5 câini de la un adăpost au murit de frig. Apa și mâncarea îngheață în boluri

02-03-2018 17:18

Gerul cumplit din ultima săptămână este chinuitor pentru orice vieţuitoare şi a fost fatal unor animale fără stăpân. Într-un padoc de lângă Galaţi, cinci câini au fost găsiţi îngheţaţi bocnă.

Voluntarii care se ocupă de bietele animale spun că patrupedele au pierit peste noapte. La rândul lor, îngrijitorii se plâng ca nu le pot face mâncare gătită, aşa cum obişnuiau, pentru că nu au suficiente lemne de foc, iar apa îngheaţă în boluri.

Soluţia salvatoare pentru voluntari a fost, până acum, hrana gătită. Din resturi care nu sunt destinate consumului uman, cu puţin sprijin de la cantina de ajutor social, reuşeau să încropească o masă pentru căţei. Acum, din cauza gerului, le dau doar hrană uscată.

În adăpost trăiesc peste 1100 de câini. Pentru hrana lor, în fiecare zi, este nevoie de 40 de saci de mâncare uscată. Ceea ce înseamnă cel puţin opt sute de lei.

Lina Hâncu, voluntar: "Îngheaţă rău de tot. Rapid. Le punem câte un pic, ca să poată să bea, măcar. Că sunt înnebuniţi după apă şi e problemă. De azi dimineaţă, am pus apa de două palme şi a îngheţat imediat. Găleţi sparte, crapă imediat."

Din păcate, pe cinci câini, voluntarii i-au găsit de dimineaţă îngheţaţi. Medicii de la singurul spital veterinar din ţară destinat animalelor orfane au încercat zadarnic să intervină.

Corina Grigore, preşedinte Asociația Help Lăbuş: "Din păcate, cei care nu au rezistat au fost căţei bătrâni. Noi am încercat să le asigurăm minimum de confort cu paie, cu cuşti, dar vârsta nu a fost favorabilă pentru ei să poată să depăşească temperaturile astea scăzute."

Doctor Daniel Baștea, medic veterinar: "Animalele în vârstă, din păcate, nu mai pot să îşi efectueze funcţia de termoreglare şi atunci se opresc. Ba fac afecţiuni cardiace, alţii fac hipotermie şi nu îşi mai revin, dacă nu sunt încălzite. La unii apar degerături, sunt în tratamente.

Tot din cauza frigului, animalele din padoc au devenit mai agresive. În timpul episoadelor de ger, câinii din cuştile comune s-au atacat reciproc şi şi-au provocat răni.

Tags: caini, morti, adapost,


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
I like IT
I like IT - Soluția inteligentă și sustenabilă pentru afacerile agricole

05:13
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Ce se intampla, doctore?
Ce se întâmplă, Doctore? - Medicația analgezică la pacienții cu gastrită sau ulcer. Cum se protejează mucoasa gastrică

03:41
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26