Doi frati de 2 si 4 ani, din Iasi, care traiau in frig si mizerie, au murit intoxicati cu fum

lumanari

Caz socant intr-o comuna din Iasi. O fetita de doi ani si fratiorul ei, de patru ani au murit intoxicati cu fum si arsi pe maini si pe picioare. Povestea lor este insa si mai revoltatoare decat tristul lor sfarsit.

Copiii traiau in frig si mizerie, intr-o magazie prapadita, fara ferestre si cu usa blocata cu zavorul. Iar parintii si bunica, oficial raspunzatori de soarta lor, erau bolnavi psihic. Asistentii sociali au stiut si au acceptat aceasta situatie, dar au considerat ca este suficient sa-i "monitorizeze" pe cei mici de la distanta.

Intr-un adapost saracacios, imposibil de numit casa, au trait, printre haine vechi si gunoaie, cei doi fratiori. Nu aveau nicio sursa de incalzire si, in ultima lor zi de viata, se pare ca au incercat sa faca focul sub pat si vechiturile s-au aprins.

Asistenta sociala a primariei, cea care trebuia sa monitorizeze situatia acestor copii, nici nu se incumeta sa treaca pragul magaziei.

Femeia sustine ca atunci cand venea in curtea familiei, parintii, cu probleme psihice, ii mutau in graba pe cei mici in casa din fata, unde locuiau si ei.

Citește și
hoti, minori
"Tata m-a invatat sa fur". Un minor din Hunedoara, filmat in timp ce era fortat sa sparga o locuinta
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

"Aici ziceau parintii ca stau cu cei mici, tocmai ca sa nu vad eu si sa nu ajungem sa-i luam copiii, pentru ca ei iau 16 milioane din ajutor de handicap, alocatia copiilor si alocatia suplimentara. Din pacate, banii se duc doar pe alcool si pe tigari", spune asistenta sociala.

Este de neinteles de nu s-a facut temeinic o ancheta printre vecini: toti stiau ca in maghernita rece, cu o simpla usa de scanduri si fara nicio fereastra, stateau cei doi copii, condamnati la suferinta de niste parinti iresponsabili.

"Pot sa spun sincer si clar ca neglija copiii, asta pot sa spun. Eu nu am vazut acesti copii sa iasa afara, sunt parintii cu handicap si nu ai ce discuta cu ei", spune un vecin.

Mama copiilor, din nou insarcinata, are retard psihic si gradul 2 de handicap. Tatal este inregistrat cu gradul intai de handicap psihic si are si un grav handicap locomotor. Bunica are si ea probleme mintale. Singura psihic normala este strabunica, o femeie de peste 80 de ani, incapabila sa-i salveze pe cei mici.

"Eu am incercat sa le spun sa aiba grija de copii si ei m-au dat la o parte de fiecare data. Spuneau ca ce stiu eu, o faceau pentru bani", spune strabunica.

Cei de la Protectia Copilului trebuie sa explice cum a fost posibil ca amandoi copiii sa fie lasati in grija unor adulti cu probleme psihice grave. Pana acum, conducerea insitutiei da vina pe asistentul social care trebuia sa monitorizeze situatia.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Trei persoane din Vaslui au murit, intoxicate cu monoxid de carbon. Cum se instaleaza corect o soba
Trei persoane din Vaslui au murit, intoxicate cu monoxid de carbon. Cum se instaleaza corect o soba

Drama teribila intr-o familie din Vaslui. O femeie de 28 de ani si cei doi copii ai sai, un baiat de doi ani si o fetita de numai 10 luni, au fost gasiti fara viata, in casa, iar anchetatorii cred ca s-au intoxicat cu monoxid de carbon.

"Tata m-a invatat sa fur". Un minor din Hunedoara, filmat in timp ce era fortat sa sparga o locuinta

Tot mai multi copii si persoane cu dizabilitati sunt impinsi de la spate de rude sa comita furturi, pentru ca nu pot raspunde in fata legii, asa ca nu intra la inchisoare.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.