Mari probleme la Spitalul Colţea din Capitală, după ce blocul de sterilizare s-a defectat. Dezvăluirile făcute de un medic

Dată publicare: 16-06-2021 09:49
Dată actualizare: 16-06-2021 09:58


Spitalul Colțea

Blocul de sterilizare al Spitalului Colţea din Capitală este defect de o săptămână, iar instrumentele folosite la operaţii sunt trimise cu ambulanţa şi sterilizate la Spitalul Cantacuzino.

Marian Stamate, medic primar la Spitalul Clinic Colţea, cel mai vechi spital din Capitală, situat la kilometrul 0 şi aflat în subordinea Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, a explicat situaţia actuală a blocului de sterilizare al unităţii sanitare, situat în vecinătatea celor 5 blocuri operatorii care există în spital. Blocul de sterilizare este stricat de o săptămână, iar halatele medicilor şi instrumentarul folosit la operaţii sunt trimise la Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino cu ambulanţa spitalului Colţea, zilnic, potrivit News.ro

În plus, spune medicul Stamate, la Spitalul Colţea există o serie întreagă de probleme încă nerezolvate. CT-ul spitalului este stricat de anul trecut, aparatul cu care se făceau colonoscopii s-a defectat şi el, şi, în plus, ATI-ul principal al spitalului stă gol de săptămâna trecută, de când nu mai există aici niciun pacient cuCovid 19. Acesta va putea fi folosit pentru pacienţii cu alte afecţiuni în afară de covid 19 după un aviz care trebuie să vină de la DSP Bucureşti.

“Nu este un aparat, este un întreg bloc de sterilizare pe care îl avem, desemnat, delimitat ca atare, cu personal delimitat special, este un department al spitalului Sterilizarea. Este esenţial, şi nu doar pentru un spital mic sau mare, ci pentru orice unitate sanitară, pentru că nu poţi să ai instrumente sterile şi nu poţi să execuţi nici consulturi, darămite intervenţii chirurgicale aşa cum ar trebui, se sterilizează halatele personalului care intră în sala de operaţie, materialul moale, câmpurile operatorii, sunt o grămadă de instrumente, echipament medical, orice care vine în contact cu pacientul. E o soluţie de avarie, spitalul nu putea să-şi oprească funcţionarea complet, numai că se resimte în activitatea de zi cu zi acest lucru, deoarece cantitatea de instrumente şi de material a scăzut, bănuiesc că sterilizarea de la Cantacuzino este programată pentru ei, nu poate să facă faţă la două spitale în acelaşi timp, apar zilnic tot felul de probleme, ne trezim că se termină zilnic instrumentarul, ceea ce înainte nu se întâmpla, asistentele sunt şi ele destul de stresate pentru că au nişte ore până la care trebuie să facă împachetarea tuturor materialelor de sterilizat pentru că trebuie să plece maşina cu ele la Cantacuzino, sunt nişte restricţii importante în activitate. Dacă ar fi fost executată mentenanţa la timp nu s-ar fi ajuns aici”
, a explicat medicul Marian Stamate.

ATI-ul principal al unităţii sanitare este gol de săptămâna trecută, de când nu mai este internat niciun pacient cu COVID-19. Medicii aşteaptă un aviz de la DSP pentru a putea interna pacienţi cu diferite afecţiuni care au fost operaţi.

“Valul de Covid s-a dus, numai că spitalul Colţea figurează în continuare ca spital Covid la DSP, cu ATI-ul principal, cu ATI-ul mare noi stăm gol, nu mai e niciun pacient în momentul de faţă, dar nu s-a primit ordinul DSP-ului de a dezactiva acest ATI şi toate circuitele spitalului care au fost afectate Covid. Deci la ora actuală, noi nu avem niciun pacient Covid dar suntem spital Covid şi cu activitatea impactată în mod particular de această situaţie şi în mod absurd. Pacienţii au început să vină, dar degeaba, pentru că noi suntem cu spitalul amputat în momentul de faţă. De săptămâna trecută, nu mai este în ATI niciun pacient cu Covid“, a declarat medicul.

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO