Ce s-a aflat despre cei 5 tineri care s-au înecat în Siret. Claudiu, de 14 ani, a murit încercând să-și salveze prietenii

×
Codul embed a fost copiat

Durere de nedescris într-o comună din judeţul Neamţ, unde cinci adolescenți au murit înecaţi în râul Siret. Tinerii aveau între 14 şi 18 ani şi au mers într-un sat vecin, din județul Bacău, la scăldat.

Au fost scoși din apă de pompieri după zeci de minute de căutări, însă n-au mai răspuns manevrelor de resuscitare. Doi dintre ei erau frați. O întreagă comunitate este acum în stare şoc. Un bărbat care i-a văzut ultima dată în viaţa i-a avertizat să nu intre în apă dar tinerii nu l-au ascultat.

Claudiu, în vârstă de 14 ani, a plecat de acasă duminică, după prânz cu alţi 7 prieteni. Era extrem de cald şi copilul le-a spus părinţilor că vrea să se răcorească. Tatăl său povesteşte că s-a lăsat greu înduplecat şi i-a permis să meargă la rău cu condiţia să nu intre în apă, pentru că nu ştia să înoate. Băiatul nu s-ar fi îmbăiat. A intrat în apă atunci când a văzut că prietenii lui sunt în pericol. Nu şi-a dat seama de riscuri.

Ioan Crenganiş, tatăl lui Claudiu: „El a încercat să salveze pe cineva şi tot au sărit unul pentru altul. Nu au ştiut să înoate. Mulţi nu au ştiut că acolo este o bulboană s-au dus toţi şi au murit.”

Alarma s-a dat în jurul orei 18, după ce un martor a anunţat, la 112, anunţând că cinci tineri care au intrat în râul Siret să se scalde, nu au mai ieşit la mal.

Alexandru, unul dintre supravieţuitori, spune că scenele s-a derulat foarte repede. Totul părea la început o joacă.

Alexandru Fătu: Doi dintre ei s-au dus în apă şi ceilalţi după ei. Unii ca să ajute, alţii în joacă, neconștientizând ceea ce se întâmplă.
Reporter: De pe mal ţi-ai dat seama că se întâmplă ceva acolo?
Alexandru Fătu: Pe moment nu. După aia am văzut că se duceau în jos şi s-a lăsat liniştea, m-am dus spre ei. Mai erau doar 2 dintre ei.Am reuşit să îi scot cu ajutorul unui băţ şi al unui prosop. Pe restul nu îi mai vedeam.”

Cei 5 adolescenţi care au pierit făceau parte dintr-un grup de 8 prieteni. Un bărbat s-a întâlnit cu ei când mergeau spre rău şi i-a avertizat.

„M-am întâlnit cu ei pe drum și le-am spus - "Măi întoarceți-vă înapoi, Siretul e excavat", a povestit bărbatul.

Copiii nu l-au ascultat însă. Totul a fost bine până când, adolescenţii au fost prinşi de un curent puternic şi traşi la fund. Printre victime sunt şi doi fraţi. Unchiul lor a venit duminică seară la locul tragediei.

„Au murit amândoi copilașii, nu a mai rămas niciunul. S-au băgat în apă, n-au știut să înoate. N-am crezut că o să fie chiar așa”, a spus unchiul.

Pompierii spun că, în această perioadă, mulţi se duc pe malul râurilor, în locuri neamenajate, ca să se scalde. Multe zone sunt însă străbătute de curenţi puternici şi chiar şi cei care ştiu să înoate au fost luaţi de apă şi s-au înecat.

Citește și...
Cinci adolescenți s-au înecat în Siret. Doi erau frați: ”Nu a mai rămas niciunul”
Cinci adolescenți s-au înecat în Siret. Doi erau frați: ”Nu a mai rămas niciunul”

Tragedie într-o comună din Neamț, unde cinci adolescenți au murit duminică înecaţi în râul Siret. Tinerii aveau între 14 şi 18 ani şi au mers într-un sat vecin, din județul Bacău, la scăldat.

Recomandări
Generalul (r) Virgil Bălăceanu: Ajutorul militar oferit Ucrainei nu este suficient. Este necesar „un sprijin aerian direct”
Generalul (r) Virgil Bălăceanu: Ajutorul militar oferit Ucrainei nu este suficient. Este necesar „un sprijin aerian direct”

Ajutorul militar occidental oferit Ucrainei este, deocamdată, insuficient pentru o contra-ofensivă majoră, cred experții militari. Tehnica de luptă modernă va ajunge târziu, iar, în acest timp, rușii își consolidează pozițiile pe front.

Detalii scandaloase despre tragedia de la cariera Jilț. Ce arată rapoartele preliminare ale anchetei
Detalii scandaloase despre tragedia de la cariera Jilț. Ce arată rapoartele preliminare ale anchetei

Ies la iveală detalii scandaloase, după teribilul accident de acum mai bine de o sătămână, de la cariera Jilț din județul Gorj.  

Mărturiile rudelor pacienților bolnavi de cancer care dădeau șpagă unei doctorițe să fie tratați: Am ieșit plângând de acolo
Mărturiile rudelor pacienților bolnavi de cancer care dădeau șpagă unei doctorițe să fie tratați: Am ieșit plângând de acolo

Șefa secției de Oncologie a Spitalului Județean din Suceava acuzată că, deseori, condiționa acordarea tratamentului pentru bolnavii de cancer de primirea unor atenții, a fost plasată în arest la domiciliu.