Părerile adolescenților despre homosexualitate. Psihologi: Sunt influenţaţi de părinți


Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Vineri 19 Ianuarie 2018 19:01
Categorie: Stiri Sociale

Adolescenţii de azi sunt mult mai dispuşi să accepte alte orientări sexuale decât părinţii lor. Şi totuşi, psihologii spun că tinerii sunt încă influenţaţi de generaţiile de dinainte care văd homosexualitatea drept o deviaţie.

Nu e de mirare că o nouă poveste de dragoste între bărbaţi, ecranizata cu mare succes, este pe cale să nască dezbateri şi controverse şi în România.

O sută de elevi de liceu din Bucureşti au luat loc în faţa unui ecran de cinema şi au privit frânturi din prejudecăţile părinţilor lor. "120 de bătăi pe minut" a câştigat deja marele premiu la Cannes şi este propus pentru Oscar, dar a creat un val uriaş de reacţii. Spectatorul e chemat să vadă cum apare, se consumă şi se stinge brutal o iubire între doi tineri din comunitatea gay.

Cristina Gavrilă, critic de film: ”Almodovar a plâns şi a zis că acest film era absolut necesar. Nu numai grupurile gay sunt în prim plan. E bine de mers, de văzut şi fiecare să îşi extragă din el ce crede că l-a atins mai mult.”

120 de bătăi pe minut are cordul uman, în situaţii cu descărcare masivă de adrenalină: furie, dorinţă, durere. Şi toate acestea construiesc filmul. Tot 120 este şi tempo-ul muzicii house, care domină coloana sonoră a peliculei şi cu care se identifica, în bună măsură, adolescenţii de azi.

O alegere stranie de vreme ce acţiunea se petrece la începutul anilor 90. Tema în sine şi problemele sunt însă extrem de actuale.

Cei mai mulţi dintre adolescenţii romani s-ar delimita de un prieten care le-ar spune că e homosexual.

Adolescent: Nu mă bag eu în problemele lor, ei nu se băgă în problemele mele şi atunci e ok.
Reporter:Ai fi dispus să discuţi cu o asemenea...
Adolescent: Aş fi dispus, dar nu mai mult de atât.

Teodora Ion-Rotaru, reprezentant ACCEPT: ”Un studiu pe care noi l-am realizat arată dificultăţile pe care le înfruntă aceşti tineri, în special la liceu. Şase din zece liceeni au fost martorul sau victima unei infracțiuni motivate de homofobie sau transfobie.”

Iar aici intră şi cazurile în care cel atacat a fost doar suspectat că iubeşte o persoană de acelaşi sex. Mulţi adolescenţi au fost înjuraţi şi bătuţi din această cauză.

Adolescent: Presupun că n-ar trebui să îi judecăm pe alţii doar pentru orientarea lor sexuală.
Reporter: Dar dacă aţi avea colegi în clasă despre care aţi afla aşa ceva?
Adolescent: Chiar nu ştiu ce să zic... Nu mi se pare ceva ok.
Reporter: De ce?
Adolescent: Păi, nu ştiu...

Problema este probabil în educaţie.

Cristina Petrescu Ghenea, medic psihiatru: ”Categoric suntem influenţaţi de cei care ne cresc şi de cultura în care trăim. Eu ca adult să zicem că sunt copleşit de ruşine, dar nu trebuie să las ruşinea asta, care este a mea, să mă oprească din a discuta cu copilul.”

Aşadar, "120 de bătăi pe minut" este o altă ocazie de a-i lăsa pe tineri să-şi formeze singuri părerea. Filmul regizat de Robin Campillo are premieră la noi pe 26 ianuarie.

VIDEO PROTVPLUS.RO