Scandal la moțiunea împotriva ministrului Ghinea: ”PNL și USR-PLUS au fraudat grosolan votul”

Dată publicare: 15-06-2021 16:23
Dată actualizare: 15-06-2021 16:43


Marcel Ciolacu

Scandal la moțiunea simplă împotriva ministrului Cristian Ghinea, care a fost respinsă, marți, în plenul Camerei Deputaților.

Liderii deputaţilor PSD şi AUR au că - de fapt - moţiunea simplă a fost adoptată de plen, deoarece nu trebuie luate în calcul și voturile date pe tabletă de parlamentari.

"Vreau să se consemneze faptul că moţiunea simplă împotriva ministrului Ghinea a fost adoptată de plenul Camerei Deputaţilor. Potrivit articolului 129 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, putem dezbate şi vota prin mijloace electronice strict actele normative. Moţiunea simplă nu este un act normativ. Rezultatul pe votul din sală ne arată o diferenţă de peste 20 de voturi în favoarea adoptării moţiunii simple. Prin urmare, doamna preşedinte, (...) nu puteţi lua în calcul, potrivit regulamentului, voturile date pe tabletă. Colegii dumneavoastră chiulangii trebuiau să fie în sală să îl susţină pe Cristian Ghinea. Moţiunea simplă nu este act normativ. Asta înseamnă că nu aveţi dreptul să luaţi în calcul voturile online, prin urmare să plece Ghinea. Moţiunea simplă a fost adoptată", a spus liderul grupului parlamentar al PSD, Alfred Simonis, potrivit Agerpres.

La rândul său, liderul grupului parlamentar al AUR, George Simion, a afirmat şi el că moţiunea a fost adoptată.

"Conform Regulamentului Camerei Deputaţilor, această moţiune simplă a trecut. Doamna preşedinte de şedinţă, dacă nu anunţaţi corect conform Regulamentului Camerei rezultatul votului deputaţilor prezenţi, este abuz în serviciu, aşa că vă rog să anunţaţi corect rezultatul", a transmis Simion.

Ulterior, Simion le-a declarat jurnaliştilor că voturile electronice prin tabletă nu sunt legale şi că moţiunea simplă a trecut.

"Era de datoria arcului guvernamental să îşi aducă parlamentarii la muncă, în sala de plen. Nu şi i-a adus, aşteptăm demiterea domnului Ghinea, dacă nu, vom protesta inclusiv refuzând să asigurăm cvorum la anumite şedinţe - este o şedinţă de plen reunit acum, vom scoate cartelele în semn de protest. AUR a fost votat de 10% dintre români în decembrie şi este de datoria noastră să ne apărăm votul", a declarat Simion la Parlament.

Potrivit acestuia, ministrul Ghinea a refuzat să răspundă la unele întrebări legate de domeniul său care i-au fost puse cu o zi în urmă.

"Noi cerem să se revină la legalitate, pentru că am constatat nu doar acest vot. Pe parcursul acestei sesiuni parlamentare au fost mai multe cazuri în care nu trebuia acceptat votul electronic şi a fost acceptat", a adăugat deputatul AUR.

În replică, liderul grupului PNL, Gabriel Andronache, a spus că moţiunea a fost respinsă, deoarece votul a fost deschis, prin mijloace electronice.

"Ar fi bine să vă uitaţi ce înseamnă vot prin mijloace electronice. Din perspectiva aceasta, avem două modalităţi de exprimare a votului prin mijloace electronice: vorbim despre votul cu cartelă pe care l-aţi exercitat şi nu aţi exercitat votul prin ridicare de mână şi la acesta se adaugă votul pe tabletă. Singura situaţie în care s-a votat strict pe tabletă a fost cea din perioada de urgenţă. Nu confundaţi perioada de urgenţă cu situaţia actuală. A fost vot prin mijloace electronice, vot deschis, ca atare votul consemnat de doamna preşedinte de şedinţă este votul corect. Moţiunea a fost respinsă", a explicat Andronache.

Și președintele PSD, Marcel Ciolacu, a acuzat PNL și USR, într-un mesaj pe Facebook, că ”au fraudat grosolan” votul.

PNL și USR-PLUS au fraudat grosolan votul la moțiunea simplă pentru a-l salva pe ministrul ZERO Ghinea! Adevărul este că, regulamentar, moțiunea a trecut! În sală, au fost consemnate 139 de voturi pentru și doar 126 contra! Disperați, politicienii puterii au adunat și voturile de pe tabletă, deși această modalitate este permisă doar în cazul actelor normative. Aceasta este o ilegalitate gravă pentru care, dacă la guvernare ar fi fost PSD, acum procurorii ar fi descins deja la Parlament!

Nu vom tolera ca această gașcă de hoți, care vrea să-și bage în buzunare 2 miliarde de euro pe consultanța din PNRR, să fraudeze votul legal dat azi în sala de ședință! Toți cei care încearcă prin furt să-l țină în continuare în scaun pe Ghinea ca să deturneze miliarde din banii europeni vor răspunde în fața legii!

PNL și USR-PLUS le demonstrează azi românilor că noua politică este de fapt politica de pe vremea Robertei Anastase. Acum 11 ani, erau gata să pună din pix oricâte voturi pentru a nenoroci milioane de pensionari. Azi, sunt capabili să inventeze voturi pe tabletă pentru a ține în funcție un zombi politic capabil să facă praf cel mai important plan de redresare a țării cu fonduri europene”.

 

 

 

Sursa: Agerpres, Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO