Copiii din România trăiesc tot mai mult pe internet. Câți au primit sau trimis mesaje sexuale

Dată publicare: 05-02-2019 18:31
Dată actualizare: 05-02-2019 19:50


Un raport ''Salvati Copiii'' arată cât de mult timp petrec elevii romani pe internet şi la ce riscuri se expun fără ca părinţii şi profesorii lor să cunoască pericolul.

Jumătate dintre elevii de gimnaziu şi de liceu au primit mesaje cu conţinut sexual de la persoane cunoscute online, iar unul din 10 băieţi a şi trimis fotografii sau filme cu caracter intim. Cercetarea arată că adulţii fie nu ştiu, fie nu au timp să verifice periodic profilele pe care adolescenţii le creează.

-Dupa ce te trezeşti, cât de repede te uiţi la telefon?
-Imediat ce mă trezesc
-Inainte sau după ce te speli pe faţă?
-Inainte.

13% dintre copiii români spun că li se întâmplă frecvent să nu mănânce sau să nu doarmă, ca să intre pe net.

Sociolog: ”Copiii comunică majoritar cu colegii online, asta devenind o a doua existenţa. Dar vreau să vă uitaţi că unul din trei comunica pe internet cu persoane pe care nu le cunoaşte în viaţa reală.”

De multe ori, nici părinţii nu cunosc şi nu încearcă să supravegheze această viaţă paralelă. Chiar dacă adulţii le permit copiilor să îşi facă profile online, ar trebui să filtreze şi să verifice periodic conţinutul.

Jumătate dintre cei prinşi în cercetarea Salvaţi Copiii spun că au primit mesaje cu conţinut sexual pe internet. Unul din cinci mărturiseşte că prietenii virtuali i-au cerut fotografii sau înregistrări în care să îşi arate părţile intime. Zece la sută dintre băieţi recunosc că au trimis ei înşişi mesaje cu caracter sexual.

Preşedintele asociaţiei Salvaţi Copiii: "Am primit rapoarte privind conţinut ilegal de la 6400 de adrese pe care le-am raportat mai departe. 99% dintre copiii între 12 şi 17 ani sunt activi pe cel puţin o reţea socială. "

-Ai cont pe o reţea de socializare?
-Da.
Făcut de cine?
-De mine.
-Ce ai pus pe el?
-Poze.

27% dintre adolescenţii între 12 şi 17 ani afirmă că, într-o zi obişnuită de şcoală, stau pe internet mai mult de 6 ore. Procentul creşte la 48%, pentru weekend şi vacanţe. Şi pe măsură ce ajung să butoneze mai mult de jumătate din timpul în care sunt treji creşte şi riscul de a expune informaţii care îi localizează şi îi identifică. 72% pun poze în care apar cu faţa şi 32% dau check în când merg undeva.

Interdicţiile absolute sunt practic imposibil de impus copiilor mai mari. Există totuşi filtre pentru limitarea accesului sau a timpului petrecut pe reţelele sociale. Dispozitivele pot fi setate să raporteze zilnic sau săptămânal site-urile vizitate. Însă cea mai importante sunt comunicarea deschisă şi relaţiile solide din familie. Salvaţi copiii lucrează la acreditarea unui curs de siguranţă online pentru profesori.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO