Români închişi în Italia pentru că aduceau copiii cu handicap la cerşit. La ce chinuri îi supuneau

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
Români închişi în Italia pentru că aduceau copiii cu handicap la cerşit
Polizia di Stato

Cinci români au fost condamnaţi în Italia pentru organizarea unui adevărate reţele de sclavie.

Cei cinci români au fost condamnați la ani grei de închisoare pentru trafic de persoane de o instanţă din Nocera. Zoltan Kozak şi Cornel Comăniciu au primit 8 ani în spatele gratiilor, potrivit Cronache della Campania, iar celălalt şef al grupului, Mihaly Matyas, şi alte două femei implicate - soţia şi fiica lui Kozak - vor sta şase ani în penitenciar.

Ei sunt acuzaţi că racolau persoane din zone sărace din România, în general minori cu handicap, pe care îi transformau în sclavi, obligându-i să cerşească în intersecţii, magazine, în faţa bisericilor, spitalelor şi băncilor, indiferent de vremea de afară.

Peste 30 de copiii ar fi fost aduşi astfel la cerşit, după ce li s-a promis o viaţă mai bună. Cei care refuzau sau se întorceau cu mâinile goale erau bătuţi şi ţinuţi înfometaţi. Sclavii aveau o cotă de 10-15 euro pe zi, bani pe care trebuiau să-i achite „în contul costurilor de transport şi cazare”. Datoria nu era însă considerată stinsă niciodată.

Reţeaua a fost descoperită în 2016, iar în februarie anul trecut carabinierii i-au arestat pe liderii ei. Sclavii, ţinuţi în condiţii mizere într-o tabără de lângă Nocera, au fost eliberaţi, unii după ani de zile de chinuri.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO