Copilul "extraterestru" va fi operat pentru a treia oara. Medici: "Speram sa-i redam aspectul uman"

Roona Begum

O fetita a carei cap a crescut de trei ori mai mult decat in mod normal, din cauza hidrocefaliei, va fi supusa, vineri, 28 iunie, celei de-a treia operatii pentru remodelarea craniului.

Din cauza drenarii fluidului din creier, craniul fetitei a fost desfigurat. Medicii spera ca dupa aceasta a treia operatie sa redea capului forma sferica - "aspectul uman".

Roona Begum, din Agartala, nord estul Indiei, sufera de hidrocefalie – o acumulare de lichid cefalorahidian in interiorul craniului. Din cauza bolii, capul ei era de peste 3 ori mai mare decat in mod normal.

REZULTATE EVALUARE NATIONALA 2013 pe judete

Citește și
Dori Rhoades
Greseala pe care o femeie o va regreta toata viata. "Sunt cea mai fraiera din lume"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”
Cei care sufera de aceasta afectiune rara isi pierd echilibrul, abilitatea de a vorbi, iar pe termen lung boala poate cauza dizabilitati psihice si deces.

Boala este tratabila si consta intr-o procedura de drenare a fluidului, insa procedura nu este facuta in reteaua nationala de spitale din India.

Tatal fetitei, Abdul Rahman, 26 de ani, lucreaza intr-o fabrica de caramizi si castiga mai putin de 2 euro pe zi. Din acest motiv, lui ii este imposibil sa suporte costul tratamentului pentru fetita intr-un spital particular. Disperat, barbatul a strigat pur si simplu dupa ajutor si a spus povestea tragica a familiei sale peste tot. "Copilul meu arata ca un extraterestru. Va rog, ajutati-ma", a declarat el agentiilor de presa straine acum doua luni.

Din fericire, o organizatie caritabila a decis s-o ajute pe Roona, care este acum la un spital particular de langa New Delhi.
Medicii i-au drenat lichidul acumulat in cutia craniara, dimeniunile craniului ei reducandu-se cu 22 de centimetri dupa cateva zile.

In urma fiecarei proceduri de tratament, fetita reactioneaza tot mai bine, parintii avand acum speranta ca Roona se va vindeca.
Medicii vor continua sa aplice acest tratament, pana cand capul fetitei va ajunge la dimeniuni normale, iar atunci vor decide ce trebuie facut in continuare.

Ajutorul a venit din partea fundatiei caritabile Fortis, care a dus-o pe Roona si pe parintii ei, din satul unde locuiau, in orasul Gurgaon, la un spital privat al fundatiei.

Medicii declara ca fetita are mare noroc sa mai fie in viata, cei mai multi copii care au aceasta afectiune nu traiesc mai mult de un an de zile, fara tratament.

Am fost uimit cand am vazut-o prima data. Stiam pozele ei, dar nu ma asteptam sa aiba capul chiar atat de mare. Craniul ei masura 94 de cm, desi de obicei alti pacienti cu probleme au numai 56-60 cm diametrul”, a declarat doctorul Sandeep Vaishya imediat dupa internare.

Roona s-a nascut prin cezariana, iar mama ei spune ca nu si-a permis sa mearga decat de doua ori la medic in timpul sarcinii, pentru ca nu a avut destul bani. Din acelasi motiv nu a putut merge in oras pentru tratamentul Roonei, iar familia a refuzat s-o ajute.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
"Dumnezeu si-a intors fata catre mine". Efectul miraculos, neasteptat, al unei operatii la ochi

Pentru cei mai multi oameni, principalul avantaj al unei operatii cu laserul la ochi este imbunatatirea vederii, insa un pacient a avut un efect secundar cu totul neasteptat.

Greseala pe care o femeie o va regreta toata viata.
Greseala pe care o femeie o va regreta toata viata. "Sunt cea mai fraiera din lume"

Diamantele sunt cele mai bune prietene ale unei femei, asta daca nu le vinde din greseala pentru 20 de dolari.

"Femeile mor acum dupa mine, dupa ce am fost bataia lor de joc". Cum arata barbatul dupa ce a slabit

La varsta de 16 ani a renuntat la fotbal si volei, pe care le juca aproape zilnic, a inceput sa munceasca si tot atunci a descoperit meniurile fast food.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.