Cu câte voturi poate trece moțiunea de cenzură. Aritmetica parlamentară nu îi este favorabilă premierului

Ultima actualizare: 04-10-2021 16:51

Guvernul PNL-UDMR, condus de premierul Florin Cîțu, se confruntă, marți, 5 octombrie, cu cea mai greu atac din partea opoziției parlamentare, care s-a format după ieșirea USR de la guvernare.

Atât parlamentarii USR, cât și cei de la AUR și PSD, au declarat public faptul că vor vota pentru demiterea Guvernului Cîțu la prima moțiune de cenzură care va ajunge în Parlament.

”Concurs” de moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Cîțu

 

Social democrații au câștigat prima etapă a cursei moțiunilor de cenzură care vor să răstoarne Guvernul Cîțu. Deși Curtea Constituțională a decis că moțiunea inițiată de USR și AUR trebuie votată, Parlamentul a stabilit că prima la vot va fi cea depusă de PSD.

Potrivit calculelor făcute de inițiatori, Guvernul ar fi în pericol, însă premierul spune că sunt doar scenarii.

Florin Cîțu, premierul României: "În Parlament este un festival și o competiție a celor care vor să destabilizeze țara și să arunce țara în haos, pe de-o parte PSD, pe de altă parte USR și AUR”.

Reactia premierului a venit după ce Curtea Constituțională a decis că a existat un conflict între Parlament și Guvern, pentru că Executivul nu a fost informat la timp de depunerea moțiunii de cenzură.

Tot Curtea a decis, însă, că moțiunea a fost depusă regulamentar și, ca atare, ar trebui dezbătută și votată în perioada următoare. Așadar, moțiunea numărul 1, cea depusă de USR PLUS și AUR trebuie tranșată.

Premierul a reținut, însă, doar ce îl avantajează.

Florin Cîțu, premierul României: "CCR ne-a dat dreptate. Așteptăm motivarea".

La scurt timp după decizia Curții, a apărut și moțiunea de cenzură numărul doi, depusă de PSD. Conducerea Parlamentului a decis că aceasta să fie votată în 5 octombrie.

Marcel Ciolacu, președinte PSD: "Dacă se forțează să se meargă în continuare cu această moțiune a alianței USR-AUR, atunci câștigătorul este domnul prim-ministru Cîțu".

Social democrații spun că vor alegeri anticipate. Pentru acest lucru este nevoie ca doi premieri desemnați din Klaus Iohannis să fie respinși de Parlament în termen de 60 de zile.

Marcel Ciolacu, președinte PSD: "Se poate veni cu un guvern tehnocrat până la organizarea alegerilor anticipate".

Aritmetica parlamentară nu îi este favorabilă premierului Florin Cîțu

 

PNL, alături de parlamentarii UDMR, adună doar 163 de voturi, mult sub necesarul de 234, pentru ca guvernul să nu fie dărâmat.

În tabăra celor care au depus moțiuni de cenzură - USR, AUR și PSD - sunt 280 de aleși.

Ei ar putea decide plecarea lui Florin Cîțu de la Palatul Victoria.

Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR PLUS: "Susținem orice moțiune ajunge la vot".

Această declarație a fost făcută în condițiile în care moțiunea PSD critică dur guvernarea PNL - USR-PLUS - UDMR. Foștii parteneri sunt numiți în repetate rânduri „Guvern incompetent”.

Florin Cîțu: "Noi ne pregătim să mergem în Parlament cu propuneri de miniștri și mergem mai departe. Nu înțeleg sensul acestei întrebări. Să vedem moțiunile la vot. Apoi vedem discuțiile".

Liberalii au două echipe de negocieri pentru recăpătarea majorității în Parlament, dar și un plan de rezervă pentru situația în care guvernul ar cădea. Să vină cu un premier de sacrificiu, care să fie respins în parlament, urmând ca al doilea premier desemnat de Klaus Iohannis să fie tot Florin Cîțu.

Aceste lucruri s-au întâmplat în ziua în care România a înregistrat un număr record de infectari, iar țara traversează o criză sanitară fără precedent.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Share în bucate cu Alex Petricean - Mămăligă fiartă în zer, cu ciuperci

21:04
Alt Text!
ePlan
Schimbări de comportament, tendințe, evoluție ecosistem si oportunități de dezvoltare deschise prin eMAG Marketplace cu Florin Filote - Vicepreședinte eMAG pentru marketplace și vânzări corporate

30:44
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 24 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!