Autoritățile franceze caută răspunsuri în cazul copiilor născuți fără mâini sau degete

Ultimul update: Joi 01 Noiembrie 2018 20:51
Data publicarii: Joi 01 Noiembrie 2018 18:48
Categorie: Internaţional

În Franţa, o anchetă naţională încearcă să găsească explicaţii pentru cazurile grave ale unor copii născuţi fără mâini sau degete. Au fost identificaţi 18 copii născuți cu malformații ale membrelor superioare. Toți, în aceeași regiune, din estul Franței.

Cazul aminteşte de un scandal internaţional din anii '60. Atunci s-au născut peste 10.000 de copii cu malformaţii, după ce mamele lor au luat un anumit medicament în timpul sarcinii.

Este vorba despre ceea ce specialiştii numesc dezvoltare embrionară insuficientă. Membrele superioare ale fetusului nu se formează corect în timpul sarcinii. Astfel, copii se nasc fără braţe, mâini sau degete. Dar nimeni nu ştie de ce.

Charlotte, 6 ani, născută fără un braţ: "Îmi pun braţul în proteză ca să pot pedala. De azi pot să merg singură pe bicicletă, fără niciun ajutor. Nu mă mai necăjeşte braţul."

Reporter: "Te-ai obișnuit?"

Charlotte: "Da."

Reporter: "Așa te-ai născut?"

Charlotte: "Da."

Mama lui Charlotte: "Am vorbit cu pediatrii, ginecologi, cu mai mulți medici. Au încercat să-mi enumere posibile cauze și explicații... Dar n-am primit un răspuns clar."

Mai mulţi copii s-au născut cu malformaţii de acelaşi gen în Ain, o regiune rurală estică, aproape de graniţa elveţiană... Dar şi în Brittany şi Loire-Atlantique, două regiuni învecinate situate pe coasta de nord-vest a Franţei. Cele mai recente 11 cazuri s-au născut între 2000 şi 2014.

Francois Bourdillon, şeful Agenţiei pentru Sănătate Publică: "Nu am vrut să anunţăm un caz nou în fiecare zi, aşa că am decis să comunicăm despre toate cele 11 cazuri noi, suspecte. Trebuie neapărat să înţelegem de ce unii copii s-au născut fără mâini sau braţe"

Axelle Laissy, mama lui Louis, băieţelul de 6 ani născut fără degete la o mână: "Nu poate fi o coincidență, e ceva la mijloc. Prima mea întrebare a fost cum de nu au descoperit această malformație la 4 ecografii?
A doua întrebare: Din ce cauză s-a întâmplat asta? Mi-au spus că așa s-a născut Louis. M-au trimis la un genetician și mi-a spus că nu este un defect genetic.
Suntem înconjurați de câmpuri, trăim într-o zonă rurală. Ar putea fi de vină pesticidele? Da, ne-am pus această întrebare."

Oficialii au spus deja că numărul de cazuri de copii în această situaţie depăşeşte cu mult statisticile. "Cred că întreaga Franță vrea să știe de ce", a spus ministrul Sănătăţii. Poate e legat de mediu, sau are legătură cu ce mănâncă sau beau, poate că e ceva în aerul pe care îl respira. Deocamdată nu ştim - a spus oficialul guvernamental, care promite că primele rezultate ale anchetei vor fi anunţate în ianuarie.

Până atunci, mulţi şi-au amintit de scandalul Thaliomidei, un caz care a zguduit industria farmaceutică după al doilea război mondial. Între 1950 şi 1960, peste 10.000 de copii din lumea întreagă, majoritatea în Germania Federală de atunci, s-au născut cu malformaţii la membre şi alte afecţiuni chinuitoare.

S-a descoperit că de vină era un medicament pe care mamele l-au luat în timpul sarcinii, pentru a atenua stările de greaţă.

Papa Francisc a comparat avortul cu „metodele de purificare” folosite de naziști
Papa Francisc a comparat avortul cu „metodele de purificare” folosite de naziști
VIDEO PROTVPLUS.RO
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Cosmin Savu
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

02:31
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Paula Herlo
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

03:06
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LAS FIERBINTI
Dedicaţia e gratis
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

07:59
Incendiu California
A vrut să își refacă viața în California, după un uragan, însă a ajuns victimă a incendiilor
Papa Francisc: "Strigătul celor săraci este greu de auzit pentru că este dominat de vacarmul celor foarte bogaţi"
Tot statul California a devenit un uriaş focar de incendiu. Focul s-ar putea extinde în tot vestul SUA
Ultima redută ISIS din Siria a fost cucerită. Unde ar fi fugit jihadiştii
Oraşul Paradise, transformat în iad. După ce au rămas sub cerul liber, localnicii sunt loviţi şi de epidemii
Avion din timpul celui De-al Doilea Război Mondial prăbușit într-o parcare. Bilanțul victimelor
bataie greci
Ciocniri între polițiști și protestatari la comemorarea Revoltei de la Politehnica din Atena
Alertă în Olanda, din cauza unei tradiţii de Moş Nicolae. Personajul care a provocat lupte de stradă
Cehii au protestat împotriva premierului miliardar Andrej Babis. Acuzațiile aduse
300.000 de francezi au protestat împotriva scumpirii carburanţilor. Ciocniri cu sute de răniţi
Zeci de civili, între care și copii, uciși în Siria. Cel mai grav bilanț din ultimele două luni
Donald Trump laudă militarii trimiși la granița cu Mexicul: „O barieră puternică”