Surse: Guvernul ia în calcul să introducă noi restricții Covid-19, mai aspre

Dată publicare: 08-03-2021 11:06
Dată actualizare: 08-03-2021 14:44


Surse oficiale au declarat pentru Știrile Pro TV că Guvernul ia în calcul să modifice restricțiile care sunt acum în vigoare pentru starea de alertă.

În prezent, este nevoie de o declarație pe propria răspundere pentru cei care circulă între orele 23.00 - 05.00, însă Guvernul vrea să modifice această măsură și să instituie obligativitatea declarației pe propria răspundere între orele 22.00 - 05.00. 

De asemenea, terasele și barurile ar putea fi închise de la ora 22.00, și nu la ora 23.00, cum este în prezent.

Nu în ultimul rând, Guvernul analizează posibilitatea de reduce capacitatea de cazare la unitățile turistice la 50 % sau chiar 30 %, deoarece aceste cazări ar putea fi una dintre sursele de infectare în masă cu Covid-19.

Oficialii sunt de părere că românii nu mai respectă regulile principale de protecție împotriva Covid-19 atunci când sunt în vacanțe, astfel că se dorește restricționarea capacității de cazare într-o unitate turistică.

Săptămâna viitoare va expira starea de alertă, iar Guvernul vrea să o prelungească.

De altfel, premierul Florin Cîţu a declarat, luni, că, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice, se poate veni cu noi măsuri, dar deocamdată sunt implementate cele existente.

Vom analiza situaţia, vom vedea evoluţia şi în funcţie de evoluţia situaţiei vom veni şi cu măsuri. În acest moment sunt măsurile pe care le avem şi pe acestea le implementăm”, a spus premierul, întrebat dacă Guvernul ia în calcul noi restricţii.

România este în stare de alertă din 15 mai 2020. Acest lucru înseamnă că vom purta în continuare masca în spaţiile publice în interior. Nu avem voie să organizăm evenimente mari, evenimente în interior sau în exterior.

De asemenea, competiţiile sportive se vor desfăşura în continuare fără spectatori.

România, în scenariul roșu Covid-19

 

În timp ce în Bucureşti şi în Timişoara au intrat în vigoare noi măsuri, în ţară sunt localităţi în care de săptămâni în şir oamenii sunt nevoiţi să respecte restricţii.

În această situaţie se află, de pildă, zone din Alba şi Cluj. Acolo restaurantele sunt închise, iar în sălile de clasă merg doar preşcolarii şi elevii din ciclul primar.

Cluj-Napoca se află în scenariul roșu de aproape o lună. Dar, în ciuda măsurilor luate de autorități, rată de infectare cu SARS-COV2 este de peste patru la mia de locuitori. Așa că restaurantele, teatrele și sălile de cinema rămân închise.

Situația este asemănătoare în Alba Iulia. Oamenii sunt nevoiți să respecte reguli stricte de mai bine de patru săptămâni.

În Alba Iulia sunt 4,89 cazuri de îmbolnăvire la mia de locuitori.


VIDEO PROTVPLUS.RO