Statul Islamic aduce iadul pe pamant. Irakienii refugiati le dau copiilor sa bea sange pentru a-i mentine in viata

Ultima actualizare: 17-08-2014 07:04
Refugiati irakieni

Irakienii care au fugit pe Muntele Sinjar pentru a nu fi exterminati de islamistii din cadrul Statului Islamic (SI) supravietuiesc cu greu fara hrana si apa in plin soare.

Mai mult decat atat, unii parinti le dau copiilor deshidratati sa bea din sangele lor pentru a-i putea mentine in viata, conform Mediafax, care citeaza Sky News. Aproximativ 6.000-8.000 de persoane au reusit sa ajunga in tabara improvizata din provincia Dohuk, dar aproximativ alte 30.000 sunt inca blocate pe Muntele Sinjar, intr-o situatie pe care lucratorii umanitari britanici au descris-o drept o "criza umanitara coplesitoare".

"Ne-au spus povesti naucitoare", a declarat o jurnalista a postului de televiziune, Sherine Tadros, aflata in tabara Zakho, unde nu exista curent electric si sunt doar trei sau patru toalete. "Un barbat tocmai ne-a povestit cum si-a vazut cei patru copii murind de sete. Nu aveau unde sa ii ingroape pe munte, asa ca au pus niste pietre peste cadavrele lor", a adaugat ea.

"Un alt barbat sustine ca deoarece copiilor le este foarte sete, parintii au inceput sa se taie pe maini si sa le dea sa bea sange", continua jurnalista. Ea explica faptul ca refugiatii se angajeaza intr-o calatorie foarte periculoasa catre tabere, care dureaza uneori 12 ore. "Iar cand ajung aici, conditiile sunt destul de ingrozitoare. Nu este electricitate, nu sunt agentii umanitare - este doar o tabara improvizata", afirma ea.

Refugiatii din tabara, dintre care unii au rani provocate de gloante, supravietuiesc cu apa si hrana aduse de localnici. Comunitatea internationala incepe sa ia atitudine, dar situatia este fara precedent, potrivit lucratorilor umanitari de pe teren.

"Trebuie sa facem ceva pentru a salva aceste persoane - 30.000 blocate pe munte de teama de a nu fi exterminate de SI. Nu se poate ajunge la ele decat cu elicopterul", afirma britanicul kurd Taban Shoresh. "Nu au absolut nimic (...) nu au hrana, nu au apa. Sunt deshidratate. Nu au haine, incaltamintea le este uzata. Este extrem de cald si stau in plin soare. Este pentru prima data in istorie cand 30.000 de persoane sunt blocate pe munte de teama de a nu fi ucise - toti liderii trebuie sa se adune si sa gaseasca cea mai buna modalitate de a salva aceste persoane. Nu ne putem uita cum mor 30.000 de persoane", adauga el.
 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO