Animalele vii, exportate din România în condiții chinuitoare

Ultimul update: Duminica 15 Octombrie 2017 18:29
Data publicarii: Joi 12 Octombrie 2017 12:57
Categorie: Şocant

Suntem fruntaşii Europei la exportul de animale vii, dar nu este un motiv de mândrie, spun reprezentanţii organizaţiilor de protecţie a animalelor, care au filmat scene îngrozitoare din timpul transportului şi al sacrificării barbare a necuvântătoarelor.

Oi, vaci, miei, viţei, suferă zile întregi de sete şi de foame în camioane şi vapoare, iar la capătul călătoriei, în ţările de destinaţie, sunt schingiuite şi ucise, în mod atroce.

Activiştii pentru drepturile animalelor spun că o soluţie decentă ar fi sacrificarea animalele în România şi apoi exportul cărnii. 

Imagini filmate la graniţa dintre Bulgaria şi Turcia, pe unde trec zilnic zeci de camioane încărcate cu animale din Uniunea Europeană, le arată însetate, bolnave, înglodate în bălegar.

Vtele aşteaptă chiar şi trei zile să ajungă la destinaţie. La capătul călătoriei de coşmar, urmează iadul sacrificării.

Gest șocant. De ce atârnă de tavan o vacă într-o pizzerie din Australia

Dorin Enache, directorul DSP Brașov: „Modalitatea în care se face sacrificarea este barbară şi nu are, practic, niciun sens tehnologic. Este o aberaţie şi o anormalitate. Nu există igienă, norme, proceduri, ci doar animale omorâte, nu sacrificate! Omorâte fără niciun fel de regulă.”

Vitele şi oile din imagini provin din România. Fermierii români care le-au văzut s-au îngrozit şi ei, dar recunosc că sunt nevoiţi să vândă animale vii, pentru că nu au abatoare unde să taie, iar intermediarii exportatori au acaparat piaţă.

Ioan Istrate, fermier: „Îşi bate joc. E un chin. Să ştiţi că e un păcat. Vedeţi dumneavoastră că, dacă ar fi crescute de ei, le-ar fi milă. Dar nu e crescute de ei. Le-ai da, şi nu le-ai da, cădacă ai nevoie de bani?! Măcar nu le vezi ce le face.”

Gabriel Păun, director UE Animals Internaţional: „România habar nu are unde-şi trimite animalele. România nu efectuează niciun fel de control, nici în camioanele, nici pe vapoarele, nici în porturile de unde animalele româneşti pleacă spre Nordul Africii şi Orientul Mijlociu.”

Imaginile cu animale chinuite, provenind din România, Ungaria, Germania sau Cehia, au ajuns şi la Bruxelles, unde au determinat declanşarea unei anchete privind exportul de animale vii din Uniunea Europeană.

Curtea Europeană de Justiţie a decis că ţara exportatoare e obligată să asigure bunăstarea animalelor chiar şi dincolo de graniţe, pe toată durata transportului.

Irlanda este prima ţară care a pus în practică decizia şi a obligat exportatorii să aibă veterinar care să supravegheze transportul. Noi n-am luat nicio măsură, dar negociem cu egiptenii exportul a patru milioane de miei.

Ayman Aly Osman Hassan ataşatul comercial al Ambasadei Egiptului la Bucureşti: „Egiptul este interesat de ovinele din România pentru că sunt un produs de calitate, sunt crescute în mediu natural, sunt hrănite foarte bine, sunt animale foarte sănătoase şi asta ne interesează în mod deosebit. Preţurile sunt şi ele bune.”

Pentru fermierul român, preţul este, însă, foarte mic. Oaia în viu se vinde anul acesta între șase şi șapte lei pe kilogram. Dacă fermierii ar fi încurajaţi să sacrifice în ţară şi să exporte carnea, ar putea primi un preţ chiar şi de trei ori mai mare. Iar animalele nu s-ar mai chinui inutil.

Cum sunt chinuite zeci de animale în Chiajna, din ambiţia edililor. Explicaţia oficialilor

Cum sunt chinuite zeci de animale în Chiajna, din ambiţia edililor. Explicaţia oficialilor

VIDEO PROTVPLUS.RO

model

Cum a reușit o tânără să scape de răpitorul ei, care intenționa s-o folosească drept sclavă sexuală

Motivul pentru care un tânăr a sărit din mers din mașină

Două cadavre, găsite pe un bulevard din Capitală. Cine sunt bărbaţii decedaţi

Adolescent ucis în parcare de un șofer de 84 de ani

O femeie din Suceava a născut pe câmp, în noroi. Ce s-a întâmplat cu bebeluşul

Cadavrul unui român, găsit într-o fermă din Italia. "Avea peste 30 de înţepături"

accident Dambovita DN71

A murit după ce a ieşit cu un Porsche de pe şosea. Ce au găsit poliţiştii în maşină

Două mașini s-au izbit frontal, la Cluj. Două persoane, în stare gravă

Bărbat de 32 de ani din Argeș, găsit înecat chiar de mama sa

Bărbat din Dâmboviţa, găsit împuşcat de tatăl său. Tragediile prin care trecuse

Fetiță în stare gravă, din cauza unui șofer băut. Mașina a rupt parapetul și a zburat 20 de metri

Accident grav produs pe litoral, cu șapte victime