Klaus Iohannis: Alegerile parlamentare nu pot fi amânate. În acest moment, nu discutăm despre un lockdown

×
Codul embed a fost copiat

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că alegerile parlamentare nu pot fi amânate, calificând drept false opiniile conform cărora scrutinul din 6 decembrie ar putea fi amânat pentru începutul anului viitor.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, de asemenea, că o decizie privind o eventuală carantinare a Capitalei şi a judeţelor cu incidenţa peste 3 trebuie să vină în urma unei propuneri a experţilor, dar a precizat că nu a auzit o astfel de propunere.

Referitor la un lockdown la nivel național, președintele a menționat că, în acest moment, nu se discută despre o astfel de măsură. 

Declarațiile LIVE TEXT ale președintelui Klaus Iohannis:

Klaus Iohannis, despre alegerile parlamentare

Citește și
Klaus Iohannis
Apel la Klaus Iohannis, să nu promulge "dintre cele mai toxice legi" votate de Parlament
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

- Intrăm în linie dreaptă pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie, dată care a fost deja stabilită conform legii. Am observat că unii politicieni propagă ideea că cineva ține cu orice preț la organizarea alegerilor și că acestea se pot amâna. Vreau să fie clar pentru toată lumea că alegerile parlamentare nu se pot amâna. Ele reprezintă singura opțiune demoratică validă, care să ne permită să avem un nou legislativ legitimat prin votul cetățenilor.

- Alegerile parlamentare nu trebuie amânate pentru ca un partid să se simtă mai bine pregătit pentru câteva luni. Ele trebuie să aibă loc la data stabilită.

- Alegerile trebuie să aibă loc la termen, e fundamental pentru modul în care vom gestiona pandemia și pentru perioada post-pandemie, de reconstrucție.

- Actuala majoritate PSD-istă e ilegitimă și nu mai reprezintă voința românilor. Ce a făcut această majoritate toxică și nereprezentativă din martie? A pus umărul la rezolvarea acestei crize sanitare? Nu, dimpotrivă. Actuala majoritate PSD-istă a votat legi populiste care ar putea arunca România în cea mai gravă criză economică din ultimii 30 de ani.

Iohannis, despre numirea lui Florin Iordache

- Ieri, Florin Iordache a fost votat în funcția de președinte al Consiliului Legislativ. PSD, în ciuda încercărilor disperate de a-și cosmetiza imaginea, rămâne același partid toxic.

- Găsește mereu o cale să-și recompenseze servanții cu funcții plătite generos din banii publici. Totul pentru a-i lor, nimic pentru cetățeni. Sfidarea PSD-iștilor la adresa românilor este intolerabilă.

Iohannis, despre pandemia de Covid-19

- Actuala situație epidemiologică este îngrijorătoare, dar pandemia nu va lua sfârșit nici în ianuarie, februarie sau martie anul viitor, așa cum lasă se înțeleagă unii.

- Tocmai pentru că ne aflăm într-o criză sanitară trebuie să facem tot posibilul ca România să nu rămână fără un parlament cu puteri depline. Procesul de votare nu presupune probleme majore. În schimb, campania implică o atenție sporită. Au fost stabilite reglementări mai stricte, pentru a limita semnificativ expunerea la riscul contaminării.

Președintele Klaus Iohannis răspunde întrebărilor jurnaliștilor:

Întrebare: Luați în calcul carantinarea Capitalei? 

Klaus Iohannis: Această propunere trebuie să vină de la specialiști. Nu am auzit de nicio propunere care vizează Capitala sau județe întregi. Eu nu-mi doresc să ajungem la carantinarea Bucureștiului.

Întrebare: PNL și USR se acuză reciproc la votul pentru Florin Iordache. Cum vedeți această dispută?

Klaus Iohannis: Cred că această alegere a făcut să fie lumea atâta de supărată încât încearcă să caute vinovați în loc să caute soluții. Ar fi ciudat dacă s-ar certa, fiindcă în definitiv aici a câștigat majoritatea toxică PSD și cred că între timp a devenit foarte clar că nu se poate continua în acest fel

Întrebare: Șeful cancelariei Casei Albe a declarat că vor exista dezvăluiri privind conexiunea românească cu Hunter Biden, fiul lui Joe Biden.

Klaus Iohannis: Nu am nicio informație despre acest personaj.

Întrebare: Veți susține alegerile și dacă ajungem la 7.000 de cazuri pe zi?

Klaus Iohannis: Da, susțin că e important să organizăm alegerile parlamentare, evident în condiții speciale și cu respectarea strictă a normelor impuse.

Klaus Iohannis, despre lockdown în România

 

Întrebare: Medicii discută despre posibilitatea unei carantine de două săptămâni. Se ia în calcul un lockdown?

Klaus IohannisÎn acest moment, nu discutăm despre lock-down, adică închiderea tuturor activităților, ci căutăm soluții care permit îngrădirea răspândirii virusului, dar continuarea activităților esențiale. În aceasta abordare trebuie să analizăm și orgnizarea alegerilor parlamentare. A închide țara, nu este o soluție. După care, ce facem? Iarăși trebuie să începem de la 0. Trebuie găsit un just echilibru care ne permite să ne continuăm viața. Ne vom întoarce la normalitate dacă avem grijă acum și dacă reușesc oamenii de știință să găsească un vaccin.

Întrebare: Ludovic Orban ar fi în continuare prima opțiune pentru funcția de ministru, dacă USR ar condiționa o majoritate în Parlament de o altă numire?

Klaus Iohannis: Toată această poveste se încadrează în povești de campanie. Ludovic Orban rămâne prima mea variantă de premier.

Întrebare: Apreciați că este oportună o testare în masă?

Klaus Iohannis: Testarea în masă nu se poate face în România, nu avem personal pentru așa ceva. 

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
TVA redus la locuințe până la 5%. Legea ajunge pe masa președintelui Klaus Iohannis
TVA redus la locuințe până la 5%. Legea ajunge pe masa președintelui Klaus Iohannis

Cei care vor să-şi cumpere o locuinţă mai mare şi mai scumpă ar putea da mai puţini bani ca până acum. Taxa pe valoare adăugată în cazul imobilelor de până-n 140.000 euro va fi doar de 5%, în loc de 19%.

Apel la Klaus Iohannis, să nu promulge
Apel la Klaus Iohannis, să nu promulge "dintre cele mai toxice legi" votate de Parlament

Consilierul municipal USR Ana Ciceală îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge modificarea Legii nr. 24/2007, despre care spune că este "dintre cele mai toxice legi" votate de Parlament în ultimii ani.

Preşedintele Klaus Iohannis a susținut o conferinţă de presă. Critici la adresa Prefectului Capitalei
Preşedintele Klaus Iohannis a susținut o conferinţă de presă. Critici la adresa Prefectului Capitalei

Preşedintele Klaus Iohannis a susținut luni, la ora 18,00, o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni, în care a vorbit despre pandemia de Covid-19 și măsurile luate în București.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.