Victorie amara data de CEDO pentru o femeie care si-a pierdut familia in spital. Statul roman ii va plati 39.000 de euro


Ultimul update: Sambata 26 Martie 2016 06:54
Data publicarii: Miercuri 23 Martie 2016 17:29
Categorie: Stiri Socante

Victorie amara la Curtea Europeana a Drepturilor Omului pentru o femeie din Roman careia in urma cu 15 ani i-au murit fiica si nepotica, la scurt timp dupa ce fata ei nascuse. In 2001, cele doua suflete s-au stins la spital.
 

Femeia a facut plangere inca de atunci pentru malpraxis, insa procurorii nu au finalizat ancheta vreme de 11 ani, timp in care faptele incriminate s-au prescris. CEDO i-a dat insa dreptate si i-a acordat acum despagubiri de 39 de mii de euro, bani ce vor trebui platiti de statul roman.

Elena Cojocaru, mama tinerei decedate: "Durerea este foarte, foarte mare. Vin cu drag, mai vorbesc cu ea. O visez foarte des, daca ar sti cat de des o visez, des, des o visez."

De 15 ani, Elena Cojocaru varsa lacrimi zi de zi pentru fiica si nepotica sa.

In 2001, fata ei avea 29 de ani. In octombrie, era insarcinata in opt luni si urma sa aduca pe lume o fetita, pe Ioana.

S-a simtit insa rau si a mers la ginecologul care ii urmarea sarcina, la Spitalul Judetan din Suceava. Ce a urmat a fost un cosmar.

Elena Cojocaru, mama tinerei decedate: "Vazandu-l pe doctor, i-a zis ca are niste crampe in burta. I-a facut control si imediat a bagat-o in perfuzii. Din ce in ce mai rau a fost in noaptea de 9 spre 10, dar sa nu vina nimeni? Nu a venit nimeni pana nu s-au dus sora mea si cumnatul meu. Apoi, din ce in ce mai rau si a facut pete mari rosii, ba ca are icter, ba ca nu stiu ce, niste anomalii."

Medicii au stabilit ca tanara suferea de sindrom Hellp, o afectiune pre-natala grava, si au decis ca se impunea de urgenta o interventie cezariana.

Gravida n-a fost operata insa la Suceava. A fost trimisa la Iasi cu o ambulanta fara medic, sustine mama sa. La 10 minute dupa cezariana, tanara a murit, in urma unui stop cardio-respirator. Fetita ei, Ioana, n-a trait decat doua zile.

Dragomir Cojocaru, tatal tinerei decedate: "Nu a trecut o sambata sau o duminica sa nu mergem la cimitir, sa vorbim cu dansa, sa ii ducem o floare. Asta nu se va sterge niciodata."

Pentru familia si asa greu incercata au venit insa momente halucinante.

Din 2001 pana in 2012, adica timp de 11 ani, justitia din Romania n-a gasit un raspuns la plangerea facuta de Elena Cojocaru la Parchet, impotriva medicului ginecolog.

Mai mult, spre disperarea femeii sesizarea a fost respinsa cand faptele s-au prescris.

CEDO a decis insa acum ca in acest caz a fost incalcat dreptul la viata, prevazut in articolul doi din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

Elena Cojocaru, mama tinerei decedate: "Nu m-au interesat banii. Ma bucur, intr-un fel, ca s-a facut dreptate in afara tarii ca in tara am luptat fara niciun rezultat."

Mircea Stoleru, avocatul femeii: "Statul roman prin agentii sai nu au interes pentru ca nu ii intreaba nimeni de ce nu au facut dreptate in speta x sau y. Cine il intreaba pe procuror de ce nu a dat solutie pana la prescriptie?"

Medicul ginecolog n-a putut fi contactat pentru o reactie la decizia CEDO. Cei 39 de mii de euro vor fi platiti de statul roman.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO