Efortul impresionant al voluntarilor care au salvat 300 de catei de la moarte dupa incendiul de langa Timisoara

05-11-2014 18:03


Incendiul de la adapostul pentru animale de langa Timisoara, in urma caruia au pierit 49 de caini, a starnit un val de solidaritate.

Voluntarii care au reusit sa salveze de la moarte 300 de suflete nevinovate au venit miercuri, la o zi de la dezastru, din nou, la padocuri si au adus de mancare. Cativa dintre ei au pansat ranile cateilor, cot la cot cu medicii veterinari si au curatat adapostul.

Una dintre cateluse a ramas captiva in padoc in momentul in care flacarile au cuprins incaperea. Valvataia a mistuit acoperisul care, la un moment dat, s-a prabusit. Bietul animal a fost strivit sub moloz, iar medicii veterinari au fost nevoiti sa-i amputeze o parte din picior.

"Gata, gata. Acum facem provizoriu, o dezinfectam, iar mai apoi, zilele urmatoare, cel mai tarziu poimanine, va fi dusa la radiografie. Gata, gata n-o sa te mai doara", explica studentii voluntari in timp ce pansau catelusa.

Marti, zeci de caini au pierit in timpul incendiului, unii dintre ei striviti de acoperisul in flacari, altii asfixiati.

Voluntarii au venit miercuri sa curete adapostul si sa le aduca hrana animalelor. Rezervele aflate in depozit au ars in incendiul de ieri.

"Practic jumatate din ce inseamna adapost nu mai exista. In continuare e nevoie de oameni care sa puna mana pe lopata si sa ne ajute sa curatam tot ce e aici", a marturisit Adriana Tudor, voluntar.

Speriati, cativa caini au fugit pe campul din apropierea adapostului. Voluntarii ii cauta ca sa-i aduca inapoi in padocuri si sa-i hraneasca.

"Foarte ciudat reactioneaza la chestii din astea. De exemplu am deschis toate usile si de aici a trebuit sa-i scoatem cu forta. Au trebuit luati in brate, dupa aia ne-a picat fisa - stai sa inchidem usile fiindca se duceau inapoi", a povestit un medic veterinar prezent la fata locului.

"Avem o parte din donatii de la prieteni din strainatate, care au reprezentante aici, o parte dintre saci, o alta parte, pur si simplu, de la o persoana fizica ce a venit si i-a lasat sa ne poata ajuta", povesteste un voluntar.

Anchetatorii au stabilit ca incendiul s-a produs din cauza unui scurtcircuit. Din primele estimari, paguba depaseste cateva mii de euro.

VIDEO PROTVPLUS.RO