Care sunt simptomele noii variante Omicron. Explicațiile medicului care a depistat primul caz

Ultima actualizare: 29-11-2021 16:06
omicron
Shutterstock

Un medic sud-african care a fost unul dintre primii care a suspectat o tulpină diferită de coronavirus în rândul pacienților a declarat că simptomele variantei Omicron au fost până acum ușoare și au putut fi tratate la domiciliu.

Dr. Angelique Coetzee, medic privat și președinte al Asociației Medicale Sud-Africane, a declarat pentru Reuters că pe 18 noiembrie a observat la clinica sa șapte pacienți care prezentau simptome diferite de varianta dominantă Delta, deși "foarte ușoare".

Denumită acum Omicron de către Organizația Mondială a Sănătății, varianta a fost detectată și anunțată de Institutul Național de Boli Transmisibile din Africa de Sud (NICD) la 25 noiembrie, pe baza unor probe prelevate de la un laborator în perioada 14-16 noiembrie.

Dr. Coetzee a declarat că un pacient a raportat la 18 noiembrie la clinica sa că a fost "extrem de obosit" timp de două zile, cu dureri de corp și dureri de cap.

"Simptomele în acel stadiu erau în mare măsură legate de o infecție virală normală. Și pentru că nu am mai văzut COVID-19 în ultimele opt până la 10 săptămâni, am decis să facem un test", a spus ea, adăugând că pacientul și familia sa s-au dovedit a fi pozitivi.

În aceeași zi, au venit mai mulți pacienți cu simptome similare, moment în care ea și-a dat seama că "se întâmpla altceva". De atunci, ea a văzut între doi și trei pacienți pe zi.

Oboseala severă, cel mai întâlnit simptom

"Am văzut o mulțime de pacienți Delta în timpul celui de-al treilea val. Iar acest lucru nu se potrivește cu tabloul clinic", a spus ea, adăugând că a alertat CNADNR în aceeași zi cu rezultatele clinice.

"Cei mai mulți dintre ei văd simptome foarte, foarte ușoare și niciunul dintre ei nu a admis până acum pacienți la intervenții chirurgicale. Am reușit să tratăm acești pacienți în mod conservator la domiciliu", a spus medicul sud-african.

Dr. Coetzee, care face parte, de asemenea, din Comitetul consultativ ministerial pentru vaccinuri, a declarat că, spre deosebire de Delta, până în prezent pacienții nu au raportat pierderea mirosului sau a gustului și nu a existat o scădere majoră a nivelului de oxigen cu noua variantă.

Experiența ei de până acum a fost că varianta afectează persoanele care au 40 de ani sau mai puțin. Aproape jumătate dintre pacienții cu simptome Omicron pe care i-a tratat nu erau vaccinați.

"Cel mai predominant simptom este oboseala severă timp de una sau două zile. Odată cu ele, durerile de cap și durerile de muschi, de oase”, a mai spus aceasta.

Vestea despre noua variantă apărută în Africa de Sud a provocat o reacție rapidă din partea mai multor țări, inclusiv Marea Britanie, care a impus vineri o interdicție de călătorie în mai multe țări din Africa de Sud cu efect imediat, o decizie pe care Africa de Sud a contestat-o vehement.

De vineri, mai multe țări au interzis, de asemenea, călătoriile aeriene către și dinspre Africa de Sud, inclusiv Statele Unite, alte țări europene și unele națiuni asiatice.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO