Ce-au aflat rudele despre un barbat pe care toata lumea l-a crezut in coma timp de 25 de ani

27-10-2011 10:54

Rom Houben

Rom Houben, din Belgia, traieste de ani buni o trauma. In 1983 a avut un accident rutier, iar medicii l-au declarat in coma.In realitate, barbatul era paralizat, neputand sa le spuna doctorilor ca este constient de tot ceea ce se intampla in jurul sau.

“Eram neputincios. Incepusem sa visez la viata pentru a incerca sa ma detasez de neputinta mea”, spune acum Houben, in varsta de 46 de ani.

Medicii care s-au ocupat initial de el isi pierdusera toate sperantele ca omul isi va reveni vreodata. La niciun examen acestia nu si-au putut da seama ca Houben este perfect constient.

Barbatul a fost corect diagnosticat abia acum trei ani, cand cazul sau a ajuns in atentia unui doctor al sectiei de neurologie de la spitalul universitar Liege.

Cei de la Liege i-au facut teste suplimentare, axandu-se foarte mult pe functiile creierului si asa au descoperit ca acesta stia tot ce intampla. Functiile creierului erau perfect normale.

Suferinta in tacere, faptul ca nu putea comunica in niciun fel cu familia si prietenii care veneau sa-l viziteze au reprezentat o adevarata trauma pentru el.

Barbatul s-a trezit din coma la scurt timp dupa accident, dar nu isi putea controla in niciun fel corpul.

Tipam si nu se auzea nimic. Eram martor la propria mea suferinta. Ii auzeam pe medici si pe asistente cum imi vorbeau pana cand au renuntat la orice speranta. Nu o sa uit niciodata ziua in care au descoperit ca diagnosticul pe care l-au pus era gresit. A fost ca si cum m-am nascut a doua oara. Cuvantul frustrare descrie prea putin ce am simtit”, a mai spus Houben.

Noul tratament si terapia l-au ajutat sa scrie mesaje pe un calculator, iar dispozitivul special pe care il are mereu langa pat il ajuta sa citeasca tot ce iti doreste.

Sursa: The Telegraph


VIDEO PROTVPLUS.RO