PSD vrea să schimbe trei miniștri. Dăncilă i-a trimis propunerile lui Iohannis

×
Codul embed a fost copiat

Ședința cu miză, astăzi, la PSD! Liderii social-democrați din toată țară au decis ca Tudorel Toader să fie înlocuit cu Eugen Nicolicea.

Cei mai mulți șefi de organizații au decis prin vot să ceară plecarea lui Tudorel Toader din funcția de ministru al Justiției.

Singurul care s-a abținut la vot ar fi fost liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu.

De asemenea, CEx a votat pentru următoarele variante: Eugen Nicolicea la Ministerul Justiției, Oanei Florea la Fonduri Europene (în locul Rovanei Plumb), și Tit Brăiloiu la Ministerul Românilor de Pretutindeni (în locul Nataliei Intotero).

Seara, Dăncilă a transmis Președintelui României propunerile de numire a noilor membri ai Guvernului

Citește și
Tudorel Toader, Viorica Dancila
Surse: Toader, evaluat și debarcat miercuri. Următoarea țintă a lui Dragnea: Dăncilă
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Cronologia evenimentelor - LIVE TEXT:

ora 20:00 Premierul a transmis Președintelui României propunerile de numire a noilor membri ai Guvernului.

”Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a transmis, în această seară, președintelui României, Klaus Iohannis, propunerile de numire a noilor miniștri pentru portofoliile Ministerului Justiției, Ministerului Fondurilor Europene și Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

Totodată, premierul a transmis către Administrația Prezidențială propunerea de revocare a ministrului Justiției, Tudorel Toader, și demisiile ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, respectiv, ministrului pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero.

Pentru Ministerul Justiției a fost propus Eugen Nicolicea, membru al Camerei Deputaților, pentru Ministerul Fondurilor Europene a fost propusă Oana Florea, membru al Camerei Deputaților, iar pentru Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a fost propus Tit-Liviu Brăiloiu, membru al Senatului”, a anunțat Guvernul într-un comunicat.

ora 15:45 Președintele PSD, Liviu Dragnea, a ieșit la declarații:

- (Despre ce va face Iohannis) Dacă va intra iar în jocul ăsta neconstituțional ... nu mai aud ce spuneți. Ne vom întâlni în coaliție și vom decide. Vom lua o decizie atunci.

- Doamna prim-ministru a spus clar că ar vrea și speră să se rezolve într-o zi, două. Până vineri să se depună jurământul

- Domnișoară, cu tot respectul, ați pus câteva întrebări, nu 10. Poate mai vor și alți colegi

- (Despre OUG-uri pe Justiție) Nu mai e cazul, pentru că a început procedura parlamentară în cele două legi

- Ocupați-vă voi de asta, la voi. Eu v-am răspuns foarte clar. Noul ministru al Justiției trebuie în primul rând să rezolve blocajele din Justiție. Că aceste blocaje au fost din cauza domnului Toader sau nu, nu știu.

- Guvernul va respecta prevederile constituționale. O să vedem.

- Astăzi, în CEX, s-au exprimat din păcate foarte multe nemulțumiri la adresa domnului Tudorel Toader, pe care eu persoal îl respect și l-am sprijinit în acești 2 ani

- Dar s-au acumulat nemulțumiri din 2 motive. Nemulțumirile și supărările miniștrilor că se tot întârzia avizarea la Ministerul Justiției

- Și a doua, că a discutat mult domnul ministru despre eventualitatea inițierii unei OUG fără să facă nimic. Astea au fost nemulțumirile.

- Pentru faptul că au fost luate telefoanele din sală, de data asta aveți informații false.

- Erau 2 opinii în CEX, așa cum este și firesc la un partid ca al nostru

- Varianta de restructurare și varianta de remaniere. Pe asta se merge. Eu am supus la vot varianta finală.

- (Despre relația cu premierul) Aceeași (n.r. relație) ca atunci când a fost propusă ca prim-ministru

- Noi am avut majoritate de când am câștigat alegerile. Ne-ați tot cântat prohodul. Și avem și acum.

- (despre cererea DNA privind teremenele) Deci am auzit și eu după CEX că DNA-ul lui Iohannis a cerut Curții Supreme .... Domnișoară, nu aveți obligații față de mine. Fiți mai calmă. DNA-ul a intrat în panică.

- Au un grafic, ceva? Au hotărât ei că pentru mine și Darius să fie termene mai apropiate. Unde e situația excepțională? Este mult prea pe față.

- O să văd și eu ce o să facă instanța. Atâta timp cât nu au stabilit termenul, eu o să merg prin județe

- Îl cunoașteți pe Eugen Nicolicea? Da, e o propunere foarte bună. Are cunoștințe juridice foarte bune și în care partidul are încredere

- Astăzi am mai adoptat câteva hotărâri, care nu sunt breaking news, dar sunt importante. Codul administrativ să fie adoptat ca ordonanță de urgență în perioada următoare.

- Prevederea pentru procedurile de stabilire a atestatelor localităților să fie mult simplificată. România pierde milioane de euro.

- Pentru simplificarea procedurilor administrative, să se descentralizeze concursurile pentru administrația publică locală. Li s-a cerut miniștrilor ca în 45 de zile să procedeze la reorganizrea ministerelor, să fie mai puțină șefime!

- Se pot restrânge numărul de șefi, să meargă într-un singur loc. Nu va fi nimeni dat afară.

- Să fie inclusă și descentralizarea, care a fost uitată.

- Să vină cu o formă cât de curând, vom discuta în coaliție și cu colegii de la UDMR.

ora 15:25 Premierul Viorica Dăncilă face declarații după CEX:

- ”S-a votat și s-a acceptat demisia domnului Toader”. Jurnaliștii întreabă dacă ”demisia” sau ”demiterea”. Dăncilă: ”Demiterea”

- Oana Florea a fost propusă pentru fondurile europene

- Liviu Brăiloiu, propunerea pentru Românii de pretutindeni

- Pentru Ministerul Justiției nu am avut inițial o propunere. Ulterior, am decis ca propunerea să fie Eugen Nicolicea

- În opinia mea, cred că s-a vorbit foarte mult în spațiul public despre Justiție. Cred că domnul Toader a greșit când a spus că va face anumite lucruri și nu le-a făcut.

- Din punctul meu de vedere, trebuie să vorbim despre viitor și să facem tot ce este necsar ca acest cabinet să funcționeze cu acești miniștri pe care i-am desemnat

- Pentru a adopta un act normativ, trebuie să am acele acte normative în Guvern. Nu am avut acele acte normative

- Nu aș vrea să facem scenarii, ci doar lucruri concrete. Nu știu ce opinie va avea viitorul ministru al Justiției. Pentru mine ca prim-ministru, este important fiecare punct din programul de guvernare

- Cred că nu ați văzut un program de guvernare în care să fie scrisă fiecare ordonanță de urgență. În programul de guvernare scrie că vom face dreptate până a capăt

- Deci după cum știți, ordonanțele de care vorbiți au fost trsnspuse deja în Parlamentul României. Nu văd de ce mai discutăm despre acest lucru

- Eu consider că este bine să mergem pe această variantă, voi discuta cu președintele imediat ce voi ajunge la Guvern. O discuție telefonică și sper ca domnul președinte să își dea acordul

- Da (voi trimite azi propunerile)

- Eu întotdeauna merg pe buna credință, președintele să înțeleagă că trebuie să existe colaborare

- Imediat ce ajung la Guvern, o să-l sun pe domnul președinte

- Astăzi o să am o discuție cu domnul Tudorel Toader și vom vedea ce decizie va lua domnul Tudorel Toader. Sper ca demiterea să fie dublată de o demisie a sa.

ora 14.40 Potrivit unor surse din partid, în ședința CEX a PSD s-a votat pentru retragerea sprijinului politic al ministrului Justiției Tudorel Toader.

ora 13.00 Premierul Viorica Dăncilă și președintele PSD Liviu Dragnea au avut o discuție privată înainte de ședința CEX. După această discuție, premierul a spus că deciziile se vor lua în Comitetul Executiv. „Suntem Guvern politic, vom decide în CEx. Sunt preşedinte executiv al PSD, e normal să discut cu colegii mei”, a declarat Dăncilă.

Întrebat de ce nu a fost chemat ministrul Justiţiei la acest CEx, Liviu Dragnea a replicat: „Doar membrii PSD”.

Întrebat de asemenea dacă a încercat să-l convingă pe Toader să-şi dea demisia, liderul PSD a răspuns: „Eu nu fac aşa ceva”.

Liviu Dragnea nu a făcut alte declaraţii.

ora 12.40 Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că o restructurare a Guvernului nu poate fi evitată, având în vedere situaţia în care se regăsesc miniştrii Rovana Plumb şi Natalia Intotero, care au şi calitatea de candidaţi la europarlamentare, precizând că pe Tudorel Toader l-a văzut întotdeauna ca pe "un profesor, un profesionist".

"Nu ne lipseşte lucrul acesta, dar sunt situaţii pe care nu le putem evita, cum sunt situaţiile legate de doamna Rovana Plumb şi de Natalia Intotero care sunt pe listă (a candidaţilor la europarlamentare - n.r.) şi care, teoretic, pleacă", a declarat Ecaterina Andronescu, miercuri, înainte de şedinţa CEx al PSD.

Întrebată dacă ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, trebuie să plece din Guvern, ministrul Educaţiei a spus: "Eu mă uit la programul de învăţământ şi sunt atât de copleşită de ce e de făcut".

"Eu pot să spun despre domnul ministru, că aşa l-am văzut întotdeauna, cu ochii profesorului, l-am văzut profesor şi un profesionist", a adăugat Andronescu.

ora 12.30 Dumitru Buzatu, preşedintele PSD Vaslui, consideră că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, e un bun profesionist şi chiar dacă activitatea sa în anumite circumstanţe nu a fost chiar cea dorită de social-democraţi, i se poate da o notă bună.

"E un profesionist bun (Tudorel Toader - n.r.), e un om care are un prestigiu ridicat în lumea universitară şi, evident, chiar dacă activitatea domniei sale în anumite circumstanţe nu a fost chiar cea dorită de toţi colegii noştri, eu cred că i se poate da o notă bună", a declarat Dumitru Buzatu la Parlament.

El a adăugat că apreciază activitatea prim-ministrului, Viorica Dăncilă.

La rândul său, preşedintele PSD Olt, Paul Stănescu, a afirmat că "politica penală a unui Guvern o face majoritatea parlamentară, majoritatea PSD -ALDE, iar ministrul şi Guvernul pun în aplicare politica penală a alianţei de guvernare".

Senatorul a spus că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, "şi-a făcut treaba".

ora 12.10 Preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan, a declarat că este necesară o restructurare a Guvernului, având în vedere că miniştrii Rovana Plumb şi Natalia Intotero se regăsesc şi pe lista de candidaţi la europarlamentare a social-democraţilor.

"Da, pentru că două colege de-ale noastre părăsesc Guvernul datorită faptului că au devenit candidaţi la alegerile europarlamentare şi e vorba de Natalia Intotero de la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni şi de doamna Rovana Plumb de la Ministerul Fondurilor Europene", a afirmat Oprişan înainte de şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD.

ora 12.00 Deputatul PSD Olguţa Vasilescu şi-a exprimat speranţa ca în cadrul şedinţei Comitetului Executiv Naţional să se ia o decizie de restructurare a Guvernului, considerând că Tudorel Toader ar trebui să părăsească funcţia de ministru al Justiţiei.

"Eu sper că da, de ce să nu fie oportună?", a spus Vasilescu înainte de şedinţa conducerii PSD, întrebată dacă în opinia sa ar fi necesară o restructurare a Executivului.

Totodată, întrebată dacă ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ar trebui să plece din Guvern, ea a răspuns: "Din punctul meu de vedere, da. Eu m-am exprimat public". Ea a mai spus că social-democraţii au asigurată majoritatea în Parlament "fără niciun fel de problemă".

Ce miniștri ar putea fi vizați de schimbare

Printre miniștri vizați de remaniere se numără și Rovana Plumb şi Natalia Intotero, care se află pe lista PSD pentru alegerile europarlamentare din data de 26 mai.

"Mâine, de la ora 12,00, va avea loc Comitetul Executiv al PSD, la care sunt invitaţi, pe lângă membrii CEx, adică preşedinţii de organizaţii, şi miniştrii. Agenda CEx va avea trei puncte, unul legat de organizarea din campanie şi prezenţa miniştrilor şi candidaţilor la europarlamentare în teritoriu. (...) Al doilea punct va fi legat de chestiuni tehnice, de organizarea mitingurilor din ţară, (...) sunt foarte multe cereri de mitinguri uriaşe, mari, făcute în toate judeţele şi trebuie să stabilim exact calendarul ca să nu se suprapună. Şi trei - va fi o discuţie despre unele schimbări în Guvern, ţinând cont că avem două colege care sunt pe lista de europarlamentare pe locuri eligibile şi care urmează să părăsească Guvernul şi să acţioneze fix numai în sensul campaniei electorale în următoarea perioadă", a declarat marţi, pentru Agerpres, secretarul general al social-democraţilor, Codrin Ştefănescu.

Cât priveşte o discuţie în CExN al PSD despre situaţia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, Codrin Ştefănescu a spus: "Vor fi multe alte discuţii pe subiectul acesta mâine, veţi afla toate detaliile după Comitetul Executiv". 

Potrivit unor surse din partid, Tudorel Toader nu mai este dorit la șefia Ministerului Justiției deoarece refuză să semneze OUG pentru modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală. De asemenea, se pare că Liviu Dragnea s-a supărat și pe Viorica Dăncilă din același motiv.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Tăriceanu, despre Toader: ”Dacă vrei să-i găseşti unuia bube în cap, îi poţi găsi”
Tăriceanu, despre Toader: ”Dacă vrei să-i găseşti unuia bube în cap, îi poţi găsi”

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, marţi seara, că nu crede că Tudorel Toader nu a făcut treabă la Ministerul Justiţiei şi a ţinut să spună că „întotdeauna dacă vrei să-i găseşti unuia bube în cap, îi poţi găsi”.

Surse: Toader, evaluat și debarcat miercuri. Următoarea țintă a lui Dragnea: Dăncilă
Surse: Toader, evaluat și debarcat miercuri. Următoarea țintă a lui Dragnea: Dăncilă

Rovana Plumb, Natalia Intotero și Tudorel Toader sunt numele miniștrilor care ar putea fi propuși miercuri, în ședința CEX a PSD, pentru a fi schimbați din Executivul condus de Viorica Dăncilă.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.