Jihadiştii Boko Haram au postat o filmare cu o execuţie în masă. Cine erau victimele

Ultima actualizare: 02-04-2019 21:28
Boko Haram
Getty

Gruparea Statul Islamic în Africa de Vest (ISWAP), o facţiune a Boko Haram afiliată Statului Islamic, a difuzat marţi o înregistrare video în care combatanţii săi execută 5 membri ai forţelor de securitate nigeriene.

Această înregistrare, datată 1 aprilie şi filmată în statul Borno (nord-estul Nigeriei), potrivit combatanţilor ISWAP, a fost postată online de către agenţia de propagandă a grupării jihadiste Amaq.

În înregistrare pot fi văzuţi doi bărbaţi în uniforma armatei nigeriene şi alţi trei bărbaţi în combinezoane portocalii, asemănătoare celor utilizate de gruparea Statul Islamic în Siria şi în Irak. Toţi cei cinci au fost împuşcaţi cu focuri de armă trase de la mică distanţă.

Cine erau victimele execuţiei în masă

Potrivit surselor contactate de AFP, trei dintre cele cinci victime erau membri ai miliţiilor civile care luptă împotriva Boko Haram alături de armată.

"Ei se aflau în exerciţiul funcţiunii la Baga, în decembrie", afirmă una din sursele de securitate.

ISWAP a desfăşurat o ofensivă amplă în regiunea Baga (în împrejurimile lacului Ciad), în nordul Borno, în decembrie trecut şi a reuşit să preia sub control acest oraş timp de mai multe zile, înainte de o incursiune a armatei nigeriene.

Unul dintre miliţienii executaţi în înregistrarea video "fusese răpit de combatanţi în ţinută civilă, dar i s-a dat o uniformă militară pentru ca să pară a fi un soldat", indică aceeaşi sursă.

Înregistrarea video a fost postată în timp ce armata nigeriană şi Forţa regională comună şi-au intensificat ofensivele împotriva grupării jihadiste, în special în jurul oraşelor vecine Monguno şi Marte.

Acesta este primul incident grav de la schimbarea şefului de la conducerea ISWAP.

La începutul lunii martie, o înregistrare audio în limba haoussa circula pe reţelele de socializare anunţând că un "nou guvernator", Abu Abdullah Ibn Umar Albarnawi, fusese ales pentru a-l înlocui pe Abou Musab Al Barnaoui, fiul fondatorului Boko Haram, ridicat în grad în 2016 de către Statul Islamic.

Potrivit unor surse apropiate grupării, Al Barnaoui şi mâna sa dreaptă Mamman Nur aveau o abordare prea moderată şi erau angajaţi în negocieri cu guvernul nigerian.

Totodată, ISWAP a desfăşurat acţiuni de mare anvergură sub conducerea lui Al Barnaoui, în special răpirea a peste 100 de eleve la Dapchi (nord-est), amintind răpirea în masă a fetelor la Chibok (nord-est) în 2014 şi sute de soldaţi au fost ucişi în atacuri asupra bazelor militare din luna iulie de anul trecut.

Conflictul s-a soldat cu peste 27.000 de morţi din 2009 până în prezent şi 1,8 milioane de persoane strămutate, care nu se pot întoarce la casele lor.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO