Președintele Iohannis reacționează la apelul public privind plagiatul: ”Am toleranță zero”

Ultima actualizare: 30-07-2021 12:49
klaus iohannis

Președintele Klaus Iohannis a reacționat, vineri, după scrisoarea publică pe care a primit-o de la 13 organizaţii şi mişcări civice, alături de peste 160 de profesori universitari şi cercetători din România şi străinătate, referitoare la plagiat.

 

Într-un comunicat transmis de Administrația Prezidențială, șeful statului le solicită inițiatorilor proiectului ”să țină cont de îngrijorările și riscurile sesizate în spațiul public și să acționeze în consecință”.

Este vorba despre Proiectul de modificare a Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) şi în special a metodologiei de analiză a sesizărilor de plagiat în tezele de doctorat.

În opinia semnatarilor scrisorii, acestea reprezintă o formă mascată de amnistiere individuală a plagiatorilor şi încurajează frauda academică.

Președintele Iohannis susține că are ”toleranță zero față de orice abatere de la cultura integrității în mediul academic”.

Textul integral al comunicatului semnat de președintele Klaus Iohannis:

Am luat act de scrisoarea deschisă a unei părți importante a comunității academice și a societății civile care, solidar, își exprimă nemulțumirea cu privire la proiectul normativ ce propune schimbări de substanță în metodologia de analiză a sesizărilor de plagiat în tezele de doctorat, inițiat de Ministerul Educației.

Așa cum am afirmat în numeroase ocazii, am toleranță zero față de orice abatere de la cultura integrității în mediul academic. Poziția mea față de fenomenul plagiatului rămâne neschimbată!

Performanța și încrederea societății în mediul universitar și de cercetare sunt influențate decisiv de capacitatea instituțiilor abilitate de a rezolva credibil și cu celeritate suspiciunile de plagiat.

Combaterea fenomenului plagiatului nu ar trebui să se limiteze la sancționarea abaterilor de la normele de integritate ale scrierii academice, fiind necesare acțiuni concrete și coerente pentru a preveni instituirea unei „culturi a plagiatului”, precum și pentru a evita compromiterea calității în procesul educațional și de cercetare.

Plagiatul reprezintă furt intelectual și este inacceptabil ca, în fața unor probe concludente, persoanele acuzate să nu facă un pas în spate, după cum se întâmplă în democrații consolidate. Pentru a progresa ca societate, instituțiile abilitate trebuie să-i sancționeze drastic pe cei care își însușesc ilicit munca intelectuală a celorlalți, dar și pe aceia care facilitează acest lucru.

Apreciez că societatea civilă și mediul academic și-au exprimat clar punctul de vedere și așteptările privind modificările propuse la Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare. Le solicit inițiatorilor proiectului să țină cont de îngrijorările și riscurile sesizate în spațiul public și să acționeze în consecință” - spune președintele Klaus Iohannis.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO