Anunțul așteptat de o întreagă planetă. China dezvăluie când va fi gata vaccinul anti-Covid

10-10-2020 12:32
Sursa: CNN

Anunțul așteptat de o întreagă planetă. China dezvăluie când va fi gata vaccinul anti-Covid

Un expert în biosiguranță de la Centrul de Control și Prevenire a Bolilor din China a declarat că vaccinurile anti Covid produse de China ar putea fi gata pentru uz public general încă din noiembrie, scrie CNN.

Efortul global de a dezvolta un vaccin împotriva Covid crește, dar spre frustrarea probabilă a președintelui american Donald Trump, prudența exercitată de producătorii și autoritățile de reglementare americane a pus China în față ... deocamdată.

Compania americană Moderna, unul dintre cei mai importanţi concurenţi în cursa pentru a dezvolta un vaccin împotriva virusului, a anunțat luna aceasta că nu va fi gata să solicite autorizație de utilizare de urgență până cel puțin pe 25 noiembrie. În Marea Britanie, unul dintr voluntarii care au primit vaccinul dezvoltat de AstraZeneca a dezvoltat o boală gravă luna trecută, subminând în continuare speranțele lui Trump că un vaccin va fi gata la timp pentru ziua alegerilor din 3 noiembrie, scrie CNN.

China, pe primul loc în lupta pentru descoperirea unui vaccin anti-Covid

 

Protocoalele stricte de siguranță ale SUA au schimbat așa-numita cursă pentru vaccinuri în favoarea Chinei, unde voința politică are o influență mult mai mare asupra acțiunilor de stat, comerciale și individuale, fiind posibilă ocolirea regulile sau normele, după cum este necesar.

Liderul Chinei, Xi Jinping, a cerut în repetate rânduri oamenilor de știință din țară să accelereze cercetarea și dezvoltarea vaccinurilor împotriva coronavirusului. De asemenea, producătorilor chinezi de medicamente li s-a spus să își trateze munca ca pe o „sarcină politică importantă” - și fac tot ce pot pentru a respecta directiva respectivă.

Și, deși dezvoltarea cu succes a unui vaccin nu ar împiedica alte țări să continue cercetările proprii, China a pus un accent special pe a fi pe primul loc.

Din octombrie, patru dintre cele zece vaccinuri anti-Covid candidate, care au intrat în faza a treia a studiilor clinice la nivel mondial - ultimul și cel mai important pas de testare înainte de a se solicita aprobarea de reglementare - sunt dezvoltate de companiile chineze.

Două dintre aceste patru vaccinuri sunt dezvoltate de China National Biotec Group (CNBG), o unitate a gigantului farmaceutic de stat China National Pharmaceutical Group (Sinopharm). Un alt vaccin candidat, CoronaVac, a fost dezvoltat de producătorul de medicamente Sinovac Biotech, în timp ce al patrulea este dezvoltat în comun de către Institutul de Biotehnologie de la Beijing din China și compania de vaccinuri CanSino Biologics.

Specialist chinez: "Suntem la doar o ultimă milă distanță de un succes"

 

Președintele CNBG, Yang Xiaoming, a declarat luna trecută că progresul înregistrat ”este mai mare decât se aștepta”. CNBG a anunţat că desfăşoare faza 3 a testelor în Emiratele Arabe Unite (EAU), Bahrain, Peru, Maroc și Argentina, cu un total de 42.000 de participanți.

"Suntem la doar o ultimă milă distanță de un eventual succes", a declarat el recent la o conferință de bio-industrie în orașul chinez Wuhan, unde coronavirusul a fost detectat pentru prima dată în decembrie anul trecut.

"Cred că este foarte probabil că vor fi primii care vor anunța dezvoltarea cu succes a unui vaccin. Dar întrebarea cheie este cât de bine va fi primit de societatea internațională, în special comunitatea științifică”, a spus Yanzhong Huang, responsabili cu sănătate globală la Consiliul pentru relații externe din Washington.

Sursa: CNN, Paula Rusanu


VIDEO PROTVPLUS.RO