36 de persoane executate prin spanzurare in Irak. Barbatii, gasiti vinovati pentru masacrul recrutilor din 2014

Ultima actualizare: 24-08-2016 00:11
executii Irak

In Irak au fost spanzurati duminica 36 de barbati, gasiti vinovati de masacrarea a sute de recruti militari, in 2014, de catre gruparea jihadista Stat Islamic si aliatii sai in apropiere de Tikrit, nord de Bagdad, au anuntat responsabili irakieni.

"Executarea a 36 de condamnati pentru crimele de la 'Speicher' (numele bazei de unde au fost rapiti recrutii) a avut loc in aceasta dimineata, in inchisoarea din Nassiriya", in sudul tarii, a declarat un purtator de cuvant al guvernoratului Zi Qar, al carui centru administrativ se afla la Nassiriya.

"Guvernatorul provinciei Zi Qar, Yahya al-Nasseri si ministrul Justitiei Haidar al-Zamili au fost prezenti pentru a supraveghea executiile", a mentionat purtatorul de cuvant Abdelhassan Daoud.

Guvernatorul provinciei a confirmat ca executia s-a facut prin spanzurare. Condamnatii au fost transferati saptamana trecuta la Nassiriya dupa ce presedintele irakian Fouad Massoum a aprobat condamnarea lor la moarte.

Aproximativ 400 de persoane ucise la baza din Speicher erau originare din provincia cu majoritate siita Zi Qar, potrivit purtatorului de cuvant al guvernatorului.

Gruparea jihadista sunnita ISIS considera siitii drept eretici. Masacrul a fost comis in primele zile ale ofensivei ISIS in Irak, in iunie 2014, in urma careia jihadistii au preluat controlul in special la Mosul, al doilea oras din tara devenit de atunci fief-ul acestora.

Jihadistii i-au executat pe recruti unul cate unu, potrivit unor imagini de propaganda difuzate de ISIS. Numerosi voluntari siiti s-au inrolat in militii care lupta impotriva jihadistilor dupa acest masacru.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO