Automobilul lui Ceausescu inca mai circula in Romania. Unde poate fi vazuta Dacia dictatorului

Ultima actualizare: 19-06-2014 15:05
Dacia lui Ceausescu

Printre iubitorii masinilor de epoca, Dacia 2000 facuta special pentru Nicolae Ceausescu e o legenda. Si, cum se spune in filme, "legenda traieste". In acest caz, e inmatriculata si circula in continuare.

Legenda spune ca Nicolae Ceausescu si-a dorit ca atat el cat si elita vremii sa circule intr-o masina de fabricatie romaneasca. Asa s-a nascut Dacia 2000, de fapt un Renault 20 asamblat in tara noastra. Din cauza ca masina era facuta doar pentru clienti speciali, nu se stie precis in cate exemplare a fost fabricata – unii spun ca au fost cateva sute, altii ca a fost doar una. Oricare ar fi adevarul, modelul Dacia 2000 a devenit un mit pentru iubitorii masinilor de epoca. Pe Internet, Renault-uri 20 "cosmetizate" pentru a arata ca o Dacie 2000 sunt oiferite la preturi de masina de colectie.

Dacia poarta acum numarul B 101 TOV, ales special pentru prescurtarea de la "tovaras", cuvantul care a marcat generatia comunista.

Cum a luat nastere Dacia. "O masina perfecta pentru idioti"

Adevarata masina a dictatorului continua insa sa circule si acum iar pe 10 mai poate fi admirata in Piata Sfatului din Brasov, la intalnirea anuala a proprietarilor si admiratorilor de Dacii 1300 si 1100. Fabricata in 1981, Dacia facuta pentru Nicolae Ceausescu are dotari uimitoare pentru Romania acelor ani: cutie de viteze automata, aer conditionat, geamuri electrice si pilot automat cu comenzi pe volan. Dupa cum se vede din imagini, masina nu isi arata deloc varsta venerabila.


Fotografii: Dacia Clasic

Tot la acelasi eveniment nostalgicii pot vedea o alta masina care face parte din istoria romaniei, un Renault 12 care in anii ’70 a fost in datorea lotului national de Raliu al Romaniei. Dotat cu un motor de 185 de cai-putere, automobilul are doar piese originale si merge foarte bine si acum, la peste 40 de ani de cand a fost produs.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO