20.000 de maidanezi sunt inca liberi pe strazile din Capitala. De la moartea lui Ionut, 16.000 au fost eutanasiati

Ultima actualizare: 31-08-2014 07:12

Douazeci de mii de caini fara stapan se plimba pe strazile Capitalei, anunta Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor.

Din septembrie anul trecut si pana astazi, au fost eutanasiati 16 mii de maidanezi, spune tot ASPA. Fundatia "Vier Pfoten" sustine ca operatiunea s-a facut ilegal, pentru ca uciderea cainilor din adaposturi a fost atacata in instanta.

De anul trecut, de cand un copil de patru ani a fost sfasiat de caini intr-un parc din Bucuresti, 34 de mii de maidanezi au fost ridicati de pe strazile Capitalei. 16 mii au fost eutanasiati, pentru ca nu i-a adoptat ori revendicat nimeni.

2.000 au ajuns in adaposturi si risca sa aiba aceeasi soarta daca nu-si vor gasi un stapan. Alti 16 mii de maidanezi au fost insa adoptati in tara sau strainatate. Statisticile recente arata insa ca in ultima vreme tot mai putini caini sunt luati din adaposturi. Doar 10% dintre ei au fost salvati in acest an, comparativ cu 90% anul trecut.

Mai mult, 600 de caini au fost returnati pe motiv ca nu s-au adaptat in noua locuinta.

Fundatia Vier Poften, care a cerut in iunie in instanta suspendarea normelor de aplicare a Legii cainilor fara stapan, si ulterior chiar anularea lor, sustine ca uciderea cainilor s-a facut ilegal in ultimele 3 luni.

"Incalca legea, in sensul ca la ora actuala nu au voie, avand normele suspendate, nici sa prinda, nici sa omoare...n-au voie sa faca absolut nimic", a spus Anca Tomescu, Vier Pfoten.

Guvernul a contestat decizia la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Primaria sustine ca hingherii au dreptul legal sa iasa pe teren.

"Normele sunt suspendate, legea nu e suspendata. Daca in lege scrie la art. 7 ce se intampla cu acesti caini ca sunt eutanasiati dupa 14 zile lucratoare daca n-au fost adoptati sau revendicati...eu n-am nevoie de norma...", spune Razvan Bancescu, ASPA.

Intre timp, in iulie, s-a inregistrat cel mai redus numar de muscaturi din Bucuresti din ultimii zece ani, potrivit ASPA.

"Majoritatea sunt cazuri usoare, care nu necesita spitalizare. Din fericire, sunt putine situatiile de plagi severe care necesita ingrijire chirurgicala", a spus Sorin Petrea, Institutul Matei Bals.

Aproximativ 20.000 de caini maidanezi sunt in continuare liberi pe strazile Capitalei. Primaria spera sa-i adune pe toti pana in martie, anul viitor, cand se va termina programul de gestionare a cainilor fara stapan.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO