Măsurile luate în cazul pacienţilor ţinuţi în cuşti, la Sighetu Marmaţiei

Ultima actualizare: 04-09-2019 19:19

Mai multe anchete au fost declanșate după apariția unor imagini terifiante filmate într-un centru de recuperare pentru persoane cu handicap din Sighetu Marmației.

Acolo, 30 de pacienți sunt ținuți în condiții inumane: închiși în cuști ferecate cu lacătul sau cu picioarele legate. Strigător la cer este și că de îngrijirea acestor oameni cu probleme se ocupă doar 3 infirmiere și un asistent. După apariția înregistrării, mai multe instituții au început verificările.

Secvențele care stârnesc revoltă au fost filmate de reprezentantii unei organizații care luptă pentru respectarea drepturilor omului. În imagini se vede cum 8 persoane cu dizabilități sunt ținute în cuști, făcute din metal și plastic, închise cu lacătul. Unele boxe sunt separate între ele cu gratii din sârmă, iar bolnavii nu au decât un scaun vechi pe care să se așeze.

Alți suferinzi erau legați cu cârpe de paturi, contrar procedurilor medicale. În plus, în centru ar fi fost folosite și cămăși de forță.

Georgiana Pascu, Centrul de Resurse Juridice: „Legea sănătății mintale prevede că condiționarea fizică trebuie realizată cu material adevcat, iar izolarea într-un izolator special construit."

În centrul în care au fost filmate secvențele îngrozitoare sunt internați 30 de oameni.

De îngrijirea lor se ocupă, spun reprezentanții Centrului de Resurse Jurdice, doar patru angajați: un asistent și trei infirmiere.

Personalul, susțin unii specialiști, este insuficient și este posibil ca din acest motiv să fi apărut cuștile în care erau închiși bolnavii.

Mugur Frățilă, psiholog: „Pentru siguranța lor și a celor din jur ne-a spus personalul, că îi băgau în cuști pe de-o parte lipsa de personal este o cauza. Aceste măsuri sunt ilegale în centre."

Bărbat: „E inuman așa ceva. Îi țin în cuști, nici animalele nu se țin așa."

Centrul pentru Recuperarea bolnavilor cu probleme psihice din Sighet se află în subordinea Direcției de Asistență Socială Maramureș, instituție care aparține de Consiliul Județean.

Autoritățile au interzis accesul jurnaliștilor în cămin. Au transmis în schimb că vor face anchete și au cerut mutarea suferinzilor în alt loc.

Alina Coste Mădăraș, director DGASPC Maramureș: „Șeful de centru ne-a asigurat că toate măsurile de contenționare s-au făcut cu aprobarea medicului psihiatru. Urmează să vedem dacă s-au făcut legal aceste măsuri."

Gabriel Zețea, președinte Consiliul Județean Maramureș: „Nu suntem mulțumiți de activitatea lor, chiar dacă sunt salarii imense. În acest sistem, salariile mari nu sunt însoțite de performanță. Am cerut relocarea lor în 48 de ore maxim."

Cei 30 de pacienți au fost aduși în februarie, anul trecut, în clădirea în care unii dintre ei erau ținuți în cuști, după ce tavanul vechi al centrului în care primeau îngrijiri s-a prăbușit. Imobilul se află în curtea Spitalului Municipal din Sighet. Doctorii de acolo dezabroba practicile folosite de angajați.

Petru Stan, șeful Secției de Psihiatrie a Spitalului Municipal Sighet: „Nu sunt cele mai normale condtii. Trebuiau să fie legați cu un elastic special, dar nu au voie să îi lege cu lanțuri și cătușe, de asta probabil i-au legat cu cârpe."

Direcția de Sănătate Publică Maramureș a declanșat o anchetă la centrul din Sighet.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO