Patru copii au ars de vii încuiaţi în casă, în Timișoara. Ce făcea mama lor în acest timp

Ultima actualizare: 16-01-2020 19:17

Patru copii inocenți, între șapte luni și șapte ani, au plătit cu viața pentru nepăsarea adulților.

Bieții de ei au ars de vii într-un incendiu care le-a cuprins locuința. Erau în grija fratelui mai mare, în timp ce mama lor plecase de acasă împreună cu iubitul.

S-a întâmplat în Timișoara, iar vecinii au sărit imediat, însă focul, deosebit de violent, a fost imposibil de stins în timp util.

Băiatul de 14 ani era în bucătărie când a simțit un miros puternic de fum din camera în care erau încuiați frații săi. Mama copiilor și iubitul ei nu erau acasă, deși mezinul lăsat nesupravegheat, avea doar șapte luni.

Vecină: „A ieșit băiatul ăl mare afară, eu eram în bucătărie și a zis doar „ajutor că arde casa”. Ne-am dus, am vrut să spargem geamurile, să intrăm, nu am avut cum de fum."

Vecină: „Copiii au fost singuri în cameră, ca de obicei. Nu știu, a făcut foc, ceva de la curentul electric, de la încălzire, a luat foc."

Pompierii și cei de la ambulanță au sosit extrem de repede, însă focul a mistuit totul sub ochii lor cu o viteză incredibilă.

La 20 de minute de la izbucnirea incendiului, mama celor mici și partenerul ei au ajuns acasă și au încercat să intre în locuință, însă s-au intoxicat cu fum. Opriți într-un final de militari, au fost preluați de ambulanțe, împreună cu băiatul cel mare și un vecin.

Vecin: „Ea o intrat, dar nu o apucat să mai intre decât 2-3 metri."

Vecinii susțin că femeia pleca destul de des. Femeia montase o cameră de supraveghere ca să îi poată vedea pe copii de pe telefon, însă nu se știe cât de des îi și urmărea.

De altfel, autoritățile monitorizau această familie. Vecinii făcuseră două reclamații la Protecția Copilului, iar asistenții sociali obișnuiau să vină în control începând cu luna mai a anului trecut. Inspectorii spun că în urma verificărilor, totul părea în regulă.

Simona Bădică, responsabil de caz Primăria Timișoara: „Deci dansa și-a pus camera de supraveghere.”

Reporter: „Dar asta nu însemna că îi lasă singuri acasă să îi supravegheze de la distanță?”

Simona Bădică: „Nu neapărat, pentru că existau două camere în care mama își făcea și mâncărică și alte cele, și o altă cameră unde dormeau copilașii, adică nu mi s-a părut ceva nelalocul lui."

Monica Trușcă, director executiv DGASPC Timiș: „Nu s-au constatat nereguli. În luna decembrie a existat o nouă sesizare făcută de o altă vecină. Mama îngrijea copiii, făceau bradul, era cât se poate de în regulă."

Problema este că numai una dintre vizitele asistenților sociali a fost inopinată, restul au fost anunțate.

Reporter: „Nu era mai bine, de fapt, ca familia să nu fie anunțată în momentul în care se făcea vizita?”

Esztero Emese, șef serviciu Primăria Timișoara: „A fost și o vizită inopinată.”

Reporter: „Una?”

Esztero Emese: „Una. Știți, când o mămică își crește cinci copii, se poate să se ducă să își ridice medicamentele sau alocația."

Autoritățile iau în calcul ca femeia să fie decăzută din drepturile părintești, iar astfel ar putea să rămână fără băiatul de 14 ani.

Acesta din urmă a rămas internat. Pe de altă parte, pompierii și polițiștii au stabilit că incendiul a pornit de la coșul de fum care nu era izolat corespunzător.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO