Condiţiile în care liberalii ar accepta refacerea coaliţiei cu USR. De ce au picat negocierile cu PSD

Ultima actualizare: 27-10-2021 19:58

Deşi mai are doar trei zile pentru a-și negocia susținerea în parlament, premierul desemnat nu are încă o soluţie. Liberalii nu au acceptat până acum să-i dea un mandat flexibil, așa cum a cerut Nicolae Ciucă.

Cheia pentru o schimbare de strategie ar fi la Florin Cîțu, care vrea acum să discute „bărbăteşte” cu cei de la USR. Condițiile lui Dacian Cioloș nu sunt deocamdată acceptate de PNL, însă de cealaltă parte, sunt pretenţiile celor de la PSD, care ar fi cerut chiar să aibă şapte miniştri în Guvern.

În PNL se discută încă de luni despre un mandat flexibil pentru Nicolae Ciucă. Premierul desemnat a cerut ca în discuțiile cu liderii de la PSD şi USR să poată negocia intrarea la guvernare a unuia dintre cele două partide, nu doar să ceară sprijin pentru un guvern minoritar.

Nicolae Ciucă, premier nominalizat: "Am discutat cu domnul Cioloș, acum suntem aici, mergem să avem această discuție și se va comunica. Ușa către PSD nu a fost închisă. Nu a fost închisă către absolut nimeni. Continuăm să negociem. În acest moment mandatul meu este să negociem pentru un guvern minoritar PNL-UDMR."

Nicolae Ciucă susține că a avut multe discuții în cursul zilei cu cei de la USR, care vor susţine doar un guvern din care fac parte.

Ionuţ Moșteanu, lider grup USR din Camera Deputaților: „PNL trebuie să decidă: ori cu USR, ori cu PSD. Noi aşteptăm un semn. Decizia este la PNL, însă trebuie să fie o decizie clară şi asumată."

Misiunea lui Nicolae Ciucă ar fi mai ușoară dacă Florin Cîțu ar convoca ședința prin care să se voteze noul mandat cerut de premierul propus. Întâlnirea poate fi convocată doar de președintele de partid. Florin Cîțu se teme însă că din discuții ar putea rezulta o apropiere de PSD și, în viitor, o izolare a sa în partid.

Florin Cîțu, președinte PNL: "O refacere a USL nu se poate. Mi se pare că nu vor să negocieze nimic şi doar forţează nota. Trebuie să fie o discuţie cu USR."

Liberalii ar dori o refacere a coaliţiei cu USR, cu condiția ca USR să vină cu o altă listă de miniștri, au declarat surse politice pentru Știrile PRO TV.

De ce au picat negocierile cu PSD

 

Liberalii şi social-democraţii au avut o întâlnire marți seară, departe de ochii presei. În discuţii, Marcel Ciolacu a spus că partidul sau poate susține un guvern condus de un premier de la alt partid numai după ce se face împărţirea egală a ministerelor. PSD ar fi cerut portofolii cu greutate. Aceste condiții au fost respinse conducerea PNL, au declarat surse politice pentru Știrile PRO TV

Marcel Ciolacu, preşedinte PSD: „În interiorul PSD este o opţiune clară de a nu susţine guvern minoritar."

Nicolae Ciucă poate depune programul de guvernare şi lista miniştrilor până sâmbătă seara. El a anunţat ferm că nu îşi va depune mandatul.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO