IMAGINI CARE VA POT AFECTA EMOTIONAL. Locuitorii unui sat brazilian sufera de o boala incurabila care le descompune pielea

07-05-2014 09:47


Brazilia

Orasul brazilian Araras, din centrul tarii, are cea mai mare comunitate de bolnavi de xeroderma pigmentosum (X.P.), o boala genetica care ii face foarte sensibili la radiatiile ultraviolete si ii predispune la cancer de piele.

Bolnavii care sufera de aceasta afectiune isi pierd capacitatea de a-si regenera pielea afectatata de razele soarelui. In Araras, o comunitate agricola rurala, aceasta este o problema majora, pentru ca munca in aer liber este esentiala, scrie The Daily Mail.

"Am fost intotdeauna expus la soare, plantand sau culegand orezul sau ingrijind animalele", a declarat Djalma Antonio Jardim, de 38 de ani. "Odata cu trecerea anilor, boala s-a agravat", a adaugat el.

Primele simptome au aparut la varsta de noua ani, cand pe fata i-au aparut riduri si cosuri, primele semne ca boala este prezenta si ca bolnavul ar trebui sa fie protejat de razele soarelui. Din pacate pentru Jardim, el nu si-a luat aceste masuri de precautie. fiind nevoit sa treaca prin 50 de operatii pentru indepartarea tumorilor.

Din cei 800 de locuitori ai orasului, 20 sufera de xeroderma pigmentosum. Pe langa degradarea pielii si cancer, unul din cinci bolnavi poate suferi si de surzire, spasme musculare sau probleme de coordonare.

Specialistii spune ca incidenta crescuta a bolii in Araras se datoreaza faptului ca localitatea a fost intemeiata de doar cateva familii, care contineau purtatori ai bolii. De-a lungul generatiilor, membrii familiilor s-au casatorit intre ei, raspandind boala.

ATENTIE, IMAGINI CARE VA POT AFECTA EMOTIONAL:
Click aici pentru imagini ale locuitorilor din orasul Araras.

"Soarele este inamicul nostru iar cei afectati trebuie sa schimbe ziua cu noaptea, pentru a trai mai mult", a declarat Gleice Francisca Machado, un invatator al carui fiu de 11 ani este bolnav de xeroderma pigmentosum.

Sursa: Daily Mail

VIDEO PROTVPLUS.RO