O femeie din perioada medievală "a născut" în sicriu, după moartea sa

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
Nastere in sicriu
World Neurosurgery

Într-un mormânt din Evul Mediu timpuriu, descoperit lângă Bologna, Italia, au fost găsite scheletele unei femei şi ale unui făt, acesta din urmă poziţionat între picioarele femeii.

Bazându-se pe poziționarea oaselor mici, cercetătorii au concluzionat că au de-a face cu un caz de “naştere după moarte”, în sicriu, când un copil este expulzat forțat din corpul mamei după decesul acesteia. De asemenea, arheologii au descoperit că femeia prezenta urmele unei răni la nivelul craniului, stabilind că aceasta a fost şi cauza morţii, scrie Forbes.

Mormântul, datând din secolul VII-VIII î.Hr., a fost găsit în orașul Imola din nordul Italiei, în 2010. Deoarece scheletul adult a fost găsit cu fața în sus și intact, arheologii au afirmat că este vorba de o înmormântare intenționată.


Oasele fetalele rămase între picioarele femeii și rana de la nivelul capului, au declanșat o investigație aprofundată, care a fost recent publicată în revista World Neurosurgery de către cercetătorii de la Universitățile din Ferrara și Bologna.

Pe baza lungimii osului coapsei superioare, fătul a fost estimat la aproximativ 38 de săptămâni de gestație. Capul și partea superioară a bebelușului erau sub cavitatea pelviană, în timp ce oasele piciorului erau aproape sigur în interiorul acesteia. Asta înseamnă că a fost poziționat ca un făt apropiat termenului: capul în jos în pregătirea pentru naștere.
 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO