Sindicaliștii din sistemul sanitar cer schimbarea legislației: Asistenții medicali să fie obligați să ia Bacalaureatul
Sunt sute de școli postliceale sanitare în țară, dar lipsesc asistenții medicali din spitale. Și asta, pentru că mulți dintre cei care își iau diploma și vin să se angajeze nu știu nici măcar procedurile de bază.
Și nu se descurcă mai bine nici când trebuie să le explice. Sindicaliștii din sănătate cer schimbarea legislației, astfel încât asistenții să fie obligați să își ia Bacalaureatul odată cu terminarea școlii postliceale.
De câteva luni, în spitale sunt organizate concursuri pentru angajarea asistenților medicali. Doar că posturile sunt greu de ocupat din cauza candidaților nepregătiți, spun responsabilii. La Bagdasar Arseni, în Capitală, unde este obligatorie diploma de Bacalaureat, în prima etapă au fost scoase 12 posturi pentru care s-au prezentat 28 de persoane, însă doar 5 au trecut.
Deși au făcut 3 ani de școală postliceală, unii absolvenți nu știu să recolteze sânge, să facă o injecție ori să aplice o perfuzie.
Director de îngrijiri Bagdasar Arseni: „Am observat că și comunicarea este grea. Poate știu să facă tehnica, dar în momentul în care te prezinți la un concurs, în timp ce faci tehnica respectivă, trebuie să știi să și povestești ceea ce faci. Pentru că și pacientul te întreabă: 'Doamnă, dar ce îmi administrați, cum se administrează, dar ce mi se întâmplă?' Pacientul pune întrebări la care tu trebuie să știi să răspunzi."
În România sunt peste 200 de școli postliceale sanitare. O simplă căutare pe internet deschide pagini întregi către astfel de unități de învățământ. Legea le permite celor care termină liceul să ajungă asistent medical, chiar dacă nu au luat Bacalaureatul, iar pe unele site-uri scrie mare „cu sau fără Bacalaureat”. Altele nici nu menționează această diplomă. Selecția se poate face la angajare.
Daniela Constanciuc, senior HR spital privat: „Un criteriu important este să fi absolvit bacalaureatul. Este un nivel minim, pentru că de acolo poți pleca să te dezvolți profesional."
O astfel de prevedere ar crește calitatea oamenilor care practică această meserie, spun și sindicaliștii din sănătate, care cer autorităților schimbarea legislației.
Gabriel Predica, vicepreședinte Solidaritatea Sanitară: „Pe de-o parte discutăm despre o reducere a calității actului medical, pentru că evident în faza inițială de formare este absolut necesară și obținerea diplomei de bac. Pe de altă parte, noile asistente care ajung în sistemul public, dacă nu au un nivel de competență suficient, pun presiune într-o formă sau alta pe cele existente”.
În Europa sunt țări în care, fără diplomă de bacalaureat, absolvenții nu pot fi asistenți, doar infirmieri. La noi, nu se știe câți dintre asistenții medicali nu și-au luat diploma de bacalaureat.
Cert este că din cei 160.000 de asistenți angajați în sistemul sanitar de stat și privat, doar 20.000 au studii superioare.
Sursa: Pro TV
Etichete: bacalureat, asistenti medicali, sistem sanitar,
Dată publicare:
06-08-2024 19:15