a berii și istoria acesteia.

Podul Ha'penny

Vizitează podul emblematic din Dublin, cunoscut pentru aspectul său caracteristic și istoria sa.

Phoenix Park

Acesta este unul dintre cele mai mari parcuri urbane din Europa, oferind spațiu pentru plimbări, ciclism și relaxare.

Locuri de vizitat în Irlanda pentru copii

Irlanda este ideală de vizitat cu copii. Nu vor avea timp să se plictisească, pentru că fiecare loc oferă o mulțime de lucruri de explorat. Iată câteva locuri unde să îți duci copiii pentru o vacanță de neuitat în Irlanda:

Grădina Zoologică Dublin

Situată în Phoenix Park, Grădina Zoologică Dublin este o destinație distractivă și educativă pentru familii. Aici puteți vedea o varietate de animale din întreaga lume și oferiți copiilor o zi plină de distracție.

Parcul de Distracții Tayto

Acest parc de distracții din comitatul Meath oferă atracții, jocuri și un zoo. Aici vei găsi singurul montagne russe din lemn din Irlanda și diverse alte activități captivante pentru copii de toate vârstele.

Castelul și Parcul Folcloric Bunratty

Situat în comitatul Clare, acest parc interactiv oferă o privire în trecutul Irlandei cu ajutorul unui sat reconstruit și a unui castel medieval. Copiii pot învăța despre istorie în timp ce se distrează.

Parcul de Faună Fota

Aflat în apropiere de Cork, acest zoo în aer liber le permite copiilor să vadă animalele umblând în incinte spațioase create pentru a imita habitatul lor natural. Ai o mulțime de spații de joacă și un lac, unde copiii pot hrăni gâștele și rațele, o adevărată încântare.

Parcul Național Glenveagh

Acest frumos parc din comitatul Donegal oferă trasee de drumeții, un castel și grădini frumoase, oferind o mare oportunitate pentru copii să exploreze în aer liber.

Parcul Istoric Lullymore

 În comitatul Kildare, acest parc prezintă expoziții interactive, un zoo cu animale de fermă și o cale ferată miniaturală, oferind o zi perfectă pentru orice copil.

Centrul Acvatic Național

Nu rata în Dublin acest parc acvatic cu tobogane cu apă, o piscină cu valuri și o gamă de activități în apă potrivite pentru copiii de toate vârstele. O zi perfectă pentru orice copil care iubește apa.

Ferma Deschisă Leahy

Aflată în Cork, această fermă le permite copiilor să se apropie de diverse animale ă și să se bucure de activități distractive, precum plimbări cu tractorul și un loc de joacă.

Cât de scump e să mergi în vacanță în Irlanda

Pregătește-te să cheltui în jur de 137 de euro pe zi în vacanța ta în Irlanda. Turiștii au cheltuit, în medie, 41 de euro pe mâncare pentru o zi și 22 de euro pe transport local, conform budgetyourtrip.

De asemenea, prețul mediu al unui hotel în Irlanda pentru un cuplu este de 126 de euro, dacă îl iei din timp.

Deci, o călătorie în Irlanda pentru două persoane timp de o săptămână costă în medie 1.921 de euro.

Toate aceste prețuri medii de călătorie au fost colectate pe baza informațiile furnizate de turiști care și-au petrecut vacanța în Irlanda.

Articol recomandat de sport.ro
Caz șocant: fostul elev al lui Olăroiu, care a strâns o avere din fotbal, a ajuns în faliment, cu 700 de euro în cont
Caz șocant: fostul elev al lui Olăroiu, care a strâns o avere din fotbal, a ajuns în faliment, cu 700 de euro în cont
Citește și...
Palatul Brukenthal din Sibiu - povestea monumentului istoric. Aici se află cel mai vechi muzeu din România
Palatul Brukenthal din Sibiu - povestea monumentului istoric. Aici se află cel mai vechi muzeu din România

Palatul Brukenthal din Sibiu a fost construit între 1778 și 1788 de către baronul Samuel von Brukenthal.

Stațiunea Păltiniș – cea mai veche și înaltă stațiune din România. Ce poți face aici iarna și vara
Stațiunea Păltiniș – cea mai veche și înaltă stațiune din România. Ce poți face aici iarna și vara

Stațiunea Păltiniș se află la 35 de kilometri de Sibiu și este cea mai veche stațiune montană din România.

Biserica fortificată din Valea Viilor. Istoria zbuciumată a lăcașului de cult. Ce altceva poți vizita în împrejurimi
Biserica fortificată din Valea Viilor. Istoria zbuciumată a lăcașului de cult. Ce altceva poți vizita în împrejurimi

Biserica evanghelică fortificată din Valea Viilor, Sibiu, a fost construită în secolul al XV-lea cu hramul Sfântul Petru și era inițial o biserică romano-catolică.

Recomandări
Călin Georgescu a dat în judecată statul pentru că a desecretizat documentele care au dus la anularea alegerilor
Călin Georgescu a dat în judecată statul pentru că a desecretizat documentele care au dus la anularea alegerilor

Călin Georgescu a dat în judecată Președinția Română și serviciile secrete pentru că au desecretizat documentele care dezvăluiau ilegalitățile comise în campania sa electorală și au dus, astfel, la anularea alegerilor prezidențiale.  

Directorul SIE, obligat să dea explicații despre deplasarea cu avionul la cursa de F1. „Răspunsul întrebări este esențial”
Directorul SIE, obligat să dea explicații despre deplasarea cu avionul la cursa de F1. „Răspunsul întrebări este esențial”

Comisia parlamentară specială pentru controlul activităţii Serviciului de Informaţii Externe i-a cerut directorului SIE, Gabriel Vlase, să furnizeze cât mai curând posibil toate informaţiile despre deplasările efectuate cu un avion privat.

Horaţiu Potra a scăpat de arestul preventiv. Nu a dat declaraţii. Surse: 2 mil. € s-au găsit la percheziții
Horaţiu Potra a scăpat de arestul preventiv. Nu a dat declaraţii. Surse: 2 mil. € s-au găsit la percheziții

Fostul luptător în Legiunea Străină, Horațiu Potra, a scăpat, miercuri, de arestul preventiv. Judecătorii au decis să-l pună sub control judiciar pentru 60 de zile. Decizia nu este definitivă.