Un agent de paza de la Penitenciarul Miercurea Ciuc s-a sinucis cu arma din dotare. Clipele la care a asistat un coleg

Ultima actualizare: 14-08-2016 06:58

Un agent de paza de la Penitenciarul Miercurea Ciuc s-a sinucis, joi dimineata, cu arma din dotare.

Politia si Parchetul de pe langa Tribunalul Harghita au deschis o ancheta pentru stabilirea circumstantelor in care s-a produs incidentul, fiind al doilea caz de suicid in randul angajatilor inchisorii din ultimele noua luni, relateaza news.ro.

Agentul de paza de la Penitenciarul Miercurea Ciuc s-a sinucis, folosind armamentul din dotare, cu cateva minute inainte de a preda serviciul, a declarat corespondentului News.ro purtatorul de cuvant al inchisorii, Ionela Alexandra Chitan. Ea a precizat ca, potrivit uzantelor, cei care sunt in post, intr-o camera cu usa si geam din termopan, sunt instiintati ca urmeaza sa faca predarea de catre unul dintre colegi.

”Era in postul de paza si i s-a facut semn ca urmeaza schimbarea. Dupa ce i-a batut in geam, colegul a dat sa plece, cand a auzit un zgomot infundat, iar cand s-a intors sa vada, nu l-a mai zarit pe scaun. Fiind fumator (agentul care s-a sinucis – n.r.), a crezut ca a iesit in curtea din spatele foisorului sa fumeze. Peste doua minute, cand au ajuns cei de la schimbare si au urcat scarile catre postul de paza, primul care urcat a observat ca este cazut”, a relatat Ionela Alexandra Chitan.

A fost anuntat SMURD, dar si Inspectoratul de Politie al Judetului Harghita si sesizat Parchetul de pe langa Tribunalul Harghita, ambulanta ajungand in aproximativ 10 minute.

”La ora 7.25, cei de la SMURD au consemnat decesul ca fiind moarte violenta prin impuscare”, a adaugat purtatoarea de cuvant a Penitenciarului.

In prezent, anchetatorii strang informatiile necesare stabilirii circumstantelor producerii evenimentului, incepand de miercuri seara, inainte de intarea in serviciu si in perioada executarii pazei.

Agentul de paza care s-a sinucis avea 46 de ani, era casatorit, avea doi copii si lucra de 25 de ani la Penitenciarul Miercurea Ciuc.

”Noi sutem marcati, pentru ca mereu glumea, avea un tonus bun, mereu si cate o vorba buna pentru fiecare, nu ne vine sa credem si nu stim de ce. Nu avea probleme financiare sau in familie, are frati aici, in Miercurea Ciuc, este peste puterea noastra de a intelege”, a mai spus Ionela Chitan.

Ea a afirmat ca angajatii Penitenciarului Miercurea Ciuc au fost evaluate psihologic ultima oara la sfarsitul anului 2014, iar unitatea de detentie in care lucreaza 173 de persoane la aproximativ 400 de detinuti, nu beneficiaza de psiholog.

”In octombrie - noiembrie 2016 au fost evaluate toate cadrele, intre care si el. A fost considerat apt din punct de vedere fizic si psihic sa isi exercite atributiile de serviciu in paza, nefiind identificate vulnerabilitati sau probleme de orice alta natura. Noi nu avem psiholog la unitate, pentru ca nu este prevazut in statul de organizare, dar am facut demersuri si urmeaza ca acesta sa fie reorganizat”, a mentionat purtatoarea de cuvant a Penitenciarului Miercurea Ciuc.

Conform sursei citate, in sistemul Penitenciar din Romania beneficiaza de psiholog doar unitatile care au un numar mai mare de cadre, adica in jur de 12 din cele 47 de unitati-penitenciar din tara.

Atunci cand a fost nevoie, angajati penitenciarului din Miercurea Ciuc au primit sprijin de la psihologii din alte unitati de detentie.

Aceasta este cel de-al doilea caz de sinucidere prin impuscare inregistrata in ultimele noua luni la Penitenciarul Miercurea Ciuc, dupa ce in decembrie anul trecut, un alt angajat, in varsta de 36 ani, s-a impuscat in cap cu arma din dotare.
 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO