Primul deces în România al unei persoane infectate cu varianta Delta de Covid-19

Dată publicare: 24-06-2021 12:52
Dată actualizare: 24-06-2021 19:58


Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a raportat, joi, primul deces pe teritoriul României al unei persoane infectate cu varianta Delta (indiană) de Covid.

Conform sursei citate, până în 20 iunie, în România au fost depistate 44 de cazuri cu varianta Delta.

”În acest moment nu există evidențe de transmitere comunitară susținută, în România, a variantei Delta”, se arată în comunicatul INSP.

Decesul persoanei infectate cu varianta Delta de Covid-19 s-a produs în județul Argeș. Este vorba despre o femeie de 72 de ani, care nu era vaccinată împotriva Covid-19 și nu călătorise în afara ţării. Aceasta a decedat la Spitalul Judeţean Piteşti, în 18 iunie. 

"În data de 7 iunie, în ATI a fost admisă o pacientă de 72 de ani cu insuficienţă respiratorie, formă severă, suspectă COVID. Asociat avea obezitate gradul trei, hipertensiune arterială (...). Proba acestei paciente a fost trimisă la Institutul Cantacuzino (...). Din păcate, această pacientă a avut o formă extrem de gravă, nimic deosebit faţă de alţi pacienţi cu forme grave, evoluţia a fost rapid spre o agravare cât mai mare şi, din păcate, în 18 iunie a survenit decesul. Astăzi am aflat că, de fapt, această pacientă avea forma Delta", a declarat dr. Luminiţa Galbenu, medic şef al Secţiei ATI, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Piteşti.

O altă pacientă, la fel neimunizată, este în stare gravă la terapie intensivă, infectată cu aceeași mutație. Îngrijorător este faptul că Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că până la toamnă tulpina indiană va deveni dominantă la nivel global.

Varianta Delta a coronavirusului SARS-CoV-2, detectată pentru prima dată în India şi deosebit de contagioasă, ar urma să reprezinte 90% din cazurile noi de COVID-19 în Uniunea Europeană până la sfârşitul lunii august, a prognozat miercuri Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), făcând apel la vigilenţă, transmit AFP şi dpa.

„Este foarte probabil ca varianta Delta să circule pe scară largă pe timpul verii, mai ales în rândul tinerilor care nu sunt vizaţi de vaccinare”, a avertizat Andrea Ammon, directoarea ECDC, într-un comunicat citat de Agerpres.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO