Urmează o săptămână de foc în Parlament. Orban vrea să împiedice adoptarea rectificării bugetare în forma votată de PSD

20-09-2020 19:20


Urmează o săptămână de foc în Parlament. Premierul le-a cerut parlamentarilor PNL să împiedice cu orice chip adoptarea rectificării bugetare în formă votată de PSD.

Social-democraţii au modificat legea astfel încât pensiile să fie majorate cu 40%, profesorii să primească stimulente, iar în bugetele prim[riilor să ajungă sume consistente.

Social-democraţii vor ca marţi sau miercuri să dea vot final pe rectificarea bugetară în formă rescrisa de ei. Aceştia au votat în comisiile de buget-finanțe ca pensiile să fie majorate cu 40% de la 1 septembrie şi nu cu 14 procente cum a stabilit Guvernul. Mai mult decât atât, cer ca primăriile să primească 1,5 miliarde de lei, iar birourile parlamentare, 5,6 milioane de lei după alegeri.

Ludovic Orban: „Nu sunt posibile aceste creşteri de cheltuieli. PSD, practic, a generat cheltuieli de 6,5% din PIB suplimentare şi, în acelaşi timp, a modificat şi plafonul maxim de îndatorare raportat la PIB, de la 44% la 40%. Adică ce a făcut? A generat cheltuieli suplimentare şi a interzis posibilitatea obţinerii de finanţări pentru susţinerea acestor cheltuieli, adică a pus bazele unui faliment. Noi nu putem accepta ca PSD să îşi bată joc de ţara asta şi să conducă România spre nicăieri”.

Parlamentarii PSD au fost generoşi şi cu alte domenii. Aceştia au votat ca veniturile profesorilor să fie majorate din acest an, şi nu din 2021, cum şi-a propus Guvernul, au alocat pentru sistemul antigrindină din agricultură 67 de milioane de lei şi nu în ultimul rând, încă 20 de milioane de lei pentru Catedrala Mântuirii. Totul în condiţiile în care guvernul susţine că deficitul bugetar este de 50 de miliarde de lei până în acest moment.

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD: „Nu ştim ce vor să facă, să atace la CCR, să atace oriunde, nu am mai văzut aşa ceva”.

La dezbaterile din comisii, parlamentarii PNL au lipsit, iar în plenul reunit pot să blocheze adoptarea acestor măsuri numai dacă vor avea sprijinul USR şi UDMR.

VIDEO PROTVPLUS.RO