Cazul care a revoltat Olanda. O femeie a fost EUTANASIATA fara sa isi dea acordul


Ultimul update: Luni 09 Iulie 2012 23:50
Data publicarii: Joi 10 Noiembrie 2011 10:40
Categorie: Stiri Socante
Sinucidere asistata

O femeie in vasta de 64 de ani care suferea de dementa senila severa a fost eutanasiata in Olanda, chiar daca nu mai avea capacitatatea de a-si exprima dorinta de a muri.

Femeia, a carei identitate a fost protejata, era sustinatoare a acestei practici. Si-a exprimat in scris dorinta de a muri in acest fel, cand inca era sanatoasa.

Insa, din cauza starii de sanatate in care se afla, aceasta nu si-a putut da acordul legal pentru eutanasierea care a avut loc in luna martie a acestui an.

Eutanasia umana este legala in Olanda. Insa numai in conditiile in care doi medici sunt absolut convinsi ca pacientul ia o decizie informata si sufera de dureri insuportabile.

Un raport facut public anul acesta a scos la iveala faptul ca 21 de pacienti care sufereau de dementa incipienta, inclusiv de Alzheimer, au fost eutanasiati cu ajutorul injectiei letale in 2010. Este prima data cand suferinzii de dementa sunt inclusi in rapoartele olandeze despre eutanasieri umane.

Niciunul dintre aceste cazuri nu a implicat un act ilegal din partea personalului medical olandez. In fiecare dintre cazuri s-a considerat ca pacientul a fost capabil sa isi dea acceptul.
Insa cifrele au cauzat panica printre criticii acestei metode care sustin ca tot mai multe tipuri de bolnavi sunt calificate de autoritati ca eligibile pentru eutanasiere, daca pacientii isi exprima aceasta dorinta.

O serie de intalniri publice au fost organizare in 2010 de autoritatile olandeze, pentru a-i incuraja pe batrani sa invete despre “dreptul” la moarte, chiar daca sunt sanatosi, insa le este frica ca ar putea fi diagnosticati cu dementa in viitor.

Insa sinuciderea asistata pentru pacientii cu dementa ramane controversata. In timp ce 95% din populatia Olandei este de acord cu eutanasierea, numai 33% dintre medicii olandezi sunt de acord sa le administreze injectia mortala bolnavilor de dementa.

Anul trecut, 2.700 de pacienti au ales sinuciderea asistata, comparativ cu 2.636, in 2009.

Sursa: Daily Mail

VIDEO PROTVPLUS.RO