"Cine vrea sa se arda s-o faca la el acasa". Mesajul Patriarhiei dupa incinerarea lui Nicolaescu

15-01-2013 18:32

"Cine vrea sa se arda s-o faca la el acasa, cu usile zavorate. Sufletul poporului nostru n-are nevoie de asemenea spectacole".

Vorbele parintelui Dumitru Staniloae, care incrimina in urma cu 73 de ani practica incinerarii, sunt readuse in actualitate de Patriarhia Romana.

Biserica a inceput mai nou o ampla campanie de informare a enoriasilor, dupa ce regretatul regizor Segiu Nicolaescu a dorit sa fie incinerat.

"Sa te lasi incinerat, cand Biserica osandeste acest lucru si cand nu-ti acorda, prin preotii ei legiuiti asistenta si rugaciunile ei, echivaleaza cu o nesocotire a Bisericii si deci si a crestinismului". Asta scria parintele Staniloae in 1940, imediat dupa incinerarea unui fost ministru. Acum, optiunea similara a regizorului Sergiu Nicolaescu a impus lamuriri, iar articolul, spun oficialii Bisericii, este de actualitate.

Biserica este de parere ca cel care lasa sa-i fie ars trupul nu crede, de fapt, in nimic.

"Incinerarea este un pacat pentru ca trupul, primind sfintirea lui Dumnezeu, nu se cuvine a fi ars si tot Scriptura ne invata ca trupul este templu al sufletului", a explicat preotul Eugen Tanasescu.

Exista cateva exceptii de la aceasta interdictie ferma a Patriarhiei Romane. Este vorba despre crestinii ortodocsi care mor in tari in care incinerarea este obligatorie. De pilda, Japonia. Odata ce decedatul este repatriat, familia poate face o cerere speciala catre Biserica, iar preotii ii vor face si acestuia o slujba de mangaiere.

La fel se procedeaza in cazul militarilor care se sting in teatrele de razboi, in cazurile in care procedurile impun arderea trupului.

Altfel, o hotarare recenta a Sfantului Sinod ii condamna pe preotii care aleg sa citeasca pentru cei care lasa cu limba de moarte sa fie incinerati.

Crematoriul uman din Bucuresti primeste in medie trei cereri de incinerare pe zi, adica aproape 1.000 intr-un an.


VIDEO PROTVPLUS.RO