Initiativa parlamentara: Clericii, SCUTITI de impozite pe venit. Cati bani ar PIERDE statul

24-09-2012 18:39


Un deputat PSD considera ca este firesc ca preotii si tot personalul clerical sa nu mai plateasca impozite pe venituri. Pana sa isi dea cu pararea, colegii senatori au aparut deja contestatarii.

Cei de la ''Asociatia Secular Umanista'' din Romania califica propunerea drept absurda si paguboasa, pentru ca statul ar pierde astfel 41 de milioane de lei.

Initiativa legislativa pentru modificarea si completarea legii 132 din 2008 privind sprijinul statului pentru salarizarea clerului a fost depusa in Parlament pe 11 septembrie. Concret, deputatul PSD, Andrei Valentin Sava, cere neimpozitarea salariilor preotilor, indiferent din ce cult fac parte. Propunerea sa ar modifica un articol existent, unde se precizeaza ca veniturile acestora sunt impozitate.

Iata forma noua: "Indemnizatiile si cuantumul sprijinului lunar la salarizarea care se aloca de la bugetul de stat, prevazute la aliniatul 1, sunt in suma bruta si sunt NEIMPOZITATE, potrivit legii"

"Se refera la veniturile in intregime, deci nu numai la preoti , vorbim de intreg personalul clerical si la totalitatea veniturilor acestora. Cred ca este un gest de recunostinta pentru implicarea de care acestia dau dovada in viata de zi cu zi", a spus initiatorul.

In expunerea de motive, initiatorul spune ca e nevoie de aceasta neimpozitare, avand in vedere ca majoritatea veniturilor bisericesti provenite din donatii merg catre activitati filantropice, precizand si ca numai in cadrul Patriarhiei Romane sunt peste 400 de asezaminte social-filantropice.

Pana aici toate sunt bune. Probleme apar atunci cand vine vorba de banii pe care i-ar pierde statul. Deputatul sustine ca bugetul ar fi vaduvit de cel mult 10 milioane de lei . Potrivit asociatiei secular umaniste din Romania, care contestea vehement proiectul, suma este de 4 ori mai mare.

"In conditiile in care sanatatea este subfinantata, in conditiile in care profesorii au salariile pe care le au, este de-a dreptul scandalos ca tocmai preotii sa primeasca un dar inainte de alegeri, acest proiect de lege", este de parere Toma Patrascu, vicepresedinte ASUR.

Dupa calculul celor de la ASUR, in Romania exista 17.000 de clerici care fac parte din 18 culte. Acestia ar primi de la stat in jur de 257 de milioane de lei lunar. Neimpozitarea acestor bani reprezinta in jur de 40 de milioane de lei. Cei de la ASUR propun ca aceasta suma sa fie investita in educatie si sanatate.

Patriarhia Romana a anuntat ca isi va spune punctul de vedere abia in momentul in care initiativa va trece de comisii si va fi dezbatuta in parlament.
 

Tags: biserica, preoti,

VIDEO PROTVPLUS.RO