Poliţistul rănit cu sabia la Rădăuți, operat pentru doua oară. Medicii sunt rezervați

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Marti 05 Decembrie 2017 08:34
Categorie: Şocant

Poliţistul de 35 de ani, din Suceava, grav rănit cu o sabie în timpul unei percheziţii, trece prin momente de mare cumpănă. A fost operat pentru a doua oară, la Iaşi, iar medicii sunt rezervaţi în privinţa şanselor sale de supravieţuire.

UPDATE 21:30 Liderul sindicatului Poliţiştilor din România "Diamantul", filiala Suceava, Bogdan Bănică, susţine că poliţistul rănit a fost chemat la serviciu din timpul său liber pentru a participa la acţiune şi că este unul din cei mai buni luptători din cadrul poliţiei sucevene.

"Din datele pe care le deţin, acesta a fost chemat la serviciu din timpul liber pentru a participa la această percheziţie, atâta timp cât poliţiştii din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale nu beneficiază de sporul de 40 la sută pentru permanenţa de la domiciliu. Este unul dintre cei mai buni luptători, fiind propus pentru a i se acorda salariu de excelenţă", a scris pe Facebook Bogdan Bănică, liderul sindicatului Poliţiştilor din România Diamantul, filiala Suceava.

El mai spune că poliţistul rănit în timpul misiunii de la Rădăuţi era membru al sindicatului Diamantul şi că toţi colegii se roagă pentru sănătatea acestuia.

"Ne rugăm pentru tine, Ciprian, şi ştiu că vei lupta aşa cum ai făcut-o mereu, acum însă vei duce cea mai importantă luptă, pentru propria-ţi viaţă. Fii puternic, camarade, o să reuşeşti, sunt convins!", mai scrie liderul sindical Bogdan Bănică pe pagina de socializare.

UPDATE 18:45 Anchetă pentru că polițistul nu purta cască de protecție

"Am fost şi l-am văzut pe colegul nostru. E într-o stare critică, dar stabilizat. Vreau să ştiţi că în acest moment este în cel mai bun loc pentru el unde să fie îngrijit. Este sub observaţie. Aşteptăm să vedem evoluţia lui în funcţie de celelalte complicaţii. Ne dorim să fie bine", a afirmat ministrul Carmen Dan, conform Agerpres.

Ministrul de Interne a anunţat că a fost demarată o anchetă pentru a se afla de ce poliţistul a participat la o misiune fără să aibă casa de protecţie.

"În ce context a fost posibil să fie prezent într-o misiune, să nu aibă casca, fie la el, asta rămâne să aflăm în cursul verificărilor care au fost deja demarate şi îmi doresc să fie finalizate cât mai repede", a spus Carmen Dan.

Întrebată fiind de jurnalişti cum ar fi fost ajutat poliţistul dacă avea casca pe cap, aceasta a declarat că nu ar fi avut leziuni atât de grave.

"De aici înainte, aici nu discutăm neapărat despre faptul că a participat la o misiune. Vedeţi şi dumneavoastră, datele sunt complet diferite faţă de situaţia lui Sorin Vezeteu (poliţistul care a fost înjunghiat mortal în Gara Burdujeni din Suceava în luna iulie a acestui an, n.r.). Eu cred că dacă ar fi avut tot echipamentul nu ar fi suferit leziuni atât de grave precum cele pe care le are acum. Rămâne de văzut ce s-a întâmplat în ceea ce priveşte organizarea misiunii. Aici trebuie să identificăm. Şi mai spun încă o dată, sunt cel mai mare susţinător şi apărător al angajaţilor ministerului care îşi fac datoria şi care îşi înţeleg misiunea şi sunt foarte mulţi în acest minister, dar şi cea mai serioasă persoană care solicită sancţionarea celor care încalcă legea sau care fac un abuz", a declarat ministrul Afacerilor Interne.

Întrebată fiind dacă faptul că poliţistul nu avea echipament a fost o eroare de sistem sau o eroare umană, ministrul a replicat: "Mai degrabă o eroare umană, însă nu m-aş pronunţa până nu se finalizează verificarea.

"Să ştiţi că avem tot interesul să o verificăm, să o finalizăm cât se poate de repede", a spus ministrul Carmen Dan.

Ea a ţinut să infirme informaţiile apărute în spaţiul public, conform cărora nu sunt echipamente.

"S-a spus că nu sunt echipamente. Vreau să ştiţi că această echipă de structură de elită a ministerului, Structura de Intervenţii şi Acţiuni Speciale beneficiază de echipament de intervenţie de ultimă generaţie. Este o licitaţie începută în anul 2015, care s-a concretizat prin punerea la dispoziţia acestei structuri atât în anul 2016 cât şi în anul 2017. Anul acesta a ajuns ultimul lot de de echipament balistic şi de protecţie pentru această structură care este una dintre cele mai specializate trupe de intervenţie a ministerului. Aşa cum ştiţi, luptătorii de la trupele speciale sunt cei care-i instruiesc şi pe poliţiştii din zona ordinii publice", a declarat Carmen Dan.

UPDATE 16:45 Prognosticul de recuperare al poliţistului din Suceava, care a fost atacat cu o sabie în timpul unei percheziţii la Rădăuţi, este extrem de rezervat din cauza severităţii lezionale şi complicaţiilor posibile, au declarat medicii.

"Momentan este la Terapie Intensivă. Ţinând cont de severitatea leziunilor şi multiplelor complicaţii posibile, putem spune că prognosticul se menţine în continuare extrem rezervat. Vom veni cu precizări ulterioare. Intervenţia a durat mai multe ore. Este un pacient critic. Sperăm ca soluţiile chirurgicale aplicate vor duce la salvarea acestui pacient", a declarat Tudor Ciuhodaru, medic la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi.

El a spus că poliţistul are mai multe leziuni, dar a evitat să vorbească despre diagnosticul acestuia menţionând în acest sens că este un caz medico-legal.

"Fiecare dintre leziuni poate fi factor de agravare a prognosticului. Sunt leziuni complexe, severe, leziuni pe care puţini sunt cei care le pot întâlni în activitatea profesională. Noi avem Centrul de Excelenţă pe Neurochirurgie. Tocmai de aceea este cea mai bună soluţie aducerea lui aici, în momentul de faţă", a declarat dr Ciuhodaru.

Potrivit sursei citate, au fost peste 10 specialişti în sala de operaţie, inclusiv directorul spitalului de Neurochirurgie, Lucian Eva. Din echipa medicală care a intrat în blocul operator au făcut parte atât medici de urgenţă, neurochirurgi, cât şi ortopezi - traumatologi.

UPDATE 15.00: În acest context, Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie solicită ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, să promoveze pachetul de legi privind statutul polițistului.

„Nenorocirile parcă se ţin lanţ de capul poliţiştilor şi ne arată zi de zi toate slăbiciunile sistemului. Aproape că nu este zi să nu auzim cum un poliţist aflat în mijlocul unei situaţii a fost la un pas să-şi piardă viaţa, nemaivorbind de tragediile în care colegi de-ai noştri au pierit din cauza unor carenţe din sistemul MAI, pe care noi le reclamăm de ani de zile şi nimeni nu le ia în seamă. După ultrajul de la Tulcea, sabia unui interlop l-a trimis pe poliţistul Dan Ciprian Sfichi în lupta cu moartea, colegul nostru, lucrător la Serviciul pentru Acţiuni Speciale Suceava, a ajuns în comă la spital, după ce a fost tăiat în timpul unei percheziţii. Ne întrebăm legitim, când oare se hotărăşte MAI să promoveze pachetul de legi pentru întărirea autorităţii Poliţistului? Ne punem tot timpul întrebarea, câţi poliţişti trebuie să mai moară ca MAI să schimbe Statutul Poliţistului? Şi va aloca bani pentru cele 3.869 de funcţii aprobate prin memorandum? Cât timp vor mai fi nevoiţi poliţiştii să patruleze de unul singur? Iar şefii, sub presiuni exercitate asupra lor, să-i forţeze pe aceştia să lucreze în condiţii absolut improprii, improvizând tot felul de artificii, spre liniştea unora care se preocupă doar de funcţiile lor?", se spune în comunicat.

14.50: Poliţistul rănit la Rădăuţi a fost adus în stare critică, iar după o serie de evaluări, s-a decis ca acesta să fie supus unei intervenţii chirurgicale.

„Pacientul a fost preluat imediat în UPU de către o echipă mixtă, a fost evaluat rapid imagistic şi biologic şi transportat de urgenţă în sala de operaţii. Bilanţul lezional indică multiple tramatisme severe. O întreagă echipă medicală, inclusiv directorul spitalului mecicul Lucian Eva, este în acest moment în sala de operaţii”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru, pentru News.ro.

10:15 Un elicopter al MAI l-a preluat pe poliţist pentru a-l transporta la Iaşi, la Spitalul Clinic de Urgenţă. Potrivit presei locale, agresorul i-ar fi despicat capul cu sabia agentului de poliţie.

UPDATE 9:50 Purtătorul de cuvânt al SJU Suceava, dr. Mihai Ardeleanu, a declarat pentru AGERPRES că polițistul este în stare gravă și că, în acest moment, nu ar fi transportabil spre altă unitate medicală.

''Nu e bine. Tocmai a făcut examenul tomografic la cap și așteptăm rezultatul. I se face și o radiografie la mână. Este intubat. Nu cred că starea lui permite transportul acum'', a spus Ardeleanu.

Ministrul Carmen Dan a folosit cazul pentru a cere sporirea puterilor poliţiştilor.  ''Este o altă întâmplare nefericită în care un poliţist al Poliţiei Române este rănit în misiune, în timp ce-şi face datoria. În acest moment suntem mobilizaţi să facem tot ce se poate pentru salvarea poliţistului. După ce a fost evaluat la Rădăuţi, este transportat la un spital din Iaşi, iar acolo va fi evaluat mult mai profund şi analizăm cu cei de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă care monitorizează situaţia lui să vedem dacă se impune o intervenţie neurochirurgicală să-l transportăm la un centru medical universitar'', a spus Carmen Dan la Digi 24.

Potrivit ministrului de Interne, astfel de situaţii ar putea fi prevenite şi, de aceea, e importantă adoptarea legislaţiei pentru protecţia poliţiştilor în misiune.  ''Pot fi prevenite astfel de situaţii şi noi am făcut tot ce a ţinut de minister în sensul acesta. Ştiţi foarte bine câte discuţii au fost în ultima vreme pe pachetul legislativ pentru întărirea autorităţii poliţistului. Poate că acum, în ultimul ceas, vom înţelege cât de important este să şi adoptăm un set de măsuri care să-i protejeze pe poliţişti atunci când sunt în misiune. Poate că de acum vor înceta speculaţiile care sunt în spaţiul public şi care spun mai degrabă că vrem să dăm puteri sporite poliţiştilor. (...) Vrem să-i ferim să fie puşi în situaţia în care muri la datorie''

 

Un polițist din cadrul SAS Suceava este în comă indusă la spital, după ce a fos lovit cu sabia în zona capului și a brațului în cursul unei percheziţii ce a avut loc marţi dimineaţă în Rădăuţi. El ar putea fi transportat la un spital din Capitală în următoarele ore. 

Potrivit Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), agentul şef adjunct de poliţie Sfichi Dan Ciprian a fost stabilizat de medicii de la spitalul din Rădăuţi.

”El a fost transportat la spitalul din Suceava unde este supus unei evaluări medicale aprofundate. Specialiştii de la Departamentul Pentru Situaţii de Urgenţă din MAI monitorizează situaţia şi dacă se va impune o intervenţie neurochirurgicală, colegul nostru o să fie transportat la un centru medical universitar. De asemenea, un elicopter SMURD este pregătit de intervenţie, pentru cazul în care va fi nevoie”, au transmis reprezentanţii MAI.

Aceştia au anunţat că agresorul a fost reţinut.

Pe pagina de Facebook a Poliției Române a apărut un mesaj de solidaritate pentru agentul rănit: 

Suntem alături de colegul nostru, agent şef adjunct de poliție Sfichi Dan Ciprian, din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Suceava, care,în această dimineață, a fost rănit foarte grav, la cap şi braț, în timpul unei misiuni.
Să ne rugăm cu toții ca Ciprian să ducă misiunea până la capăt, și să se întoarcă în rândurile noastre sănătos!

Potrivit Monitorul de Suceava, atacatorul este Alexandru Huțuleac, cercetat într-un mare dosar de trafic de droguri al procurorilor DIICOT. În vara lui 2016, acesta a fost și arestat preventiv în acest dosar, ulterior fiind plasat sub control judiciar, până în octombrie 2017.

Bărbatul care a lovit un polițist aflat în misiune la Tulcea, arestat preventiv
Bărbatul care a lovit un polițist aflat în misiune la Tulcea, arestat preventiv
VIDEO PROTVPLUS.RO
LA MARUTA
Laura Lavric și Elena Merișoreanu, prietene de la 16 ani

12:05
LA MARUTA
La 26 de ani este pilot de raliuri. Care este povestea Cristianei Oprea

13:41
LA MARUTA
Ce înseamnă "Blue Monday" și de ce este considerată cea mai tristă zi a anului

14:26
LA MARUTA
Mihai Constandache ne arată o rețetă inedită de pâine cu ceapă și măsline

09:04
LA MARUTA
Bebe Cotimanis începe anul în forță. Actorul este implicat în numeroase proiecte

11:48
VORBESTE LUMEA
Verdict, Dana Budeanu 21.01.2019
Dana Budeanu analizează vestimentațiile vedetelor

25:25
VORBESTE LUMEA
Iulia Vântur, un nou succes în India
Iulia Vântur a înregistrat prima piesă în hindi

01:46
VORBESTE LUMEA
Alina Pușcău, ne dezvăluie aventurile din Bali
Alina Pușcău a cucerit podiumurile internaționale

10:34
VORBESTE LUMEA
Dana Rogoz, povestiri din vacanța inedită în Sri Lanka
Dana:"Toți oamenii din Sri Lanka sunt săritori, prietenoși"

10:38
VORBESTE LUMEA
Cum convingem copilul sa stea în scaunul auto
Prințesa Urbana ne dezvăluie cateva trucuri pentru a-i ține ocupați pe cei mici în mașină

15:14
Iphone
Gestul disperat al unui vlogger care și-a pierdut iPhone-ul la o petrecere tematică
A ajuns la spital, după ce a căzut de la etajul școlii gimnaziale din Bod. Starea fetei
O tânără care făcea alpinism în costum de baie, găsită moartă într-un parc național. FOTO
Surse: Un consilier din cadrul CSM a fost găsit spânzurat în locuința sa
Bărbat înjunghiat în dreptul inimii, în plină stradă. Motivul tragediei
Bărbat sfâşiat de lei într-o grădină zoologică din nordul Indiei
deces Dâmbovița
Bărbat găsit mort într-o casă, în Dâmbovița. Soția aflată în Capitală a dat alarma
Un băcăuan a întreținut relații sexuale cu o minoră și a amenințat-o timp de un an
O femeie a murit după ce a căzut dintr-o clădire aflată în construcție, în Capitală
S-a sinucis la 14 ani din cauza colegilor. "Când voi muri, agresiunea și rasismul se vor opri"
O tânără mamă din Bihor, înjunghiată mortal de tatăl copiilor. Motivul conflictului
Scene ca de război după explozia din Mexic: ”Cădea pielea de pe cei arși”