Fată filmată fără văl, pe bicicletă, în Iran. A fost arestată

Ultima actualizare: 20-10-2020 22:11
fata bicicletă iran hijab
AlinejadMasih/Twitter

O fată filmată fără văl în Iran, mergând pe bicicletă, a fost arestată pentru insultarea legilor islamice. Purtarea vălului pentru femei este obligatorie în Iran și încălcarea regulii este aspru pedepsită.

„O persoană care a încălcat recent norma şi a insultat vălul islamic (...) a fost arestată", a afirmat guvernatorul din oraşul central Najafabad, Mojataba Raii, citat de Irna, AFP și Agerpres.

Potrivit agenţiei, difuzarea imaginilor cu tânăra „pe bicicletă fără văl în principala piaţă" a oraşului şi "în faţa marii moschei" a provocat proteste "în rândul locuitorilor şi membrilor clerului" de pe plan local.

Pe reţelele sociale a circulat şi o scurtă înregistrare video în care se vede o tânără cu capul neacoperit trecând cu bicicleta prin faţa unei moschei.

Tânăra, care are părul lung şi poartă mască de protecţie, ridică din când în când mâna în semn de salut.

Legislaţia din Iran în vigoare de la revoluţia islamică din 1979 impune ca femeile, indiferent dacă sunt localnice sau străine şi de ce religie sunt, să nu apară în public decât cu văl pe faţă şi cu corpul acoperit cu un veşmânt larg şi mai mult sau mai puţin lung.

Totuşi, zelul autorităţilor în legătură cu aceste aspecte a scăzut mult în ultimii 20 de ani şi tot mai multe iranience, atât în Teheran cât şi în alte mari oraşe, îşi lasă capul descoperit.

Guvernatorul din oraşul Najafabad a indicat că a fost lansată o anchetă pentru a stabili motivul care a determinat-o pe tânără, care nu a fost numită, să "comită acest act".

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO